Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najbolje HR prakse 2010. – Procjeniteljski razvojni centar (Podravka)

Radi se o procesu u kojem naglasak nije na testiranju postojećih znanja i tehničkih vještina, već na snimanju potencijala.

Procjeniteljski razvojni centar Podravka primarno se koristi za selekciju i regrutiranje, identificiranje zaposlenih koji imaju potencijal potreban za preuzimanje pozicija viših nivoa, te za identificiranje onih koji su motivirani prihvatiti promjene. Inače, termin se ne odnosi na lokaciju nego na proces, koji su prvotno počele koristiti veće i manje kompanije specijalizirane za procjene kadrova, a najčešće se provodi u trajanju od pola do dva radna dana izvan kompanije, u posebno namijenjenom prostoru. Pritom, naglasak nije na testiranju postojećih znanja i tehničkih vještina, već na snimanju potencijala.

Razlozi pokretanja takvog projekta, objašnjavaju u Podravki, su unaprjeđenje in-house procesa talent managementa, identificiranje nasljednika za pojedine pozicije i nositelja promjena, određivanje potencijala za managerske ili specijalističke pozicije, ispitivanje sposobnosti i stila rukovođenja, razvijanje i poboljšavanje vještina rješavanja problema i donošenja odluka, identificiranje kandidata za interno otvorena radna mjesta, upoznavanje kandidata s mogućnostima rasta u kompaniji i razvijanje razvojnih programa sukladno potencijalu.

Koristi za kandidate su prikaz vlastitih sposobnosti i vještina vezanih uz zahtjeve posla bolje nego kroz klasičan intervju, sudjelovanje u zadacima koji su simulacija stvarnog posla, dobivanje prave slike o očekivanjima poslodavaca, dobivanje prave slike o zahtjevima budućeg posla, ostvarivanje mreže kontakata – razmjena iskustva i očekivanja s drugim kandidatima, te upoznavanje rukovodećeg kadra u području procjene.

U okviru projekta, tijekom 2009., pokrenuta je prodajna radionica s ciljem odabira internih kandidata i njihovog razvoja za menadžerske pozicije na pojedinim tržištima izrazito udaljenim od sjedišta kompanije. Cilj dviju cjelodnevnih radinica je bio kroz praktične zadatke te situacijski pristup odabrati kandidate koji najbolje odgovaraju navedenim pozicijama prema svojim kompetencijama, osobinama ličnosti, znanjima, iskustvu i osobnim preferencijama te im pružiti priliku za daljnji profesionalni razvoj i napredak u području prodaje.

Projekt je proveden jednokratno tijekom 2009., međutim s namjerom da se radionice istog tipa održe i tijekom 2010. i 2011., periodički iz područja financija, tehnologije, marketinga, logistike i prodaje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.