Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istina o lažima u životopisu

Zašto ne biste trebali krivotvoriti činjenice i kako da istina zvuči bolje.

Teška vremena ponekad izazivaju očajne postupke, a na brutalnom tržištu rada neki posloprimci će možda biti u iskušenju krivotvoriti svoje radno iskustvo i edukaciju kako bi bili 'privlačniji' potencijalnim poslodavcima.

Prema nekim istraživanjima čak trećina kandidata laže u životopisima, a čak 41 posto ih je barem jednom lagalo na intervjuu za posao. Ali posloprimci koji rastežu istinu igraju opasnu igru. Poslodavci, naime, provjeravaju podatke.

U svim savjetima o pisanju životopisa stoji da se on mora prilagoditi poslu za koji se kandidat prijavljuje. Pa, gdje je onda granica između samopromocije i krivotvorenja? Neki stručnjaci smatraju da je to teško odrediti, te da to ponajprije ovisi o industriji i profesiji. No, rastezanje istine je riskantno, jer vam može uništiti ugled na radnom mjestu.

Neke od najčešćih laži u životopisu se tiču edukacije, vremena provedenog na prijašnjim poslovima, funkcija i tehničkih vještina. A to su upravo ona područja u životopisu koja vam, ako ih krivotvorite, mogu uzrokovati probleme, jer većina tih informacija danas je samo jedan klik daleko.

A čak ako i oni s krivotvorenim podacima dobiju posao, to bi im se moglo višestruko vratiti. U većini tvrtki će vas odmah otpustiti ako se sazna da ste lagali u životopisu.

Stručnjaci savjetuju kako pomoću istine prevladati probleme koji najčešće uzrokuju da kandidati lažu:

Rupe u zaposlenosti
Samo zato što za nešto što ste radili niste dobivali plaću ne znači da niste bili produktivni i stjecali nove vještine. Ako ste volontirali ili razrađivali vlastite projekte, trebali biste to i navesti u svom životopisu i molbi za posao.

Mutne titule
Posloprimci nekada rade na projektima i mogu se pohvaliti rezultatima koji nisu bili u njihovom formalnom opisu posla. Ako je, na primjer, voditeljica ureda nakon odlaska HR koordinatorice preuzela dio njenog posla, ali joj se titula nije promijenila, tada u životopisu može navesti: Voditeljica ureda (s odgovornostima iz područja HR-a). Tako će se dobro predstaviti budućem poslodavcu, a i bivši neće imati ništa protiv da to i potvrdi.

Prošle plaće
Ako se osjećate potplaćeno, stručnjaci savjetuju da biste se trebali 'naoružati' informacijama o plaći koju biste trebali primati i argumentirano zatražiti veću.

Vještine
Ako ste u iskušenju lagati o tehničkim vještinama kojima raspolažete, prava stvar koju trebate učiniti je jasna – steknite tu vještinu pohađanjem edukacije, ili se samostalno educirajte. Tada ćete potencijalnom poslodavcu moći iskreno reći kako radite na tome da te vještine unaprijedite. (T. B.)

Izvor: Monster.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.