Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Visina plaća u Hrvatskoj 2006./2007.

Nakon kvalitativnih rezultata, donosimo vam obrađene kvantitativne rezultate istraživanja o visini plaća, provedenog na websiteu MojPosao tijekom srpnja i kolovoza, na uzorku od 7203 ispitanika.

Za potrebe istraživanja radna mjesta su podijeljena u sljedeće kategorije:

  • Financije, bankarstvo, fond management, računovodstvo i slično
  • IT
  • Ljudski resursi
  • Opće rukovodstvo i opće poslovne funkcije, administracija, pravo
  • Prodaja, marketing i PR, briga o korisnicima
  • Proizvodnja i logistika
  • Ostala radna mjesta.

Slijedi pregled po 2 radna mjesta iz svake kategorije i to - najviše i najmanje plaćeno.

 

U kategoriji "Financije, bankarstvo, fond management, računovodstvo i slično" najviša je plaća 'Direktora financija / financija i računovodstva'. Prosječna mjesečna neto plaća za to radno mjesto iznosi 11.079 kuna. U istraživanju je sudjelovalo 40 ispitanika na tom radnom mjestu s prosječno 8 godina radnog iskustva.

Najmanje je plaćeno radno mjesto 'Računovođe'. Ukupno 152 ispitanika na tom radnom mjestu ima prosječno 5 godina i 11 mjeseci radnog iskustva i prosječnu mjesečnu neto plaću u iznosu od 3.686 kuna.

Najbolje plaćeno radno mjesto u "IT" kategoriji je radno mjesto "Direktor IT poslova" s mjesečnom neto plaćom od 11.576 kuna. Najmanje su plaćeni "Web dizajneri" s prosječnom plaćom od 4.177 kuna. U istraživanju je sudjelovalo 42 ispitanika na radnom mjestu direktora IT poslova s prosječno 9 god. i 5 mjeseci radnog iskustva i 56 web dizajnera s prosječno 4 god. i 5 mjeseci radnog iskustva.

Sudionici istraživanja koji su na radnom mjestu "Direktora za ljudske resurse" primaju u najvišu plaću u kategoriji "Ljudski resursi", u iznosu od 11.024 kune. U istraživanju je sudjelovalo 11 sudionika na tom radnom mjestu, a u prosjeku imaju 8 god. i 11 mjeseci radnog iskustva. Najmanju prosječnu mjesečnu neto plaću primaju "Specijalisti u ljudskim resursima - juniori". 18 ispitanika na ovom radnom mjestu s prosječno 2 godine i 4 mjeseca radnog iskustva ima prosječnu plaću od 3.396 kuna.

Najvišu plaću u kategoriji "Opće rukovodstvo i opće poslovne funkcije, administracija, pravo" primaju zaposlenici na radnom mjestu "Člana uprave". To je ujedno i najbolje plaćeno radno mjesto općenito. Njihova prosječna mjesečna neto plaća iznosi 12.134 kune. Za plaću u tom iznosu izjasnio se ukupno 31 sudionik s 10 god. i 7 mjeseci radnog iskustva. Za razliku od člana uprave, 8.644 kune nižu plaću, odnosno plaću u iznosu od 3.490 kuna primaju "Recepcionisti" kojih u ovom istraživanju ima 69 s prosječno 3 god. i 10 mjeseci radnog iskustva.

"Direktor marketinga" s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 9.795 kuna najviše je plaćeno radno mjesto u kategoriji "Prodaja, marketing i PR, briga o korisnicima". Suprotno tome, najmanju plaću od 2.595 kuna imaju 'Prodavači u maloprodajnim objektima'. U istraživanju je sudjelovalo 18 direktora marketinga s prosječno 7 god. i 9 mjeseci radnog iskustva te 112 prodavača u maloprodajnim objektima s prosječno 5 godina radnog iskustva.

U kategoriji "Proizvodnja i logistika" najviše je plaćeno radno mjesto "Direktora proizvodnje". Prosječna mjesečna neto plaća za ukupno 19 ispitanika na tom radnom mjestu, s prosječno 9 godina i 7 mjeseci radnog iskustva, iznosi 10.000 kuna. "Voditelj proizvodne linije" najmanje je plaćeno radno mjesto u ovoj kategoriji. Prosječna mjesečna neto plaća iznosi 4.810 kuna, a dobiveno je na osnovu odgovora 23 ispitanika s prosječno 6 god. i 11 mjeseci radnog iskustva.

Radna mjesta koja ne pripadaju u već navedene kategorije svrstana su u kategoriju "Ostala radna mjesta". Najviše plaćeno radno mjesto u toj kategoriji je "Liječnik specijalist". Prosječna plaća liječnika specijalista iznosi 8.496 kuna. Radno iskustvo 25 liječnika sudionika istraživanja u prosjeku iznosi 10 god. i 9 mjeseci. Najmanju mjesečnu neto plaću od 2.368 kuna imaju "Nekvalificirani radnici", a to je također i najmanje plaćeno radno mjesto u cijelom uzorku. Nekvalificiranih radnika u uzorku ima 51 s prosječno 4 god. i 4 mjeseca radnog iskustva.

Prosječne mjesečne neto plaće za pojedina radna mjesta jasno pokazuju utjecaj obrazovanja na visinu primanja. Najmanje plaćeni zaposlenici imaju srednju stručnu spremu ili su nekvalificirani. Razlika od 45% u visini plaća za srednju i visoku stručnu spremu dokaz je isplativosti ulaganja u obrazovanje. "Istraživanje o visini plaća u RH 2005. / 2006."

U prosincu je tiskan priručnik koji sadrži rezultate ovog opsežnog istraživanja o visini plaća u Republici Hrvatskoj. Priručnik sadrži podatke o prosječnim mjesečnim neto plaćama za 115 radnih mjesta.

Osim mjesečnih neto plaća i općih usporedbi visina plaća prema spolu, radnom iskustvu, županijama, stručnoj spremi, strukama, djelatnostima, veličini tvrtke, tipu vlasništva tvrtke i broju podređenih, priručnik sadrži i informacije o bonusima, povišicama, ukupnim godišnjim nagradama (božićnica, regresi, trinaesta plaća, …) te izračunatoj vrijednosti godine radnog iskustva za svako radno mjesto.
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.