Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istraživanje: Godišnji odmor u 2008.

Istraživanje je proveo MojPosao tijekom lipnja 2008. na uzorku od preko 600 ispitanika.

Cilj istraživanja je bio ispitati zadovoljstvo dužinom godišnjeg odmora, navike odlaska na godišnji odmor te razloge zbog kojih se ne iskorištava cijeli godišnji odmor.

Broj dana godišnjeg odmora

Sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23,4 dana godišnjeg odmora.
Prema provedenom istraživanju prosječan broj dana godišnjeg odmora muškaraca i žena razlikuje se za 1,1 dan (muškarci 24, žene 22,9). Gledajući regionalno najviše dana godišnjeg odmora imaju redom u Istočnoj Hrvatskoj (24,1 dan), u Središnjoj Hrvatskoj (23,8 dana), u Sjevernoj Hrvatskoj (23,6 dana), u Zagrebu i okolici (23,4 dana), u Dalmaciji 23, dok najmanji broj dana godišnjeg odmora imaju ispitanici s područja Istre i Kvarnera i to u prosjeku 22,9 dana.

Godišnji odmor prema radnom iskustvu

Kao i prošle godine, dani godišnjeg odmora se, naravno, povećavaju s godinama radnog iskustva. Ispitanici koji imaju pet ili manje godina radnog iskustva imaju prosječno 20,9 dana godišnjeg odmora, osobe sa šest do deset godina radnog iskustva imaju 22,2 dana, osobe s 11 do 20 godina radnog iskustva imaju 24,6 dana, a osobe s više od 20 godina radnog iskustva imaju prosječno 27,1 dana godišnjeg odmora.
U prosjeku, tri godine radnog iskustva donose jedan dan godišnjeg odmora više.

Godišnji odmor prema obrazovanju

Visokoobrazovani ispitanici imaju prosječno 2 dana više godišnjeg odmora od ispitanika sa završenom srednjom školom (24,3 dana u odnosu na 22,3 dana) čime su srednjoškolski obrazovani ispitanici neznatno nezadovoljniji.

Godišnji odmor prema veličini tvrtke

Ispitanici zaposleni u manjim tvrtkama (do 19 zaposlenih) imaju manje dana godišnjeg odmora (prosječno 21,7 dana) od onih u srednje velikim tvrtkama (23,3) i velikim tvrtkama (preko 200 zaposlenih) koji imaju prosječno 24,9 dana. Čak 63% ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama ili institucijama nije zadovoljno brojem dana svog godišnjeg odmora za razliku od ispitanika koji su zaposleni u velikim tvrtkama (njih 37% nije zadovoljno, odnosno htjeli bi više dana godišnjeg odmora).

Godišnji odmor prema veličini primanja

Osobe s manjom plaćom imaju manje dana godišnjeg odmora:
  • ispitanici s plaćom manjom od 2.000 kuna imaju prosječno 19,6 dana
  • osobe s plaćom od 2.001 do 3.000 kuna imaju prosječno 18,9 dana
  • osobe s plaćom od 3.001 kuna do 4.000 kuna imaju prosječno 22,6 dan
  • osobe s plaćom od 4.001 kuna do 6.000 kuna imaju prosječno 22,7 dana
  • osobe s plaćom od 6.001 kuna do 8.000 kuna imaju prosječno 25,5 dana
  • osobe s plaćom većom od 8.000 kuna imaju prosječno 25,2 dana
  • Zadovoljstvo duljinom godišnjeg odmora

    Svaki drugi ispitanik (51%) nije zadovoljan brojem dana godišnjeg odmora, odnosno htjeli bi veći godišnji odmor. Samo 2% misli da je to previše, tj. da toliko slobodnih dana smanjuje produktivnost, dok 47% smatra da je njihov godišnji dovoljan za odmor.

    Povišica ili slobodni dani

    Da je zaposlenicima potreban odmor, govori i podatak o 16% ispitanika koji bi, da mogu birati između povišice i slobodnih dana u visini godišnje povišice, izabrali slobodne dane. Ipak, većina ispitanika, njih 84%, izabralo bi povišicu. Slobodne dane bi izabralo podjednako muškaraca i žena.

    Odlazak na godišnji odmor

    Većina sudionika istraživanja, njih 89%, planira ove godine ići na godišnji odmor.

    Čak 81% ispitanika na godišnji odmor će ići dva ili više puta. 15% ispitanika godišnji će iskoristiti jednokratno (što ne znači da će iskoristiti sve dane), a 4% ispitanika izjavilo je da uopće neće ići na godišnji odmor.

    Poslodavci uglavnom ne predstavljaju problem oko dijeljenja godišnjeg odmora u više dijelova. Samo 8% ispitanika izjavilo je da godišnji odmor mora iskoristiti jednokratno u cjelini dok 76% ispitanika godišnji odmor može iskoristiti u više dijelova uz dogovor s poslodavcem. 16% ispitanika godišnji odmor ima pravo podijeliti na dva dijela te se ne može dogovoriti drugačije s poslodavcem.

    Neiskorišteni godišnji odmor

    Unatoč želji da se broj dana godišnjeg odmora poveća, 32% ispitanika neće iskoristiti u potpunosti prošlogodišnji godišnji odmor. U prosjeku, 9 dana godišnjeg odmora ostat će neiskorišteno (10 dana muškarcima, 9 dana ženama) što je 40% dana cijelog godišnjeg odmora.

    Više ispitanika u manjim tvrtkama, njih 41%, u odnosu na 25% u velikim tvrtkama neće u potpunosti iskoristiti godišnji odmor. Gotovo svi ispitanici, njih 97%, izjavili su da od poslodavca ne dobivaju naknadu za neiskorištene dane godišnjeg odmora.

    Razlozi neiskorištavanja godišnjeg odmora

    Godišnji odmor se ne iskorištava prvenstveno zbog previše posla (43%) i pritiska nadređenih (19%), a u manje slučajeva zbog loše organizacije vremena, straha od prevelikog zaostatka ili straha od otkaza.

    Prema poziciji unutar tvrtke, prvenstveno zbog previše posla cijeli godišnji odmor ne uspijevaju iskoristiti ispitanici na pozicijama visokog i srednjeg managmenta (71%, odnosno 61%) te specijalisti (63%), administrativni radnici najviše zbog pritiska nadređenih (35%), a proizvodni radnici najviše zbog loše organizacije vremena (38%).

    Razlog za neiskorišteni godišnji odmor može biti i nemogućnost odlaska na godišnji odmor u poželjno vrijeme. Za 45% ispitanika odlazak na godišnji odmor u vrijeme kada njima odgovara ponekad je problem, a za 14% ispitanika to je uvijek problem, odnosno vrlo teško dobivaju odobrenje za odlazak na godišnji odmor. Ostali ispitanici, njih 42% nemaju problema s odlaskom na godišnji odmor u vrijeme kada njima odgovara.

    Posao i odmor

    Samo 19% ispitanika na godišnjem odmoru može u potpunosti zaboraviti na posao. 25% ispitanika često, a 56% ponekad razmišlja o poslu dok su na odmoru.

    Za vrijeme godišnjeg odmora 15% ispitanika svakodnevno provjerava službeni e-mail, povremeno 35% (više muškaraca, 40%, nego žena, 29%), a nikad, njih 50%.

    Po povratku s godišnjeg odmora, svakom trećem ispitaniku (32%), potrebno je prosječno 2-3 dana za uhodavanje u posao dok se preostalih 68% uhoda u posao odmah ili najviše za jedan dan.

    Regres za godišnji odmor

    Za 48% ispitanika kojima poslodavac isplaćuje regres, prosječan iznos regresa je 1.716 kuna. Nema prevelike razlike u iznosu regresa koji dobiju muškarci i žene.

    Regres se isplaćuje češće u velikim tvrtkama ili institucijama – 71% ispitanika zaposlenih u velikim tvrtkama dobiva regres za razliku od samo 26% ispitanika zaposlenih u manjim tvrtkama.

    Regres češće dobivaju visokoobrazovane osobe u odnosu na srednjoškolski obrazovane (55% u odnosu na 38%).

    Download cijelog teksta (pdf)

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.