Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prenatrpani mozak treba čistiti od viška informacija

Došlo je proljeće i počistili ste ormare i cijelu kuću, no što je s vašim mozgom?

Došlo je proljeće i počistili ste ormare i cijelu kuću, no što je s vašim mozgom? Ako u posljednje vrijeme zaboravljate imena ili ne možete slijediti radnju filma, radna memorija vašeg mozga pretrpana je nebitnim informacijama i potrebno joj je ozbiljno čišćenje, piše Večernji list.

Znanstvenici sa sveučilišta Concordia u Montrealu u svojoj su studiji pokazali kako problem nije u tome da mozak usporava, već gubi sposobnost odbacivanja nebitnih informacija koje onda, kad se nagomilaju, ometaju zadatke koji se nalaze pred našim mozgom. Rezultati istraživanja pokazali su da se mozak mladih ljudi lakše čisti, pa se mogu lakše koncentrirati na ono što trenutno čine. No, napominju da se i kod njih, osobito ako iza sebe imaju neprospavanu noć, može dogoditi ista stvar.

Tehnike za čišćenje mozga vrlo su jednostavne – dobro spavanje, meditacija, tjelovježba, učenje jezika ili sviranje instrumenata, rješavanje križaljki i druženje s ljudima. (M.D.)

Izvor: Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.