Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako steći iskustvo?

Završetak školovanja se bliži, a vi ste u panici jer imate malo ili uopće nemate radnog iskustva koje će zadiviti potencijalnog poslodavca, a nemate ni vremena steći ga prije nego što dovršite s obrazovanjem.

Ne očajavajte. Za početak, možda imate više iskustva nego što to mislite. Pod time se ne misli na iskustvo stečeno kroz rad ili praksu, nego kroz povremeni rad, volontiranje, učeničke, studentske ili razne organizacije i udruge, čak i kroz vaše hobije.

No, čak i ako nemate takvih iskustava možete ih pokušati steći nakon završetka školovanja. Možda može biti premalo kada se radi o radnom iskustvu, pogotovo ako je povezano s područjem u kojem želite graditi karijeru, ali nikada nije prekasno. Pa, što možete učiniti nakon što završite školovanje kako biste stekli nešto (ili više) radnog iskustva u vašem području? Možete:

Ići na praksu
Nema zakona koji određuje da praksu možete odrađivati samo dok se školujete. Mnogi koji su završili školovanje odlučuju se na praksu iz raznih razloga – bilo da se radi o stjecanju iskustva i 'popunjavanju' životopisa, bilo da je praksa plaćena ili ne. Sigurno je da ćete se morati dobro predstaviti onome tko vam praksu može omogućiti. S druge strane, mnoge tvrtke više cijene praktikante koji su nešto stariji od ostalih i koji pomnije razmišljaju o svojim ciljevima u karijeri i kako će ih ostvariti, te su odgovorniji.

Zaposliti se povremeno na poslu iz vašeg područja
Lako je, često zbog financijskih razloga, ili potrebe sigurnosti radnog mjesta, isključiti povremene poslove 'iz jednadžbe', bez da se o njima iole ozbiljno razmisli. Budite oprezni s time. Povremeni poslovi ponekad nude odličnu priliku za stjecanje iskustva, zato što je za njih najčešće teško naći zaposlenike i uključuju obavljanje vrlo različitih zadataka. Možda biste mogli kombinirati povremeni posao u vašem području s drugim povremenim poslom u nekom drugom, kako biste uspjeli steći potrebno iskustvo, ali i plaćati račune.

Volontirati na projektu za neku tvrtku
Tvrtke često imaju mnoge poslove i zadatke koji se 'nikada ne obave' i projekte koje sanjaju ostvariti, ali nemaju vremena ni osoblja da to i realiziraju. Čini li vam se da neka tvrtka iz vašeg područja ima takvih problema – postoji li jaz između onoga što rade i onoga što bi željeli raditi? Ako je odgovor potvrdan razmislite da im ponudite da zatvorite taj jaz, pa čak i kroz povremeno volontiranje. Vi dobivate zato što dobivate radno iskustvo koje vam je zaista potrebno. Tvrtka dobiva zato što joj pomažete da ostvari svoje ciljeve, koje nije mogla ostvariti sama. A takav obostrano 'dobitni' odnos može dovesti i do nečeg trajnog i plaćenog.

Javiti se agenciji za privremeno zapošljavanje
Agencije za privremeno zapošljavanje najčešće nude priliku za rad u mnogim područjima. Na taj način možete zaraditi nešto novca, ostvariti pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje i steći nešto iskustva. Možda i najvažnije, možete steći iskustvo u različitim industrijama i tvrtkama, što vas može učiniti privlačnijim poslodavcima koji će vas uzeti u obzir za stalni posao u budućnosti. Sve tvrtke vole zaposliti ljude sa širokim opsegom vještina koji se mogu nositi sa stalnim promjenama.

Ključno je da osvijestite da imate mogućnosti i to mnoge i različite. Ako ste upustite u realizaciju jedne ili više tih mogućnosti i prihvatite težak rad te povremeni rizik koji dolazi s time, možete steći iskustvo koje vam je potrebno kako biste dobili posao koji želite. (T. B.)

Izvor: Monster.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.