Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sonja Hecker, TPA Horwath d.o.o.

TPA Horwath je međunarodna konzultantska kuća čiji izvrsni stručnjaci pružaju visoko profesionalne savjetodavne usluge iz područja financija i računovodstva, revizije te između ostalog daje i usluge u okvirima financiranja iz EU fondova, poreza te strategije i upravljanja.

Dio je Horwath International globalne organizacije koja broji više od 20.000 zaposlenika. Ključan element njihove usluge su visokoobrazovani, stručni i proaktivni zaposlenici koji su u potpunosti u toku s trenutnim zakonskim, poslovnim i tržišnim događanjima, kako u Hrvatskoj tako i na svjetskom tržištu.

U HR intervjuu za MojPosao, Executive Director u TPA Horwath d.o.o., Sonja Hecker objašnjava kakve zaposlenike traže, koje im se edukativne mogućnosti pružaju, kakva je struktura zaposlenika te kako izgleda postupak zapošljavanja.

MojPosao: Možete li opisati vašu osnovnu djelatnost, a u skladu s tim i glavnu viziju vašeg poslovanja?

Sonja Hecker: TPA Horwath dio je Horwath International globalne organizacije koja broji više od 20.000 zaposlenika, 146 tvrtki članica te posluje u 500 ureda diljem svijeta. Horwath International ubraja se u deset najvećih konzultantskih mreža na svijetu.

TPA Horwath vodeća je konzultantska kuća na području Srednje i Istočne Europe. Posluje u devet zemalja te regije: Hrvatska, Austrija, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka te Slovenija.

TPA Horwath u Hrvatskoj iz Zagreba, u suradnji s lokalnim partnerima pokriva Srbiju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju, Kosovo i Albaniju. TPA Horwath zajedno s Horwath HTL-om zauzima peto mjesto najvećih konzultantskih kuća u Hrvatskoj. TPA Horwath pruža savjetodavne usluge iz područja financija i računovodstva, revizije, te između ostaloga daje i usluge savjetovanja vezane uz financiranje iz EU fondova, poreza te strategije i upravljanja. Usluge pružamo međunarodnim korporacijama, državnim institucijama, srednjim i malim tvrtkama, udrugama kao i fizičkim osobama.

Zadovoljstvo naših klijenata postignuto visokom kvalitetom usluge, glavni je cilj našeg poslovanja. Kako bi uspjeh bio zajamčen, TPA Horwath zapošljava izvrsne stručnjake čija znanja se kontinuirano usavršavanju.

MojPosao: Za kojim kadrovima imate najveću potražnju?

Sonja Hecker: Trenutno nam najviše trebaju porezni savjetnici. Prednost naravno imaju ovlašteni porezni savjetnici no zapošljavamo i pripravnike i seniore prema potrebi. Svake godine zapošljavamo i određeni broj pripravnika koji su uglavnom završili ekonomski ili slične fakultete. Pripravnici se s vremenom specijaliziraju u smjeru koji ih zanima, a koji mogu biti revizija, usluge financijskog savjetovanja (FAS) ili usluge Management Consultinga (MC).

Vrlo često zapošljavamo računovođe i pripravnike računovođe. Pripravnici računovođe mogu nakon određenog perioda i odgovarajuće dodatne edukacije promijeniti odjel i odlučiti se za specijalizaciju u nekom od gore navedenih odjela. Smatramo korisnim da mladi ljudi, posebice na početku karijere mogu upoznati što više područja našeg poslovanja kako bi što kvalitetnije mogli odabrati specijalizaciju unutar pojedinog odjela tvrtke.

MojPosao: Možete li opisati strukturu zaposlenika?

Sonja Hecker: TPA Horwath u Zagrebu trenutno broji pet Partnera i 40 zaposlenika. Među našim zaposlenicima imamo ovlaštene revizore, certificirane ovlaštene računovođe prema ACCA licenci (Association of Chartered Certified Accountants), a više njih trenutno završava ACCA program. Uz diplomirane ekonomiste, koji čine većinu, među našim zaposlenicima imamo diplomiranih pravnika, diplomiranih inženjera elektrotehnike pa i diplomiranih politologa.

Visoko obrazovani, stručni i proaktivni zaposlenici koji su u potpunosti u toku s trenutnim zakonskim, poslovnim i tržišnim događanjima kako u Hrvatskoj tako i na svjetskom tržištu, ključan su element naše usluge.

MojPosao: Koliko vaš HR odjel surađuje s onim na međunarodnoj razini?

Sonja Hecker: TPA Horwath u Zagrebu kao dio TPA Horwath grupe prati HR smjernice od strane Grupe koje zatim prilagođava svojim lokalnim potrebama. Najviše suradnje odvija se na polju edukacije zaposlenika što podrazumijeva organizaciju treninga za različite grupe zaposlenika.

Do sada su, na razini Grupe odrađeni treninzi za nove pripravnike, tajnice, specijalizirani treninzi za porezne stručnjake, procjenitelje i revizore, napredni MSFI treninzi, specijalni treninzi za EU pristupne fondove te mnogobrojni specijalizirani treninzi vezani uz novosti na međunarodnim tržištima koji se odnose na porezne, pravne i financijske implikacije na međunarodne klijente i njihovo poslovanje.

MojPosao: Koliko i na koji način ulažete u edukaciju zaposlenika? Imaju li oni mogućnost dio radnog iskustva stjecati i u inozemstvu?

Sonja Hecker: Na edukaciju zaposlenika se ulaže mnogo vremena te osim prisustva na gore navedenim grupnim treninzima, zaposlenici, ovisno o potrebama imaju mogućnost sudjelovati i na različitim internim i eksternim treninzima od osnova računovodstva do naprednih seminara o umijeću pregovaranja.

Osim toga, u suradnji s Kaplanom organiziramo i ACCA ispite našim zaposlenicima. ACCA kvalifikacija iznimno je cijenjena u financijskom sektoru diljem svijeta, a pruža računovodstveno znanje prema standardima Međunarodne Federacije Računovođa, izgrađuje vještine te upotpunjuje profesionalne vrijednosti mlade osobe koji karijeru gradi na području računovodstva, financija ili upravljanja. Kako bi postao ovlašteni certificirani računovođa, student polaznik mora položiti 14 ispita te odraditi nekoliko praktičnih radova.

Nadalje, u suradnji s Kaplanom organiziramo i napredni IFRS trening. Trening između ostalog, pokriva područja poput novosti u sastavljanju financijskih izvještaja, računovodstvene politike, promjene u računovodstvenim procjenama i tome slično.

Naši uredi inače međusobno surađuju na međunarodnim projektima kao npr.: Vendor Due Diligence projektima, projektima revizije ili projektima subvencioniranja iz EU fondova, što pruža priliku zaposlenicima za stjecanjem radnog iskustva izvan Hrvatske, gdje se vrlo često osim sa stručnjacima unutar Grupe surađuje i s ostalim inozemnim stručnjacima. Na ovaj način otvaramo priliku zaposlenicima da dio radnog iskustva steknu izvan Hrvatske.

MojPosao: Na koji način unaprjeđujete međuljudske odnose među zaposlenicima i potičete razvijanje networkinga?

Sonja Hecker: Činjenica da ljudi provedu dvije trećine svog života na poslu govori više nego dovoljno koliko su međuljudski odnosi unutar tvrtke važni. Kako je u prirodi našeg posla da projekti traju i po nekoliko mjeseci te je timski rad prisutan u velikoj mjeri, puno ulažemo u međuljudske odnose.

Stoga lokalno, osim uobičajenog team buildinga podržavamo TPA Horwath nogometni tim i aktivnosti naših zaposlenika kada volontiraju zajedno u akcijama našeg partnera Volonterskog centra u Zagrebu.

Nadalje, TPA Horwath Grupa smatra posebno važnim povezivanje među uredima u regiji te su za svaki nivo zaposlenika godišnje organizirani međunarodni susreti kao npr. akademija za nove zaposlenike kao i akademija za zaposlenike s nekoliko godina iskustva ili međunarodne menadžerske konferencije gdje se razmjenjuju iskustva i znanja iz cijele regije.

MojPosao: Za kraj, možete li opisati tijek jednog vašeg selekcijskog postupka?

Sonja Hecker: Selekcijski postupak ovisi o stručnosti osobe koja se zapošljava. Selekcijski postupak za pripravničke pozicije obuhvaća četiri koraka. U prvom dijelu radi se detaljan pregled prethodno selektirane baze životopisa. Nakon toga, odabrani kandidati pristupaju pisanom testiranju te razgovoru s HR osobom.

Ciljevi razgovora su višestruki. Prije svega ispituje se stupanj motivacije kandidata za rad i profesionalni razvoj. Također, procjenjujemo da li bi se osoba uklopila u postojeći tim. U trećem krugu, slijedi razgovor s voditeljima pojedinih odjela. Kandidat razgovara s voditeljem onog odjela čiji je potencijalni zaposlenik. Tijekom tog razgovora kandidatu se daje konkretniji uvid u poslovanje te se dodatno testira njegovo znanje i motiviranost za navedeni odjel.
Voditelji odjela zajedno s HR osobom odlučuju koji kandidati prolaze u zadnji selekcijski krug gdje ih čeka razgovor s barem jednim od članova Uprave tvrtke.

Selekcijski postupak pri zapošljavanju osoba s iskustvom nakon prethodne selekcije obuhvaća najmanje tri intervjua, uključujući intervju s članovima Uprave tvrtke. Tijekom intervjua uz ispitivanje osobnosti kandidata ispituju se konkretna znanja i stručnost kako bi osigurali najviše standarde profesionalnih usluga prema našim klijentima. (V.K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.