Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako pronaći idealnog zaposlenika?

Svaka tvrtka priželjkuje savršenog zaposlenika koji će posjedovati potrebne talente i znanja te ih u kombinaciji s odgovarajućim karakteristikama pravovremeno upotrijebiti.

Kako pronaći idealnog zaposlenika?

Temelj svake uspješne potrage je kvalitetan oglas za posao, ali i priprema koja prethodi sastavljanju oglasa. 

Potraga za kandidatom podrazumijeva prethodno identificiranje radnog mjesta - njegove zahtjeve i mogućnosti. Još detaljniji uvid u regrutacijske potrebe pružit će interno okupljanje tima zaposlenika sa sličnim radnim zadacima, pri čemu u odluci treba sudjelovati i osoba zadužena za zapošljavanje, odnosno Voditelj ljudskih potencijala (HR stručnjak).

Savjet: Pri kreiranju opisa otvorenog radnog mjesta trebaju se naglasiti njegove ključne odgovornosti i vezana očekivanja te sve to sažeti u 5-10 karakteristika za objavu.

Danas ne bi trebala postojati ozbiljna korporacijska web stranica bez rubrike posvećene karijeri, poziva "pridružite nam se" ili jednostavno oznaka "posao" s pripadajućom kontakt formom. Osim toga, stranice tvrtke trebaju jasno govoriti o njezinom profilu, misiji i viziji te istaknuti važnost ljudskih resursa kako bi u potencijalnih kandidata probudila misao "Ovo je tvrtka za mene!" 

Savjet: Nemate li navedene rubrike na svojoj stranici, uz objavljeni oglas kreirajte i profil tvrtke na MojPosao kako biste se još bolje predstavili kandidatima! Doza personaliziranosti pomaže u građenju imidža tvrtke, prikazujući je pristupačnom radnom okolinom te privlači kandidate iz vaše ciljane skupine. Više informacija...

Biti poslodavac izbora označava popularnost tvrtke među konkurentnom radnom snagom. Je li poslovanje tvrtke stabilno, a prihodi u porastu? Podudara li se misija tvrtke sa stavovima ciljanog profila zaposlenika? Njeguju li se talenti i potiče li se profesionalni rast i napredak zaposlenih? Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, tvrtka treba svojim željenim zaposlenicima prenijeti te poruke.

Savjet: Male stvari, poput uzvraćanja poziva i odgovaranja na molbe, u očima posloprimaca navike su vrijedne pohvale. Na uvijek gladnom tržištu rada ništa ne revoltira koliko poslodavac koji ignorira trud kandidata. Jedan od načina kojim će se tvrtka predstaviti kao poželjan poslodavac je i certificiranjem na području upravljanja ljudskim resursima. MojPosao kreira projekte upravo s tim ciljem. 

Regrutiranje putem specijaliziranih internetskih stranica kao što je MojPosao, danas je glavni regrutacijski kanal većine konkurentnih tvrtki. Na taj način ujedno se dopire i do onog segmenta radne snage koji nema naviku pratiti raznovrsna tiskana izdanja u kojima se objavljuju oglasi.

Savjet: Medijski utjecaj Interneta se nipošto ne bi trebao podcjenjivati - naprotiv, treba ga tretirati kao i komunikaciju kroz 'klasične' medije. Oglasi trebaju biti profesionalni; grafika i sadržaj pomno obrađeni kako bi poruka bila što jasnija.

Publicitet koji tvrtka dobiva svojim pojavljivanjem u medijima od velike je važnosti za regrutiranje. Nekoliko pozitivnih rečenica o poslovanju najbrži je put potencijalnih kandidata do vrata tvrtke.

Savjet: Odnos tvrtke s medijima ogledalo je njezina imidža. Skrivanje ili falsificiranje podataka ne preporuča se osim ako budućnost svojeg poslovanja ne želite pratiti kroz novinske naslove.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.