Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istraživanje o božićnicama 2009.

Istraživanje je proveo (www.MojPosao.net) tijekom studenog 2009. godine na više od 700 ispitanika.

1. Očekivanja zaposlenika za aktualnu godinu

Ove godine božićnicu očekuje nešto više od polovice ispitanika (njih 51%), što je za čak 16% manje u odnosu na prošlu godinu. Među ispitanicima koji očekuju božićnicu, velika većina njih očekuje novac (87%) i to u prosječnom iznosu od 1.438 kuna što je nominalno 10% manje nego prošle godine, a realno (uzevši u obzir cijene i troškove života) 16% manje. Gotovo trećina ispitanika (njih 27%) očekuje isplatu božićnica kroz bonove i to u prosječnom iznosu od 757 kuna, a poklon pakete očekuje svega 4% ispitanika.
 

2. Božićnice zaposlenika u 2008. godini

Prošle je godine božićnicu dobilo 69% sudionika istraživanja, što je 4% manje nego 2007. godine kada je božićnicu primilo 73% ispitanika. Ispitanicima koji su prošle godine dobili božićnicu, poslodavci su u najvećoj mjeri isplaćivali novac (82% slučajeva) i to u prosjeku 1.520 kuna, a 30% ispitanika dobilo je bon za kupovinu prosječne vrijednosti 628 kuna. Umjesto novca, 7% ispitanika dobilo je poklon, pri čemu su najčešći prehrambeni poklon paketi, rokovnici, kalendari i razni proizvodi tvrtke.
 

3. Pravo zaposlenika na božićnicu i visina adekvatne božićnice

Više od polovice ispitanika (njih 54%) smatra da je božićnica pravo radnika te poslodavcu zamjera ukoliko ju ne isplati, dok s druge strane 46% ispitanika smatra kako je božićnica znak dobre volje poslodavca te da treba biti isplaćena u skladu s poslovnim rezultatima. Zanimljivo je kako ove godine više ispitanika smatra da je božićnica znak dobre volje poslodavca, što pokazuje kako sve većem broju zaposlenika božićnica više nije siguran prihod, a što je izravna posljedica gospodarske krize koja je ove godine utjecala na poslovne rezultate većine tvrtki.

Ako razmatramo idealne uvjete u kojima božićnica nije upitna, ispitanici smatraju kako bi ona u prosjeku trebala iznositi 2.003 kune, što je za 39% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine. No, i ova su očekivanja skromnija nego prošle godine kada je za ispitanike idealna božićnica bila 7% veća. Štoviše, ovogodišnja idealna božićnica niža je od one s kojom bi ispitanici bili zadovoljni 2005. godine, što je još jedan pokazatelj znatnog utjecaja gospodarske krize na očekivanja zaposlenika.

Uspoređujući visine iznosa očekivanih i dobivenih božićnica za 2005., 2006., 2007. i 2008. godinu, može se uočiti da su ti iznosi gotovo jednaki – 2005. godine očekivana božićnica bila je 1.332 kune (dobivena 1.324 kune), 2006. godine 1.413 kuna (dobivena 1.426 kuna), 2007. godine 1.572 kune (dobivena 1.503 kune), a 2008. godine očekivana božićnica je bila 1.610 kuna (dobivena 1.520 kuna), što pokazuje kako su očekivanja zaposlenika kada se radi o božićnicama vrlo realna.

Što se tiče dodatnih beneficija, većina je ispitanika prošle godine dobila samo božićnicu (58%), dok je božićnicu i trinaestu plaću dobilo svega 6% ispitanika. Trinaestu plaću umjesto božićnice dobilo je samo 2% ispitanika, a 34% ispitanika nije dobilo niti jedno niti drugo.

Među ispitanicima koji imaju maloljetno dijete, bez poklona za njega prošle je godine ostalo čak 62% ispitanika, što je 7% više nego 2007. godine kada 55% ispitanika nije dobilo poklon za maloljetno dijete. Među 38% ispitanika koji su dobili božićni poklon za dijete, njih 82% dobilo je novac, i to prosječno 491 kunu po djetetu, dok je 18% njih dobilo poklon paket ili bon za kupovinu.
 

Božićnice prema tipu vlasništva, veličini i primarnoj djelatnosti tvrtke

Ove godine božićnicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u hrvatskim institucijama (njih 68%), zatim ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (njih 65%), a i 61% ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama očekuje božićnicu. U najmanjoj mjeri božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu, od kojih manje od polovice (42%) očekuje božićnicu.

Najviše iznose novčanih božićnica očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu, čak 1.614 kuna. Za razliku od njih, zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu očekuju 1.382 kune božićnice. Zaposlenici hrvatskih institucija očekuju najmanji novčani iznos božićnice – 1.288 kuna, a zaposlenici državnih tvrtki ove godine za božićnicu očekuju 1.375 kuna.

Božićnicu ove godine očekuje najviše ispitanika koji rade u velikim tvrtkama ili institucijama, njih 60% očekuje božićnicu. Nadalje, božićnicu očekuje i 46% ispitanika koji rade u srednje velikim tvrtkama ili institucijama, dok božićnice u najmanjoj mjeri očekuju ispitanici koji rade u malim tvrtkama ili institucijama (njih 45% očekuje božićnicu).

Ispitanici zaposleni u malim tvrtkama očekuju i najmanji iznos božićnice (prosječno 1.343 kune). Ispitanici srednje velikih tvrtki i institucija očekuju božićnicu u visini 1.429 kuna, dok zaposleni u velikim tvrtkama očekuju i najveću božićnicu u iznosu 1.501 kunu.

Kada se radi o primarnoj djelatnosti tvrtke, najmanja očekivanja imaju ispitanici zaposleni u turizmu gdje njih samo 29% očekuje božićnicu, dok su s druge strane očekivanja najveća među ispitanicima zaposlenim u državnoj upravi od koji čak 67% očekuje božićnicu te IT tvrtkama u kojima 65% ispitanika ove godine očekuje božićnicu.
 

Zbog manjeg budžeta i krize, bez godišnjih odmora za blagdane

Ovogodišnja skromnija očekivanja kada se radi o božićnicama utjecala su i na planiranje godišnjih odmora za vrijeme predstojećih blagdana. Anketa koja je na MojPosao provedena početkom prosinca na 358 ispitanika, pokazala je kako više od polovice ispitanika (njih 55%) ove godine ne planira godišnji odmor za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Većina ovih ispitanika kao razlog nekorištenja godišnjeg odmora navodi smanjeni broj zaposlenika, potrebu za ostvarivanjem boljih poslovnih rezultata ili prirodu posla. Dio ispitanika koji neće koristiti godišnji za vrijeme blagdana naveo je i da će zbog smanjenja kućnog budžeta tražiti priliku za dodatnu zaradu, dok su preostali istaknuli da ne žele ići na godišnji zbog straha od gubitka radnog mjesta.

Za razliku od njih, 23% ispitanika spojit će Božić i Novu godinu i to u sklopu kolektivnog godišnjeg odmora ili kako bi iskoristili preostali godišnji odmor. Nešto manji broj ispitanika (njih 22%), istaknuo je da će godišnji odmor koristiti samo za vrijeme jednog blagdana. Većina ovih ispitanika navela je da se u njihovoj tvrtki godišnji odmor može koristiti samo za vrijeme jednog od blagdana, kako bi svi zaposlenici imali jednake mogućnosti. Ostatak ispitanika godišnji će odmor uglavnom koristiti u danima oko Božića, kako bi više vremena provodili s obitelji. Download cijelog teksta (pdf)

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.