Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Andrijana Filipović, Avon Kozmetika d.o.o.

Avon je američka kozmetička tvrtka osnovana 1886. godine i danas je najveća svjetska tvrtka u izravnoj prodaji kozmetike. Tvrtka Avon je na našem tržištu prisutna od 1997. godine, a svojim zaposlenicima pruža mogućnost usavršavanja i razvitka vlastite poslovne karijere te rada u ugodnom, mladom i međunarodnom okruženju. Također, Avon Kozmetika d.o.o. je među prvima u Hrvatskoj primila Certifikat Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima, a kvalitetan odnos prema zaposlenicima tvrtka je potvrdila smjestivši se i među Top 5 Poslodavaca Partnera za 2008. godinu.

U HR intervjuu, Human Recourses Manager u Avon Kozmetici, Andrijana Filipović govori o viziji tvrtke, zapošljavanju novih djelatnika te pogodnostima za zaposlenike.

MojPosao: Koja je glavna vizija i misija vašeg poslovanja te koliko ostvarenju tih vrijednosti pridonose zaposlenici?

Andrijana Filipović: Vizija Avona je biti i ostati tvrtka koja će najbolje razumjeti i svojim proizvodima i uslugama najbolje zadovoljiti potrebe osobnog ostvarenja svake žene, diljem svijeta. Misija nam govori o tome kako realizirati viziju. Tako što će Avon biti i ostati globalni lider sa širokom paletom kozmetičkih marki visoke kvalitete, inovativnih formula i prihvatljivih cijena. Tako što će biti i ostati vrhunska kompanija u direktnoj prodaji, pružajući priliku ženama, u više od 100 zemalja svijeta, ne samo da uživaju u Avonovim proizvodima i ostvaruju uštede kao pripadnice Avon obitelji, nego i za poduzetništvo koje donosi dostojnu zaradu, priznanje, uslugu i podršku.

Avon ostvaruje svoju viziju i kroz najveću humanitarnu fondaciju za žene, u borbi protiv raka dojke te obiteljskog nasilja. Globalna fondacija je osnovana 1992., a u Hrvatskoj tijekom 2003. godine te smo do sada prikupili 1,3 milijuna kuna i uložili ih u aktivnosti usmjerene prevenciji raka dojke. Avon u Hrvatskoj danas ima i službenu ambasadoricu fondacije, Barbaru Kolar, čije će se poslanstvo očitovati u podržavanju društveno odgovornih projekata tvrtke, odnosno borbe protiv raka dojke i obiteljskog nasilja.

Avon jest, i ostat će, najbolje mjesto za rad što potvrđuje i statusom među prvih 5 kompanija u Hrvatskoj, nositelja certifikata "Poslodavac Partner" – dakle, kompanija koje njeguju izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima. Zaposlenici, naravno, u tome igraju ključnu ulogu. Njihove vrijednosti u radu: poštovanje i vjerovanje, integritet, povjerenje i skromnost, omogućuju svakodnevnu realizaciju naše vizije i misije. Zaposlenici su naša baza i podrška, a svojim radom, trudom i znanjem sudjeluju u ostvarenju ciljeva kompanije.

MojPosao: Možete li opisati strukturu zaposlenika te navesti koje struke najčešće zapošljavate?

Andrijana Filipović: Avon u Hrvatskoj ima 40 zaposlenika koji su dio poslovne jedinice koju čine Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija. Poslovna jedinica ima jednog direktora društva i jedan tim voditelja odjela. Obzirom da je glavna djelatnost tvrtke prodaja, zapošljavamo niz profesionalaca koji se bave marketingom i podrškom u prodaji, poslovne i financijske analitičare te prodajne trenere. Također, zapošljavamo suradnike koji pružaju opću podršku poslovanju kao što su računovođe, djelatnici u službi za transport i distribuciju, djelatnici u službi za korisnike, te odjelu ljudskih potencijala.

MojPosao: Kakve se šanse za napredovanje i razvoj karijere pružaju mladima koji dođu raditi u Avon kozmetiku? Koje su osnovne pogodnosti koje nudite novim i već postojećim zaposlenicima?

Andrijana Filipović: Direktnu prodaju, kao specifičan kanal prodaje, karakterizira vrlo visoka dinamika svakodnevnog poslovanja, a Avon, kao međunarodnu, tržišno orijentiranu kompaniju, karakterizira kultura promjene i rasta.

Vizija, misija i vrijednosti Avona kreiraju organizacijsku kulturu ugodnih međuljudskih odnosa. Kada zbrojimo sve navedeno, rezultat je radno okruženje koje pruža nebrojene mogućnosti rasta i razvoja zaposlenika, kako vertikalno, tako i horizontalno, kako lokalno, tako i regionalno.

Suradnici koji imaju aktivnu želju za profesionalnim napredovanjem i/ili usavršavanjem, uz kontinuirani proces praćenja radne učinkovitosti, ulaganje u interne i eksterne edukacije, te povezanost radnog učinka s programom nagrađivanja i motiviranja, zaista imaju priliku profesionalno se razvijati i doprinijeti razvoju kompanije u kojoj rade kao i razvoju kolega s kojima rade.

Avonova politika nagrađivanja i motiviranja temelji se na povezivanju radne učinkovitosti zaposlenika s programima nagrađivanja i motiviranja zaposlenika – izvanredno učinkoviti zaposlenici bivaju nagrađeni kako bi se visok nivo rada održao i kako bi ih motivirali da tako nastave i dalje. Sustav nagrađivanja i motiviranja zaposlenika obuhvaća nivoe plaća prema radnim mjestima, bonuse, edukacije u svrhu daljnjeg razvoja, definirani sustav napredovanja te prilike za rad na različitim međunarodnim i lokalnim projektima.

Što se tiče pogodnosti rada u Avonu, uz organizacijsku kulturu ugodnih međuljudskih odnosa, naši zaposlenici na mjesečnom nivou dobivaju na poklon Avonove proizvode, te kupuju sve proizvode s popustom.

Na kvartalnom nivou imamo razrađen sustav spontanog nagrađivanja zaposlenika koji se temelji na međusobnom nominiranja među zaposlenicima, koji na taj način biraju tko će od njih biti nagrađen bilo da su sjajno radili, pomogli nekom od kolega, osmislili neku inovaciju ili su bili društveno ili ekološki angažirani.

Prilikom spontanog nagrađivanja zaposlenika ili uslijed uspješno odrađenih projekata, dodjeljujemo nagrade u proizvodima, bonovima, vaučerima, putovanjima ili wellness vikendima za zaposlenike. Na kraju poslovne godine dodjeljujemo novčane bonuse svim zaposlenicima u skladu s rezultatima koje je kompanija te godine ostvarila te na osnovu zaposlenikove radne učinkovitost u toj godini.

MojPosao: Avon kozmetika nositelj je Certifikata Poslodavac Partner kojim se potvrđuje izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Jesu li vaši zaposlenici i poslovni partneri prepoznali značaj ovog priznanja?

Andrijana Filipović: Avon Kozmetika je već treću godinu zaredom certificirana kao Poslodavac Partner i tako prepoznata kao jedno od najboljih mjesta za rad u Hrvatskoj, te nam je izuzetna čast biti među Top 5 Poslodavaca Partnera za 2008. godinu. Certifikat vidimo kao još jedan dokaz da su naši procesi upravljanja ljudskim resursima kvalitetni, a taj značaj prepoznaju i kandidati koji nam se javljaju na otvorena radna mjesta, navodeći status Poslodavca Partnera kao jedan od motiva zapošljavanja u Avonu.

Certifikat pridonosi ukupnoj slici kompanije kao globalnog lidera te nam je potvrda da svakim danom ostvarujemo Avonovu misiju i viziju.

MojPosao: Imaju li vaši zaposlenici mogućnost odlaziti na dodatno usavršavanje ili rad u strane zemlje u kojima Avon posluje?

Andrijana Filipović: Postoji nekoliko opcija napredovanja zaposlenika, ovisno o tome što zaposlenik želi. Proces započinje s praćenjem radnog učinka tako da suradnici koji imaju dobar ili izvrstan nivo radnog učinka te jasnu želju za razvojem karijere u određenom smjer, imaju priliku za individualni razvojni program koji uključuje iskustveno učenje (rad na specifičnim projektima), mentoriranje i/ili coaching od iskusnijih kolega te prilike formalnih treninga i edukacija.

Zaposlenici visokog radnog učinka koji nemaju priliku za vertikalno napredovanje na lokalnom nivou uključuju se kao članovi timova u međunarodnim projektima ili kao voditelji projekata, koji vode implementacije na lokalnom nivou.

MojPosao: Koliko općenito ulažete u edukaciju zaposlenika te na koji način utvrđujete plan edukacije?

Andrijana Filipović: Plan edukacije se definira na godišnjem nivou, a proizlazi iz programa praćenja radne učinkovitosti zaposlenika, konkretno iz njegovog razvojnog dijela koji omogućuje razvoj specifičnih vještina i funkcionalnih znanja. Plan također uključuje potrebe za edukacijom zaposlenika koji imaju individualni plan razvoja karijere. No, mogućnost pohađanja edukacije ovisi i o aktualnim zahtjevima pojedinog radnog mjesta.

Tijekom 2008. godine, 62 posto zaposlenika je bilo na nekom vidu treninga/edukacije/seminara, a svi zaposlenici su imali prilike sudjelovati u nekoj vrsti interne edukacije. Tijekom 2008.godine, na edukaciju je prosječno uloženo 32 sata po zaposleniku.

U Avonu imamo priliku uključiti zaposlenike u lokalne edukacije (eksterne i interne), te interne treninge na regionalnom nivou (SEE i CEE).

Ove godine razvili smo platformu internih edukacija/radionica koje vode "interni stručnjaci" – ovaj vid edukacije na raspolaganju je svim zaposlenicima te omogućuje podizanje nivoa znanja na "kolektivnom" organizacijskom nivou. (V. K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.