Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

HR intervju – Marija Felkel, HR direktorica, Siemens d.d.

Siemens d.d. jedna je od vodećih kompanija u elektronici i elektrotehnici na hrvatskom tržištu koja posluje u sektorima industrije (Industry), energije (Energy) i zdravstvene skrbi (Healthcare). Zajedno sa svojim najvećim sektorom – Siemens IT Solutions and Services – jedan je od vodećih pružatelja cjelovitih IT rješenja i usluga. Siemens d.d. broji oko 1.100 zaposlenika u Zagrebu, Osijeku i Splitu koji rade na razvoju i proizvodnji, dizajniranju i instaliranju složenih sustava i projekata skrojenih prema specifičnim potrebama svakog kupca. Dio je tehnološke korporacije Siemens AG, čija je povijest duga više od 160 godina i koja danas posluje u 190 zemalja. U poslovnoj 2009. Siemens d.d. je ostvario dobit prije oporezivanja i kamata (EBIT) od 46,1 milijun kuna i nove narudžbe u vrijednosti od 751,3 milijardi kuna.

U HR intervjuu, HR direktorica u Siemens d.d., Marija Felkel, otkriva više o misiji tvrtke i vrijednostima zaposlenika, te načinu zapošljavanja.

MojPosao: Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose ostvarenju tih vrijednosti?

Vrijednosti i vizija u Siemensu d.d. upravo jesu naši zaposlenici. Naime, naša vizija je svijet dokazanih talenata koji stvaraju inovacije i donose napredak. Ono što naše zaposlenike čini prepoznatljivima je upravo to što pružaju klijentima jedinstvenu konkurentnu prednost. Zajedno pomažemo zajednici da savlada svoje najvažnije izazove i stvaramo održivu vrijednost. Da bismo postigli najviše rezultate nastojimo u svakodnevnom radu integrirati odgovornost, izvrsnost i inovativnost kao naše vrijednosti. Moja osobna vizija je nastaviti putem razvoja aktivnosti koje kompaniju čine jedinstvenim i privačnim mjestom za rad.

MojPosao: Kakve se prilike za razvoj i napredovanje pružaju mladim zaposlenicima?

Cjeloživotno učenje je ideja koju živimo i potičemo u Siemensu d.d. u smislu kontinuiranog obrazovanja naših zaposlenika, razvoja njihovih kompetencija te izrade osobnih planova razvoja.

Osim internih i eksternih treninga i programa koji su dio razvojnog plana zaposlenika posebno bih željela istaknuti prednosti koje nam donosi sama činjenica da smo dio jednog internacionalnog koncerna. Naime, konkretno mislim na veliku bazu znanja i ekspertnih programa koji su na raspolaganju našim zaposlenicima bilo da se radi o formalnim programima ili „training on the job“ mogućnostima. Na ovaj način zaposlenicima su u svakom trenutku dostupni najnoviji trendovi i tehnologije iz područja industrije, medicine, energetike i dr. te suradnja s vruhunskim ekspertima.

Pored obrazovanja kao najvažnije komponente i mogućnosti razvoja inozemne karijere, posebno bih istaknula da mladi zaposlenici prepoznaju Siemens d.d. kao kompaniju dinamičnog okruženja, naglašenog timskog rada, brige za zaposlenika gdje je njihov rad i napredak sustavno praćen i nagrađivan.

MojPosao: Koja bi znanja i vještine istaknuli kao neophodne za uspješan razvoj karijere u vašoj tvrtki?

Što se tiče stručnog znanja i formalnog obrazovanja ono je unaprijed predodređeno zahtjevima radnog mjesta i posebna se pažnja poklanja daljnjem usavršavanju i tehničkom obrazovanju.

Ono što mi u Siemensu cijenimo iznad svega je poduzetnički duh i inicijativa kao i razmišljanje izvan uskog okvira svakodnevnih zadataka te analitičnost. Jedino na taj način možemo u potpunosti iskoristiti jednu od svojih ključnih komparativnih prednosti - kompleksnost i potpunost usluga, proizvoda i rješenja (mislim na to da Siemens za razliku od ostalih, isto tako vrhunskih ponuđača, nudi kompletno rješenje na jednom mjestu). Poslovna područja na kojima Siemens nastoji održati ili preuzeti vodeću poziciju podrazumjevaju neprekidno učenje i usavršavanje kao i predanost klijentu. Ova velika očekivanja moguće je ostvariti samo zajedničkim radom.

Naime, između pojedinca i organizacije postoji povratno-uzročna sprega - pojedinci čine organizaciju, ali isto tako ustaljeni obrasci poslovanja, komunikacije i sl. oblikuju i stvaraju određeni tip zaposlenika. Zato u Siemensu mnogo ulažemo u razvoj zaposlenika i nastojimo stvoriti poticajnu radnu okolinu.

MojPosao: Koristite li kakve oblike motivacije ili stimulacije zaposlenika?

Koristimo zaista mnogo oblika motivacije i stimulacije zaposlenika. Uz materijalno nagrađivanje te edukaciju koju sam već spomenula kao glavne motivatore, svakako je važno naglasiti i one nematerijalne. Izdvojila bih samo neke kao što su povoljniji uvjeti kreditiranja zaposlenika, mogućnosti sudjelovanja u raznim kuturnim i sportskim događanjima, godišnji zdravstveni pregled (sistematski), klizno radno vrijeme, neformalna druženja i dr.

Također naglašeno uvažavanje obiteljske i socijalne komponente vidi se i kod organizacije Siemens Day-a kada se jednom godišnje, u pravilu oko Božića, okupljaju svi zaposlenici i njihove obitelji.

Ono što želim istaknuti je redovno provođenje istraživanja zadovoljstva zaposlenika. Rezultati tog istraživanja redovito pokazuju da zaposlenici iznimno cijene neposrednost i neformalnost komunikacije i izvrsne međuljudske odnose. Sve to - uz već spomenuto fleksibilno radno vrijeme, dostupnost vrhunske tehnologije i baza znanja, ulaganje u osobni i stručni razvoj pojedinca - stvara ugodnu radnu okolinu u kojoj potencijali zaposlenika mogu najbolje doći do izražaja i biti adekvatno usmjeravani.

MojPosao: Možete li opisati kako izgleda jedan uobičajeni selekcijski postupak kod zapošljavanja novih zaposlenika u vašoj tvrtki?

Selekcijski postupak u Siemensu d.d. je organiziran profesionalno i u skladu s pravilima struke. Sama takva organizacija i eksperti koji ga provode garancija su izbora najboljeg kandidata kod zapošljavanja.

Iako sama konstrukcija postupka ovisi o radnom mjestu za koje se kadidati biraju, glavni elementi su svakako psihologijsko testiranje i intervju. Posebno bih istaknula mogućnost korištenja internog "assessment centra" koji se koristi kod utvrđivanja razvojnih potencijala zaposlenika, a i prilikom odabira kandidata od kojih se očekuju ekspertna znanja ili visoko razvijene upravljačke sposobnosti. (S. U.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.