Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Španjolski poduzetnik prerađuje ribu u Dalmaciji i ne boji se krize

Došao je u Hrvatsku prije osam godina u potrazi za kvalitetnim inćunima, upoznao buduću suprugu i ostao. Danas vodi tvrtku s 12 radnika i otvara novi pogon.

Unatoč recesiji, danas se može poslovati bez grča i straha, ako postoji sigurno tržište, tvrdi Jon Olasagasti Goya, vlasnik tvrtke za preradu ribe u Kaštelima. Ovaj zanimljivi poduzetnik, koji upravo očekuje poticaje iz programa IPARD, rodio se u Španjolskoj, no već osam godina od hrvatskih ribara kupuje, a potom usoljava ribu i svoje proizvode vrhunske kvalitete izvozi i prodaje na španjolskom tržištu.

U Hrvatsku je stigao u potrazi za kvalitetnim inćunima, no na Visu je pronašao i svoju buduću suprugu i tako je Hrvatska postala njegov novi dom. Posao je započeo kupnjom i prodajom ribe da bi, zahvaljujući iskustvu iz vlastite obitelji koja se prerađivačkim poslom bavi već tri desetljeća, pokrenuo vlastiti posao – proizvodnju kvalitetne usoljene ribe, piše Marina Rajić iz Jutarnjeg lista.

"Potpuno sam predan poslu koji, iskreno, radim s velikim zadovoljstvom. Siguran sam u tržište, pa se nikakve krize ne bojim,"kaže Goya. Jedini problemi koje pamti su oni s hrvatskom birokracijom, no kad je to savladano, posao je krenuo. Zaposlio je 12 radnika kojima plaće nikad ne kasne iako nisu prevelike, a nedavno je kupio proizvodni prostor u Sinju gdje će sagraditi novi pogon i zaposliti dodatnih 25 radnika. Povećana proizvodnja mogla bi njegove inćune po prvi put lansirati na hrvatska i druga tržišta.

"Ne mogu reći da moj posao donosi veliki prihod, od soljenja ribe čovjek se ne može obogatiti. Ali vjerujte, kada posao radite sa zadovoljstvom i kad od njega možete pristojno živjeti, osjećate se bogatim – zaključio je sretni španjolski poduzetnik u hrvatskim vodama.

(M.D.)

Izvor: Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.