Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Škole stranih jezika

U kojoj se mjeri pohađaju tečajevi stranih jezika, koje su škole stranih jezika najatraktivnije i koji su elementi tečajeva najvažniji pri odabiru škole? Na ta pitanja odgovorilo je gotovo 800 ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju portala EduCentar (www.EduCentar.net) provedenom tijekom prosinca 2010.

Čak tri četvrtine ispitanika do sada je pohađalo edukaciju iz stranih jezika. Najviše njih (24%) na edukacijama je provelo više od pet godina, odnosno 11 semestara. Svega godinu dana tečaj je pohađalo 20% ispitanika, a do dvije godine (četiri semestra) njih 19%.

U većini slučajeva ispitanici su sami plaćali tečaj (60%), a za 27% njih edukaciju je platila tvrtka u kojoj rade. Za polovicu ispitanika (49%) razlozi edukacije iz stranih jezika su kombinacija poslovnih i privatnih, za njih 43% samo privatni, a za njih 8% isključivo poslovne prirode.

Najviše ispitanika (40%) pohađalo je samo jednu školu stranih jezika. Njih 36% je tečaj pohađalo u dvije, a 17% u tri škole. Kao glavne razloge promjene škole navode cijenu tečaja (13%), termin tečaja (11%), te promjenu mjesta boravišta (11%). Zbog preporuke je školu promijenilo svega 10% ispitanika.

O tome u kojoj će školi pohađati tečaj najviše se ispitanika (41%) odlučuje neposredno prije početka tečaja. Trećina (32%) o tome razmišlja barem dva mjeseca prije početka tečaja, a 22% ispitanika tvrdi da o tome previše ne razmišljaju, već jednostavno znaju koju će školu upisati. Najviše ispitanika (73%) o ponudi škola stranih jezika informira se na Internet stranicama samih škola.

Pri odabiru škole stranih jezika ispitanicima su najvažniji lokacija održavanja tečajeva, veliki broj različitih termina i veličina grupa. Poznato ime škole bitno je svega 37% ispitanika, dok je upis tečaja u radnu knjižicu bitan za gotovo polovicu ispitanika (48%).

Najboljom školom stranih jezika ispitanici procjenjuju Centar za strane jezike Vodnikova. Ta je škola najbolja za 13% ispitanika. Slijedi Sova za koju se odlučilo 12% ispitanika. Za njima slijede: Eureka Centar, Berlitz i Sokrat.

Nešto je više žena (80%) nego muškaraca (70%) pohađalo edukacije iz stranih jezika. Također, tečajeve su u većoj mjeri pohađali stariji ispitanici nego mlađi. Tako je strane jezike učilo 67% ispitanika u dobi do 25 godina, dok je takvih među ispitanicima od 26 do 30 godina 76%. Među ispitanicima u dobi od 36 do 40 godina, njih čak 83% pohađalo je tečajeve stranih jezika.

Edukacije iz stranih jezika u najvećoj su mjeri pohađali ispitanici iz Zagreba i okolice (82%) te Dalmacije (77%). U najmanjoj mjeri edukacije stranih jezika pohađali su ispitanici iz istočne (60%) te središnje (61%) Hrvatske.

Do sada su u najvećoj mjeri edukaciju iz stranih jezika pohađali ispitanici s visokom stručnom spremom (84%), dok je svega polovica ispitanika (58%) sa srednjom stručnom spremom pohađala edukaciju stranih jezika.

Download cijelog teksta (pdf)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.