Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako preživjeti bihevioralni intervju

Kada ispitivači postavljaju takva bihevioralna pitanja na intervjuu, žele saznati kako ste se snalazili u situacijama sličnima onima s kojima ćete se susretati u novoj tvrtki.

Kada vam na intervjuu za posao postave hipotetsko pitanje kao što je: "Što biste učinili kada biste imali klijenta koji nije zainteresiran za kupnju proizvoda koji prodajete?" možete nešto izmisliti. No, kada vam se postavljaju tzv. bihevioralna pitanja, ispitivač sluša specifične primjere o tome kako ste se nosili s određenim situacijama ili riješili određene probleme u prošlosti.

Kada vam na intervjuu postave pitanja kao što su: "Recite mi o vremenu kada ste" ili "Možete li mi dati primjer", ispitivač želi čuti stvarne primjere iz vašeg iskustva. Kada ispitivači postavljaju takva bihevioralna pitanja na intervjuu, žele saznati kako ste se snalazili u situacijama sličnima onima s kojima ćete se susretati u novoj tvrtki.

Ovo je vaša prilika da govorite o svojim postignućima. Ako kroz primjere (po mogućnosti svježe) možete pokazati da ste uspjeli u određenim područjima koje ispitivače zanimaju, smatrat će vas vrlo prikladnim kandidatom za posao. Na koncu, ako ste uspjeli negdje drugdje jučer, to isto možete učiniti i za tu tvrtku sutra.

Vaše priče o uspjehu trebale bi uključivati situaciju, aktivnost koju ste poduzeli i rezultat.

Jedan od načina na koji se možete pripremiti za bihevioralni intervju je da zapišete svoja iskustva prije intervjua. Odredite koja bi vaša iskustva bila prikladna za poziciju na temelju opisa posla u oglasu. Ako posao zahtijeva pouzdanost, napišite svoju priču u kojoj je vaša pouzdanost prepoznata i u kojoj je doprinijela uspjehu tvrtke.

Te priče možete iskoristiti čak i ako ispitivač ne postavlja bihevioralna pitanja. Ako vam postavi tradicionalno pitanje možete odgovoriti u stilu: "Mogu vam dati primjer kada sam tu vještinu iskoristio na prošlom poslu."

Pripremom za intervju na vrijeme i prizivanjem svojih prošlih uspjeha, imate ćete primjere na umu i nećete biti uhvaćeni nespremni. Ne možete predvidjeti što će vas ispitivač pitati, ali možete pripremiti što želite da zna o vašim prošlim iskustvima, što mu može olakšati da predvidi vaš budući način rada. (T. B.)

Izvor: Monster.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.