Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Njemačkoj žene na poslu moraju nositi grudnjake

Muškarci pak moraju biti svježe obrijani ili njegovane brade.

Državni sud u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija donio je presudu da šefovi svih njemačkih kompanija imaju pravo narediti ženama kakve grudnjake moraju nositi na radnom mjestu. Tom odlukom riješen je spor između zaposlenika i tvrtke koja u suradnji sa saveznom policijom provodi sigurnosne provjere zračnih luka.

Klauzule u ugovoru te tvrtke zahtijevaju od žena da nose donje rublje u boji kože kako bi u uniformama izgledale uredno. Također, zbog zaštite putnika, nokti moraju biti kraći od pola centimetra, a kosa uvijek čista. Muškarci pak moraju biti svježe obrijani ili njegovane brade, javlja Večernji list.

Iako mnogi smatraju da su time povrijeđena ljudska prava, u sudskoj odluci jasno piše da su nošenje grudnjaka i nokti kraći od jednog centimetra ne zadiru u ljudska prava, odnosno da ona time nisu narušena.

I švicarska banka UBS nedavno je donijela sličnu odredbu. Osim donjeg rublja u boji kože, strogi kodeks odijevanja banke čak opisuje koje su frizure dopuštene i koja je vrsta čarapa poželjna kod žena. Žene ne smiju imati umjetne nokte, jeftin lak, prekratke suknje ili cipele s potpeticom većom od sedam centimetara, a muškarci ne smiju nositi naušnice ili imati tetovaže, a upozoreni su i da im dah ne smije zaudarati po češnjaku, luku i cigaretama. (T. B.)

Izvor: Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.