Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Vera Čubranić Zovko, Direktorica ljudskih resursa, Nova TV

Nova TV je prva hrvatska komercijalna televizija s nacionalnom koncesijom koja je s emitiranjem počela 2000. godine. Od 2004. u vlasništvu je medijske korporacije CME (Centraleuropean Media Enterprises Ltd.). Kontinuirani trend rasta gledanosti Nova TV pokazuje tijekom posljednjih pet godina. U 2009. godini Nova TV je ostvarila 22,8 posto udjela u gledanosti u ciljnoj skupini od 18 do 49 godina na cijelom danu. Tijekom tog razdoblja u udarnom terminu, kada je najviše gledatelja pred malim ekranima, Nova TV je ostvarila još bolje rezultate s udjelom u gledanosti od 27,4 posto. Osim informiranja i zabave, svoj utjecaj Nova TV koristi kako bi poboljšala društveno okruženje u kojemu djeluje. Tijekom godina ova je TV kuća sudjelovala u nizu humanitarnih i društveno-odgovornih akcija, od kojih se ističe akcija "Želimo znati" kojom doprinosi postizanju istinskog društva znanja.

U HR intervjuu, Direktorica ljudskih resursa Nove TV, Vera Čubranić Zovko, otkriva više o misiji tvrtke i vrijednostima zaposlenika, te načinu zapošljavanja.

MojPosao: Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose ostvarenju tih vrijednosti?

Nova TV je prva hrvatska komercijalna televizija s nacionalnom koncesijom i danas, u godini kad slavimo 10 godina Nove TV, smo ponosni na najveće udjele u gledanosti u udarnom terminu.

Naš je cilj biti najuspješnija televizija u Hrvatskoj: s najgledanijim programom, najpouzdanijim informativnim programom, najzabavnijim zabavnim programom i najkvalitetnijom domaćom produkcijom. Nova TV želi biti televizija prvog izbora u Hrvatskoj.

Uspjeh koji gradimo ovih deset godina temelji se na radu tima entuzijasta i profesionalaca. Naši zaposlenici su kreativni, profesionalni, predani poslu i ponosni na vrlo mjerljivi uspjeh o kojemu svakodnevno sude gledatelji širom Hrvatske.

MojPosao: Kakve se prilike za razvoj i napredovanje pružaju mladim zaposlenicima?

Važno je na početku reći da je Nova TV izuzetno mlado radno okruženje i puno potencijala, prosjek godina je tek nešto viši od 30 godina. Sukladno tome, velikom dijelu naših zaposlenika posao na Novoj TV je zapravo prvi, što znači da su svoju ekspertizu i profesionalnost izgradili na Novoj TV.

Rast i razvoj moraju se događati svakodnevno, s obzirom da je industrija medija iznimno dinamična. Nove tehnologije, novi formati programa, internacionalno okruženje u kojem djelujemo, u konačnici i proces digitalizacije TV signala koji se upravo događa u Hrvatskoj, sve su to elementi koji nameću stalno nove zahtjeve na koje možemo odgovoriti jedino učeći kroz rad. Spremnost na usvajanje novih znanja i stalnu nadogradnju postojeće ekspertize zaista je preduvjet za uspjeh.

Nekoliko je glavnih načina kako se rast i razvoj događaju: u najvećoj mjeri svakako učenje kroz rad, prvenstveno kroz stalnu i vrlo izraženu suradnju s kolegama stručnjacima u svim drugim područjima procesa rada. Najveći dio svakodnevnih radnih zadataka su projektno organizirani, pri čemu je razumijevanje cijelog procesa, ne samo onog dijela u kojemu zaposlenik direktno doprinosi, apsolutno nužno. Učenje kroz rad vrlo je naglašeno i kroz suradnju s vanjskim stručnjacima koji, primjerice, pružaju podršku pri instalaciji i korištenju inovativne tehnologije.

Djelatnici Nove TV vrhunski su kadrovi naviknuti na najsuvremeniju tehnologiju. Da su spremni tehnički i operativno na najzahtjevnije projekte dokazuje i imenovanje Odjela tehnike Nove TV kao pokusnog Odjela za treniranje drugih tržišta o novim tehnologijama. Nova TV je nerijetko pionir u uvođenju inovativnih procesa rada ili sadržaja, odličan je primjer način praćenja predsjedničkih izbora, gdje nove tehnologije ili novi alati zahtijevaju iznimno brzo usvajanje novih znanja i tu su vanjski, domaći ili strani, stručnjaci iznimno vrijedan izvor znanja.

Naravno, tu su i strukturirani oblici edukacije, opet primarno prilagođeni za naše potrebe i interno organizirani, ali i vanjske edukacije, međunarodne stručne konferencije i programi usavršavanja. Zahvaljujući svemu navedenome Nova TV je i nagrađena kao najinovativnija televizija 2008. nagradom VIDI Awards.

MojPosao: Koja bi znanja i vještine istaknuli kao neophodne za uspješan razvoj karijere u vašoj tvrtki?

Kao što sam već naglasila, vrhunska stručna znanja su neophodna. Osim toga, bitne su neke karakteristike koje ulaze više u kategoriju stava nego samog znanja: suradnja, s obzirom na vrlo dinamično okruženje u kojemu svi elementi moraju funkcionirati da bi program 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, bio najbolji, visoka doza fleksibilnosti i spremnosti na prihvaćanje – pa čak i iniciranje – stalnih promjena, svestranost i visoka doza odgovornosti.

MojPosao: Koristite li kakve oblike motivacije ili stimulacije zaposlenika?

Upravo smo ove godine unaprijedili sustav upravljanja radnim učinkom čija je glavna svrha upravljati motivacijom i razvojem zaposlenika. Sustav nam omogućava kvalitetno komuniciranje i usklađivanje strateških ciljeva s operativnim aktivnostima s jedne strane, te poticanje zajedničkih standarda u kreiranju pozitivne organizacijske kulture orijentirane postizanju vrlo ambicioznih ciljeva s druge.

U okruženju gdje rezultati svakodnevnog rada moraju biti najbolji kako bi gledatelji bili zadovoljni važno je sustavno naglašavati kako zaista jesmo odlični i kako se takav rezultat nije dogodio slučajno već mu je svatko na svoj način direktno doprinio.

MojPosao: Možete li opisati kako izgleda jedan uobičajeni selekcijski postupak kod zapošljavanja novih zaposlenika u vašoj tvrtki?

U popunjavanju otvorenih radnih mjesta uvijek se najprije okrećemo internom tržištu rada i nastojimo postojećim zaposlenicima pružiti priliku za razvoj karijere u području u kojem su iskazali potencijal, znanje i ambicije za rast. Kada interno napredovanje nije najbolji izbor okrećemo se otvorenom tržištu i tada su otvorena radna mjesta oglašena na našim korporativnim stranicama (www.novatv.hr) i na MojPosao.

Prvi krug intervjua provodi odjel ljudskih resursa. Na prvom intervjuu kandidati imaju priliku pokazati posjedovanje kompetencija potrebnih za uspješno obavljanje posla, dakle znanja i iskustva, a posebno ambicija i motivacije. Iznimno nam je važno procijeniti upravo one elemente stava koji su bitni za uspjeh: entuzijazam, pouzdanost, profesionalnost, fleksibilnost i spremnost na suradnju. Kako bi se kandidati mogli pokazati u najboljem svjetlu pružena im je prilika da kroz niz primjera iz njihovog dosadašnjeg rada pokažu kako Novoj TV mogu konkretno doprinijeti te kako Nova TV može biti okruženje u kojem će ostvariti svoj potencijal i ambicije.

U drugom krugu intervjua sudjeluje direktno nadređena osoba koja više vremena posvećuje pojašnjenju zahtjeva posla i procesa rada te procjeni znanja i vještina kandidata. Direktno nadređena osoba također procjenjuje kako bi se kandidat uklopio u postojeći tim te koji prostor za daljnji napredak može iskoristiti na Novoj TV.

Intervju je svakako najvažniji dio selekcije, ali osim njega koristimo i provjeru preporuka i testiranje. Provjerom preporuka uglavnom dobivamo dodatne informacije o stavu i pristupu poslu, dakle uspijevamo zaokružiti dojam koji je kandidat ostavio tijekom intervjua, te su nam se preporuke pokazale kao vrlo važan element u donošenju konačne odluke.

Testiranje je vrlo praktičnog karaktera i sastoji se najčešće od dva dijela. Kandidati na intervjuu ili nakon njega rješavaju niz praktičnih zadataka kroz koje mogu pokazati što znaju ili pak kako pristupaju problemima. Mislim da su takvi praktični testovi korisni i kandidatima jer pomažu u boljem razumijevanju zahtjeva radnog mjesta, a time i samoprocjeni 'je li ovaj posao zaista za mene?'.

I konačno, prije samog odabira uz pomoć specijaliziranih alata procjenjujemo koliko kandidat svojim preferiranim stilom rada zadovoljava zahtjeve radnog mjesta kako ga je definirala direktno nadređena osoba i glavni interni klijenti s kojima novi zaposlenik mora usko surađivati. Ovaj zadnji korak svoju pravu važnost pokazuje u trenutku uvođenja u posao kada izabranom kandidatu daje smjernice o konkretnim očekivanjima, a nadređenoj osobi i odjelu ljudskih resursa o područjima potrebnog daljnjeg razvoja novog zaposlenika.

Smatramo da smo uspješno proveli proces selekcije kad znamo da se našem timu pridružio kvalitetan kandidat koji na Novoj TV vidi izazov i priliku za dugoročan razvoj karijere.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.