Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Liderstvo - budite promjena koju želite vidjeti

Glasovi promjene koje vrijedi poslušati

Krajem prošlog tjedna u Zagrebu je održana putem videolinka iz Atlante, konferencija "Leadercast 2011": hvale vrijedan događaj koji je okupio renomirane predavače svjetskog glasa, ujedinjene u naslovu "Glasovi promjene". Kao i svaka dobro organizirana konferencija, i ova ne donosi ništa novo u smislu revolucionarnih otkrića u području vodstva, ali je isto tako, kao i svaka dobra konferencija, njezina bit u tome da nas podsjeti, inspirira, motivira i pokrene. Jer, kad bismo sve već radili što i znamo da treba raditi, ne bi li svijet bio savršeno mjesto? Iz svega što vidimo oko sebe danas, inspiracija, motivacija i akcija su nam itekako potrebne.

Želim podijeliti s Vama misli i ideje jednog od predavača: Johna C. Maxwella, stručnjaka u području vodstva, autora niza bestsellera, poput "The 21 Irrefutable Laws of Leadership", kojem nova knjiga "The Five Levels of Leadership" izlazi iz tiska krajem ove godine. Upravo to je i bila tema njegovog predavanja: pet razina liderstva.

Ukratko, John Maxwell prvu razinu liderstva definira kao onu "zauzetu" položajem ili funkcijom koju netko obavlja. To je tradicionalna, startna pozicija za lidere, za svaku razinu liderstva: temelj na kojem tek treba graditi. O da: ma koliko se kod nas govorilo o liderima, već ćete i sami prepoznati da se većina može lako smjestiti na ovu razinu. Isto tako, tek neki će ovu razinu prepoznati kao pozivnicu za rad na sebi, što je osnovni preduvjet za prelazak na više razine.

Već druga razina to dokazuje: Maxwell je definira kao razinu odnosa. Lideru je znakovito povezivanje s ljudima, stvaranje odnosa unutar i izvan tvrtke, odnosa od sebe i prema sebi – kako bi uopće bilo moguće vodstvo, lider sam stvara sljedbenike.

A onda nastupa razina produktivnosti: tu su rezultati. Na ovoj razini lider se dokazuje i postizanjem efektivnog ostvarivanja željenih rezultata, gradi svoj kredibilitet i pokreće: upravo taj trenutak, trenutak rađanja pokretačke snage, one koja će dati momentum koji traje, je po Maxwellu ključan, jer ta oslobođena snaga daje moć stvaranja novih rezultata i novih procesa.

Rast do četvrte razine je prijelaz iz snage prema ljudima: za ovu razinu ključni je potencijal ljudskih resursa. Ujedno, i najvrjedniji resurs tvrtke. A vrijednost lidera je okružiti se pravim ljudima, čak u smislu služenja drugima. Podsjećanje na vrlinu poniznosti – očito nužno, po onome koliko se dalo vidjeti na konferenciji, i prijeko potrebno nekima koji su nazočili.

A peta razina liderstva koju netko može postići? To je poštovanje, u davanju i primanju. To su lideri koje jednostavno – poštujete, cijenite duboko i prepoznajete svoje vrijednosti u njima.

Na kojoj ste Vi razini? Maxwell kaže: vrlo je vjerojatno da će Vas različiti ljudi prepoznati na različitim razinama, ma što Vi smatrali da je "Vaša razina". Važno je da Vi prepoznate na kojoj Vas razini prepoznaju. I nastavite putovati ovim putem, ulažući u sebe, razvijajući se i rastući, u naporu oslobađanja svojih punih potencijala.

Sretan Vam put!

Posjetite stranice www.chick-fill-aleadercast.com/afterevent i ispunite samoprocjenu "Five Levels"!

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.