Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Marija Kalinić, Bluesun Hotels & Resorts

U HR intervjuu, Direktorica ljudskih potencijala u Bluesun Hotels & Resorts, Marija Kalinić, govori o viziji tvrtke, zapošljavanju novih djelatnika te pogodnostima za zaposlenike.

MojPosao: Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose ostvarenju tih vrijednosti?

Bluesun Hotels & Resorts hrvatski je hotelski brand kojim upravlja Sunce Koncern d.d. iz Zagreba – prvi registrirani koncern u Republici Hrvatskoj, koji zajedno sa članicama Koncerna: Hoteli Brela d.d. Brela, Hoteli Tučepi d.d. Tučepi, Zlatni rat d.d. Bol, Hotel Alan d.d. Starigrad Paklenica, te Salve Regina Marija Bistrica d.o.o. predstavlja jednu od vodećih hrvatskih turističkih tvrtki. Upravljamo s ukupno 12 hotela smještanih u četiri destinacije (Bol, Brela, Starigrad Paklenica i Tučepi), a uskoro otvaramo i svoj prvi hotel u kontinentalnom dijelu Hrvatske – bluesun hotel Kaj u Mariji Bistrici.

Kroz uvođenje vlastitog hotelskog branda – Bluesun Hotels & Resorts, usmjereni smo na ostvarivanje našeg strateškog cilja: stvaranje prepoznatljivog hrvatskog hotelskog lanca. Naša Vizija je usmjerena na poštivanje visokih standarda i uvođenje inovacija u turističko tržište, te stalno podizanje kvalitete i obogaćivanje naše ponude i usluge, kao preduvjeta za stalno povećavanje zadovoljstva gostiju što je naš najvažniji cilj.

Vizija Koncerna je stvoriti Bluesun brand koji će na svjetskom tržištu biti prepoznatljiv po svojoj vrhunskoj usluzi, koja nadmašuje i same potrebe i želje gostiju. Pri tome smo svjesni činjenice da najvažniji čimbenici, oni koji ostavljaju trajni dojam o destinaciji i pojedinom hotelu, jesu gostoljubivost i ljubaznost te stručna osposobljenost tima ljudi koji pružaju uslugu. U tom smislu, uvjereni smo da nam naši zaposlenici predstavljaju odlučujuću konkurentsku snagu, i da upravo njihovo dugogodišnje radno iskustvo, kreativnost, odgovornost i međugeneracijski sklad, čine bluesun brand sve jačim i prepoznatljivijim na zahtjevnom turističkom tržištu.

MojPosao: Vaša tvrtka je dobitnik Certifikata Poslodavac Partner. Što vas je motiviralo na sudjelovanje u tom projektu?

U članicama Sunce koncerna oduvijek postoji svijest o važnosti ljudskog rada u kreiranju i pružanju vrhunske hotelske i ugostiteljske usluge, što je, vjerujemo, i jedan od glavnih razloga našeg uspjeha i dugog trajanja na zahtjevnom turističkom tržištu. Od objedinjavanja poslovanja pod brandom Bluesun Hotels & Resorts 2005. godine, u Sunce koncernu intenzivno radimo na razvoju i implementaciji suvremenih sustava za upravljanje ljudskim potencijalima kao što su:

  • selekcijski sustav,
  • sustav kompetencija,
  • sustav upravljanja radnom učinkovitošću,
  • obrazovni sustav s naglaskom na interno trenerstvo i mentorstvo, te
  • sustav razvoja rukovodstva.
  • Proces dobivanja Certifikata Poslodavac Partner za nas prvenstveno predstavlja povratnu informaciju struke o do sada učinjenom u tom, za nas izuzetno važnom, segmentu poslovanja. Obzirom da ovaj projekt okuplja vrhunske hrvatske tvrtke, za nas je također važna i usporedba s najboljom praksom u području upravljanja ljudskim potencijalima u Republici Hrvatskoj i to su, zapravo, glavni motivi sudjelovanja u ovom projektu.

     

    MojPosao: Mislite li da su vaši zaposlenici i poslovni partneri prepoznali vrijednost ovog priznanja? Kako vas nakon priznanja, po vašem mišljenju, na tržištu percipiraju posloprimci?

    Vrijednost ovog priznanja je svakako prepoznata i od strane naših zaposlenika, i od strane naših poslovnih partnera. Da smo u području upravljanja ljudskim potencijalima zaista puno napravili, osim Certifikata, potvrđuje i ovogodišnje istraživanje portala MojPosao o najboljim poslodavcima u Republici Hrvatskoj gdje su naše tvrtke našle mjesto među Top 10 hrvatskih poslodavaca (Hoteli Tučepi dd – 8. mjesto i Hoteli Brela dd – 9. mjesto).

    Osim toga, sve je više otvorenih molbi koje nam šalju kandidati zainteresirani za rad u našem sustavu. Broj prijava na naše natječaje također je u velikom porastu, gdje nerijetko vrlo kvalitetni kandidati kao motiv javljanja na natječaj navode to što smo nositelj Certifikata Poslodavac partner.

    MojPosao: Kakve se prilike za razvoj i napredovanje pružaju mladim zaposlenicima koji se zaposle u vašoj tvrtki?

    Obzirom na dugogodišnju turističku tradiciju članica Sunce Koncerna (prošle godine je naš Zlatni rat proslavio 60 godina rada, Hoteli Brela – 56 godina, Hoteli Tučepi – 55 godina i Hotel Alan – 40 godina rada), osnovali smo vlastitu bluesun akademiju, prije svega kao interni trening centar gdje stariji i iskusniji zaposlenici prenose svoja znanja i vještine mlađim i manje iskusnim zaposlenicima.

    Glavne aktivnosti bluesun akademije su: specijalizirani tečajevi stranih jezika (prilagođeni zaposlenima u turizmu), razvoj stručnih hotelskih vještina, te razvoj vještina rukovođenja, a glavna im je zadaća stalni razvoj i unaprjeđenje vještina svih našim zaposlenika – i stalnih i sezonskih. Uvjereni smo da samo na taj način možemo razvijati i unaprjeđivati kvalitetu naše usluge, odnosno stalno povećavati zadovoljstvo gostiju što je, kako sam već rekla, naš najvažniji cilj i naša Vizija.

    Što se tiče razvoja i napredovanja prvenstveno mladih zaposlenika, u okviru aktivnosti bluesun akademije, njima su posebno namijenjena dva programa, a to su Interno trenerstvo i Mentorski sustav. Zajedničko obilježje tih programa je to da naši stalni i iskusni zaposlenici, koji su ujedno i interni treneri i mentori, rade s našim mladim zaposlenicima i pomažu im u njihovom profesionalnom i osobnom razvoju. Glavna razlika između ova dva programa je u tome što Interno trenerstvo predstavlja rad u grupi, a Mentorstvo individualni rad na profesionalnom i osobnom razvoju.

    Zaposlenici koji se posebno ističu kvalitetom rada i pristupom poslu imaju i daljnje mogućnosti napredovanja, prvenstveno kroz daljnje učenje i preuzimanje složenijih i odgovornijih radnih mjesta. U prilog ovim navodima ide činjenica da je više od polovice naših direktora hotela, prosječne starosti 30-ak godina, iz redova naših zaposlenika koji su prije preuzimanja funkcije direktora hotela radili u hotelskim odjelima recepcija, restoran ili barovi, a puno je i šefova hotelskih odjela koji na tu funkciju dolaze gotovo isključivo iz redova naših zaposlenika.

    MojPosao: Koja bi znanja i vještine istaknuli kao neophodne za uspješan razvoj karijere u vašoj tvrtki?

    Naši hoteli su od strane gostiju (i naših i stranih) prepoznati kao hoteli koji pružaju vrhunsku uslugu svojim gostima, a dokaz tome su i brojne do sada osvojene nagrade kojih je samo u prošloj godini bilo 7 – što stranih, što domaćih i sve su za vrhunsku kvalitetu usluge. Spomenula bih samo da je naš Bluesun hotel Afrodita iz Tučepa prošle godine izabaran za najboljeg među 100 najpopularnijih hotela u svijetu u konkurenciji od 5.800 hotela, po ocjeni gostiju agencije TUI, dok je naš Bluesun hotel Soline iz Brela, također u prošloj godini, dobio nagradu Hrvatske turističke zajednice za osvojeno 1. mjesto u kategoriji hotela godine na hrvatskom Jadranu među hotelima svoje kategorije.

    Ove nagrade, osim što nas čine jako ponosnima na naš rad, predstavljaju i veliku odgovornost prema našim gostima i svjesni smo da je najvažnija karika u lancu pružanja usluge upravo ljudski faktor. Stoga, osim stručnih znanja i vještina iz područja hotelijerstva i ugostiteljstva, vrlo veliku pažnju poklanjamo i osobinama kao što su: gostoljubivost i uslužnost, pozitivan stav, proaktivnost, timski rad, te razvijen osjećaj odgovornosti za sve aspekte svoga rada. Ovo su ujedno i naše kompanijske vrijednosti kojima poklanjamo posebnu pažnju u svim HR sustavima: selekcije, kompetencija, praćenja radne uspješnosti, nagrađivanja, te obrazovanja i razvoja.

    MojPosao: Koristite li kakve oblike motivacije ili stimulacije zaposlenika?

    Osim raznih aktivnosti kroz bluesun akademiju koje imaju veliki motivirajući učinak na naše zaposlenike (imenovanje internim trenerima ili mentorima, te razni oblici profesionalnog i osobnog razvoja), imamo razvijen i jedinstven sustav nagrađivanja zaposlenika temeljem kontinuiranog praćenja zadovoljstva naših gostiju. Ispitivanje zadovoljstva gostiju pruženim uslugama u Bluesun hotelima provodi se nenajavljeno i to 3 puta mjesečno, u razdoblju od 01.06. do 15.10.

    Po završetku turističke sezone, na zajedničkoj svečanosti svih zaposlenika Sunce koncerna, prema rezultatima ispitivanja zadovoljstva gostiju, javno se dodjeljuju priznanja i nagrade u kategoriji: najbolje hotelsko društvo Sunce koncerna, najbolji bluesun hotel, te najbolji hotelski odjeli – kuhinja, restoran, barovi, recepcija, domaćinstvo i ostalo. Osim zaposlenika iz pobjedničkih kategorija još se nagrađuju i tri zaposlenika koji su dobili najviše pohvala u anketnim upitnicima te nekoliko zaposlenika za poseban doprinos u turističkoj sezoni.

    MojPosao: Za kraj, možete li opisati kako izgleda jedan vaš uobičajeni selekcijski postupak zapošljavanja novih djelatnika?

    Obzirom na našu djelatnost i intenzitet naših poslovnih aktivnosti (skoro otvaranje novog bluesun hotela Kaj u Mariji Bistrici, te početak aktivnosti na realizaciji projekta zdravstvenog turizma u Stubičkim toplicama, a temeljem Javno-privatnog partnerstva s Krapinsko-zagorskom županijom), zapošljavanje novih zaposlenika čini veliki dio našeg posla kojemu posvećujemo dužnu pažnju. Kada je riječ o raspisanom natječaju za određenu poziciju, na prvi razgovor pozovemo sve kandidate koji udovoljavaju uvjetima iz natječaja. Selekcijski tim je u pravilu sastavljen od zaposlenika Sektora ljudskih potencijala i zaposlenika Sektora/objekta za koji tražimo novog zaposlenika. Svrha prvog razgovora je međusobno upoznavanje s kandidatima, te procjena prvog dojma, motiviranosti za rad i prikladnosti kandidatovih iskustava i očekivanja s našim potrebama.

    Nakon tog prvog razgovora, grupa odabranih kandidata prolazi psihologijsko testiranje, nakon čega vršimo izbor kandidata za drugi krug razgovora, čija je svrha detaljniji razgovor o poslu i uvjetima zapošljavanja na tu poziciju. Nakon toga, Sektor ljudskih potencijala sastavlja izvještaj o selekcijskom postupku s ocjenom kandidata, a konačnu odluku o izboru kandidata donosi rukovoditelj Sektora/objekta u koji se kandidat zapošljava. Osim raspisanih natječaja, veliki dio aktivnosti zapošljavanja odnosi se i na zapošljavanje sezonskih radnika, gdje je, obzirom na kronični nedostatak kadrova u turizmu, procedura nešto jednostavnija – najčešće bez psihologijskog testiranja, ali uz obavezan probni rad za čiju ocjenu je zadužen voditelj odjela u kojem je sezonski radnik zaposlen.

    I ovdje još moram napomenuti postupanje s otvorenim molbama, obzirom da ih primamo svakodnevno. Dakle, po primitku – otvorenu molbu prosljeđujemo svim rukovoditeljima za koje procjenjujemo da bi im mogla biti interesantna. U slučaju da trenutno nema potrebe za zapošljavanjem, kandidata se o tome obavijesti, a u slučaju potrebe i zainteresiranosti za kandidata, procedura je ista kao i kod zapošljavanja temeljem natječaja: prvi razgovor, psihotestiranje i drugi razgovor.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.