Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pet osnovnih motivacijskih koraka

Osnovni preduvjeti za uspješan i produktivan rad su znanja i vještine, te motivacija

Motivacija zaposlenika ima veliki udio u radnoj uspješnosti i zahtijeva posebnu pažnju. Svaki uspješan manager mora znati na koji način adekvatno motivirati svoje zaposlenike.

Gregory P. Smith, autor knjige "Kako privući, zadržati i motivirati zaposlenike" predlaže pet koraka koji vam mogu pomoći za uspješno motiviranje zaposlenika.

Osigurajte pozitivnu radnu okolinu
Ne morate biti poslodavac koji najviše plaća da biste stvorili privlačnu i pozitivnu radnu okolinu. Bitno je kako zaposlenici doživljavaju svoju tvrtku. Zaposlenici su predaniji poslu i klijentima ako imaju pozitivne osjećaje prema tvrtki i kolegama. Nasuprot tome, negativna radna okolina rezultira smanjenjem radne učinkovitosti.

Dajte priznanje, nagradite, podržite
Davanje priznanja i nagrađivanje važan je alat u rukama uspješnog managera. Ljudi imaju potrebu osjećati se cjenjenima i korisnima. Nagradite i pohvalite javno svaki posebno uspješan zaposlenikov potez, naročito ako je napravljen na njegovu inicijativu. Posebno podržavajte i nagrađujte timski rad.

Uključite sve
Istraživanja pokazuju da veća uključenost zaposlenika u donošenje odluka poboljšava moral i motivaciju. Uspostavite otvorenu komunikaciju između zaposlenika i managementa.

Razvijajte vještine i potencijale zaposlenika
U današnjem vremenu brzih promjena radnih vještina i znanja, bitno je što više profesionalno izgrađivati zaposlenike. Pohađanje radionica i seminara neki su od mogućih načina. Dajte zaposlenicima povratnu informaciju o njihovom radu. Budite konkretni: spomenite specifičnu situaciju i aktivnost te objasnite precizno Vaša očekivanja. Budite otvoreni za nove prijedloge i ideje. Ograničenja u radu svedite na minimum. Stvarajte nove izazove povećavajući odgovornost.

Kontinuirano ocjenjujte i poboljšavajte
Kontinuirana evaluacija uključuje mjerenje stavova, morala i motivacije zaposlenika. Na taj način dobivate povratnu informaciju i uvid u pozitivne, ali i negativne aspekte tvrtke. Potrebno je identificirati problematična područja rada i izraditi planove za njihovo rješavanje.

Na kraju, bitno je da budete dosljedni, uvedite promjene i počnite ih primjenjivati konstantno. Samo na taj način ćete zaista postići uspjeh.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.