Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pusenje na radnom mjestu

MojPosao (www.MojPosao.net) je tijekom studenog 2008. na uzorku od preko 1500 ispitanika proveo Istraživanje o pušenju na radnom mjestu. Cilj istraživanja je bio saznati više o navikama i ponašanjima pušača i nepušača na radnom mjestu.

Pušenje na radnom mjestu

Od ispitanika koji su pušači, njih 90% puši za vrijeme radnog vremena. Najviše pušača, njih četvrtina, tijekom radnog vremena popuši tri do četiri cigarete. 22% popuši pet do šest cigareta, a očekivano, najmanji postotak popuši 16 do 20 cigareta (5%), odnosno više od kutije (svega 2%).

Očekivano, pušači i nepušači imaju različitu predodžbu o vremenu koje se troši na pušenje, pa tako više od tri četvrtine pušača i 54% nepušača smatra da se na pauzu za cigaretu dnevno potroši do pola sata. 17% pušača i čak 31% nepušača smatra da je vrijeme potrošeno na pauze za cigaretu između pola i jednog sata, dok 15% nepušača i svega 5% pušača smatra da pušači na pauzama za cigaretu provedu više od sat vremena.

Trećina ispitanika na radnom mjestu ima prostoriju za pušenje, 30% puši ispred zgrade tvrtke, dok na terasi i/ili balkonu puši 18%. Petina ispitanika izjavila je da puše na nekim drugim mjestima, od čega je 52% puši na svom radnom mjestu (uredu), a zanimljivo je da je 8% od njih izjavilo kako puše u toaletu tvrtke.

Najviše ispitanika (47%) na cigarete mjesečno troši između 200 i 500 kuna prema čemu se može zaključiti kako puše između pola i jedne kutije dnevno. Do 100 kuna mjesečno troši 13% ispitanika, 17% troši između 100 i 200 kuna, a gotovo četvrtina ispitanika (njih 23%) mjesečno na cigarete troši i više od 500 kuna.

Više od tri četvrtine (77%) ispitanika-nepušača izjavilo je da uzima pauze od rada koje najčešće provode družeći se s kolegama u zajedničkim prostorijama tvrtke i po uredima. Zanimljiva je činjenica kako gotovo polovica nepušača (48%) ide na pauzu s pušačima (36% ponekad, a 13% redovito). Prema rezultatima istraživanja nepušači na pauzama provedu jednako vremena kao i pušači – 77% pušača i 78% nepušača na pauzama koje ne uključuju ručak provedu do pola sata, a više od pola sata na pauzama je 22% nepušača i 23% pušača.

Novi zakon o zabrani pušenja

Očekivano, mišljenje o novom zakonu o zabrani pušenja je podijeljeno. Velika većina nepušača (79%) ga podržava, dok ga podržava tek četvrtina pušača (24%). Iako nepušači, 5% ispitanika ga ne podržava, dok je takvih među pušačima 40%. Djelomično ga podržava 16% nepušača i 36% pušača.

" U mojoj tvrtki nije osigurana prostorija za pušenje, pa se puši ispred zgrade što je jako ružno. Podržavam zabranu pušenja u uredima, ali trebao bi biti neki prostor gdje pušač može par minuta provesti uz cigaretu." – komentar sudionika



Zanimljivo je vidjeti odgovore ispitanika na pitanje o promjenama koje je novi zakon o zabrani pušenja donio tvrtkama. Naime, nepušači su velikom većinom (68%) uvjereni kako je do promjena došlo, dok je to isto odgovorilo svega petina pušača (26%). Da do promjena nije došlo smatra 21% nepušača i čak 56% pušača.

Od ispitanika-pušača koji smatraju da je u njihovoj tvrtki došlo do promjena primjenom novog zakona o zabrani pušenja 41% njih će smanjiti pušenje za vrijeme radnog vremena jer moraju izlaziti van, a 14% pušača će općenito prestati pušiti, dok će njih 12% prestati pušiti, ali samo za vrijeme radnog vremena. Trećina pušača neće promijeniti svoje pušačke navike, njih 12% i dalje ima prostoriju za pušenje, a petina je i prije morala izlaziti van.

Dok 68% pušača smatra da će dolazak novog zakona o zabrani pušenja utjecati na njihove pušačke navike, to isto smatra 34% nepušača. Petina nepušača smatra da novi zakon neće utjecati na pušačke navike njihovih kolega pušača, jer ni prije nisu smjeli pušiti unutar prostora tvrtke, dok 27% smatra kako obzirom da i dalje imaju prostoriju za pušenje, pušači neće mijenjati svoje navike.

Zbog novog poskupljenja cigareta prestati će ili smanjiti pušenje gotovo polovica ispitanika. Poskupljenje neće utjecati na 44% ispitanika, dok će njih 11% smanjiti pušenje ili u potpunosti prestati, ali ne zbog poskupljenja.

Da se prestankom pušenja povećava radna produktivnost smatra 14% nepušača i samo 8% pušača. Gotovo četvrtina nepušača smatra da se produktivnost u prvo vrijeme smanji, ali da se poslije poveća, a isto smatra 13% pušača. Više od polovice pušača i četvrtina nepušača smatra da prestanak/smanjenje pušenja ne utječe na radnu produktivnost.

Download cijelog teksta (pdf)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.