Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najvažnije osobine pri odabiru kandidata

MojPosao i SELECTIO d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima proveli su istraživanje u kojemu je stotinjak poslodavaca (direktora tvrtki ili voditelja odjela Ljudskih resursa) upitano koje osobine i vještine općenito ocjenjuju najbitnijima u selekciji kandidata za radna mjesta.

Ovim smo istraživanjem željeli saznati koje su osobine, vještine ili znanja općenito važne u odabiru budućih zaposlenika, bez obzira na konkretno radno mjesto, veličinu tvrtke ili njenu djelatnost. Ujedno smo rezultate usporedili s istovjetnim američkim istraživanjem (National Association of Colleges and Employers Job Outlook 2002) i tako dobili sliku zanimljivih sličnosti i još zanimljivijih razlika američkog i hrvatskog idealnog kandidata za radno mjesto.

Poslodavcima je ponuđen izbor od 10 osobina (uz mogućnost dopisivanja onih koje smatraju važnima, a nisu na popisu), od kojih su trebali odabrati 5 najbitnijih i rangirati ih prema važnosti:

  • Analitičke vještine
  • Čvrsta radna etika
  • Fleksibilnost/Prilagodljivost
  • Interpersonalne vještine
  • Komunikacijske vještine
  • Marljivost
  • Motiviranost/Inicijativa
  • Poštenje/Integritet
  • Timski rad
  • Znanje stranih jezika
  • U fazi bodovanja, osobini koja je ocjenjena kao najvažnija dodijelili smo 5 bodova, idućoj 4, onoj trećoj po važnosti 3 boda, četvrtoj 2, petoj 1 bod, a ostalima 0 bodova.

    Na osnovu odgovora 63 direktora ili voditelja ljudskih resursa dobili smo sljedeću listu općenito najvažnijih osobina u selekciji kandidata:

    Odmah je uočljivo da se osobine grupiraju u 3 grupe, sa Motiviranošću/Inicijativom uvjerljivo na prvom mjestu važnosti.

    U drugu grupu spadaju Fleksibilnost/Prilagodljivost, Komunikacijske vještine, Timski rad i Poštenje/Integritet, osobine koje su od većine poslodavaca ocjenjene važnima i u ukupnom su zbroju dobile podjednak broj bodova.

    Treća grupa sastoji se od ostalih predloženih osobina (Čvrsta radna etika, Interpersonalne vještine,...) koje su sakupile nešto manje bodova, ali su ipak važne u odabiru kandidata. Interesantno je usporediti rezultate našeg istraživanjima s američkim:

    Rezultati dva istraživanja vrlo su slični, osim u jednom aspektu iz kojega su, po našem sudu, najuočljivije razlike američkog i hrvatskog tržišta rada: osobita važnost koju poslodavci u Hrvatskoj pridaju motiviranosti i fleksibilnosti kod američkih poslodavaca puno je manje izražena.

    Moguća interpretacija ovog rezultata je činjenica da se u SAD Motiviranost/Inicijativa i Fleksibilnost/Prilagodljivost podrazumijevaju (tko radi taj je i motiviran, inače sam odlazi na posao koji ga više interesira ili ne zadovoljava zahtjeve radne sredine i prisiljen je otići), pa se poslodavci u selekcijskom procesu ne moraju posebno fokusirati na te osobine.

    U Hrvatskoj je, čini se, pronaći zaista motiviranog kandidata, spremnog na preuzimanje inicijative i fleksibilnog stava u preuzimanju novih radnih zadataka još uvijek glavna briga poslodavaca. Dok se u Hrvatskoj fokusiramo na osnove, poslodavci u SAD se mogu posvetiti 'sitnicama' kao što su komunikacijske vještine, poštenje/integritet i timski rad.

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.