Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako se pripremiti za virtualni intervju za posao

Vaš prvi intervju s poslodavcem danas se može održati ispred vašeg kućnog računala. Radi se o tzv. 'virtualnom intervjuu'.

Traženje posla se u posljednjih deset godina dosta izmijenilo. Na primjer, sve je manja potreba da zaista napustite svoj dom kako biste došli na intervju za posao. Jeftine web kamere i alati za videokonferencije poput Skypea doveli su do toga da se danas vaš prvi intervju s poslodavcem može održati ispred vašeg kućnog računala. Radi se o tzv. 'virtualnom intervjuu'. No, iako tehnologija postoji i dostupna je, jeste li vi spremni za to? Prije virtualnog intervjua svakako se pripremite.

Savladajte tehnologiju
Bilo da se radi o Skype-u, programu za instant-messaging, ili nekoj drugoj aplikaciji za održavanje videokonferencije, vjerojatno ćete imati neko korisničko ime. Stoga se pobrinite da se ne radi o nečemu kao što je na primjer 'pivoljubac2011' ili 'slatkamala28'. Kao i s e-mailom, najbolje bi bilo da vaše korisničko ime bude ime i prezime, ali ako je to već zauzeto pokušajte kombinaciju imena i vaše profesije – ivanhorvat_novinar, na primjer.

Odjenite se
Čak i za telefonski intervju dobro se odjenuti kao da idete na pravi, jer vam do može podići samopouzdanje i možete se osjećati profesionalnije, što će utjecati na vaš nastup. Ne odijevajte se opušteno samo zato što vam se situacija u kojoj komunicirate putem telefona ili preko web kamere čini opuštenijom. I nikako nemojte odjenuti poslovnu kombinaciju gore, a pidžamu dolje. Možda ćete se zbog nekog razloga morati ustati, pa se odjenite prikladno 'od glave do pete'.

Uredite prostor
Uzmite u obzir svoju pozadinu i pobrinite se da izgleda profesionalno. Ne želite započeti razgovor preko web kamere i shvatiti da onaj s kim razgovarate iza vas vidi nepospremljen krevet. Smjestite kameru tako da se ispitivaču čini kao da ste u uredu (sjednite ispred police s knjigama, na primjer), pronađite kutak neutralne boje, ili neku drugu pozadinu koja vas prikazuje kao profesionalca u vašoj branši. I pobrinite se da imate primjerak životopisa pri ruci.

Maknite kućne ljubimce iz kadra
Lijepo je imati kućne ljubimce, ali ako vam se papiga, pas ili mačka 'mota' oko kamere u tijeku intervjua za posao ili oko nogu u tijeku telefonskog intervjua, to može biti potencijalna katastrofa. Pobrinite se da je okruženje u kojem razgovarate tiho (isključite i radio ili televizor u susjednoj prostoriji).

Odaberite pravi kut
Ako se koristite laptopom na običnom stolu, vaša ugrađena kamera bi mogla biti smještena ispod vašeg lica, a to može biti neugodan kut gledanja. Mnogo je bolji pogled izravno u lice. Pri namještanju vam od pomoći može biti nekoliko knjiga, koje ćete staviti ispod laptopa. I obratite pažnju na svjetlost – ako sjedite ispred prozora kroz koji dolazi jaka svjetlost, vaše lice će biti mutno, dok će svjetlo sa strane uzrokovati da se doimate poput sjene. Prigušena svjetlost ispred stola pomoći će vam da zasjate na intervjuu (pokušajte isprobati s prijateljem prije samog intervjua). (T. B.)

Izvor: MonsterThinking.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.