Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Muškarci i žene u poslovnom svijetu

Istraživanje je proveo MojPosao (www.MojPosao.net) tijekom studenog 2007. godine na gotovo 2000 ispitanika.
Istraživanje je rađeno s ciljem detektiranja karakteristika potrebnih za uspjeh u poslovnom svijetu te određivanjem da li su one dominatno muške ili ženske karakteristike.

 

1. Karakteristike bitne za uspješno obavljanje radnih zadataka
Općenito istraživanje je pokazalo da su suosjećajnost, pristojnost, aktivno slušanje, poslušnost i obzirnost karakteristike koje se najčešće ocjenjuju kao dominantno ženske. S druge strane, dominantnost, odlučnost, površnost, arogantnost i egocentričnost češće se procjenjuju kao dominantno muške.

Kao karakteristike koje se smatraju važnima za uspješno obavljanje radnih zadataka i postizanje poslovnih rezultata svaki drugi ispitanik navodi snalažljivost (49%), a nakon toga slijede samostalnost (43%), komunikativnost (41%), temeljitost (38%) i koncentriranost koju navodi 32% ispitanika. Također, žene veliku važnost pridaju i multitaskingu tj. istodobnom obavljanju radnih zadataka.

Grafikon 1: Pet karakteristika važnih za uspjeh zaposlenika
(*Na Grafikonu su crveno označene one karakteristike koje su kod naših ispitanika percipirane kao dominatno ženske, a plavo su označene one koje su percipirane kao dominatno muške. Karakteristika koja se percipira podjednako kao muška i ženska označena je s obje boje.)

2. Karakteristike bitne ispitanicima za uspješnog nadređenog

 

 

Kao jedne od glavnih karakteristike bitne za uspješno obavljanje radnih zadataka i postizanje rezultata nadređenih osoba, ispitanici također navode snalažljivost (28%) i komunikativnost (29%) kao vrlo bitne.

 

Međutim, prema odgovorima ispitanika, ipak kao najbitnija karakteristika za poslovni uspjeh nadređenog je odlučnost, koju navodi 31% ispitanika, a bitne su i uvjerljivost koju navodi 25% ispitanika i pouzdanost (24%).
Također, muški ispitanici kao karakteristike koje doprinose postizanju rezultata njihovih nadređenih, navode još racionalnost i energičnost.

Grafikon 2: Pet karakteristika važnih za uspjeh nadređenih osoba

3. Karakteristike bitne za kvalitetne međuljudske odnose ispitanika i njihovih nadređenih

 

 

Među karakteristikama koje se smatraju kao najvažnijima za održavanje kvalitetnih međuljudskih odnosa ispitanika s kolegama na poslu, prednjače pristojnost (52%) i komunikativnost (51%) koje navodi polovica ispitanika. Slijede strpljivost (38%), pouzdanost (38%), i na kraju aktivno slušanje (35%).

 

Za razliku od situacije za uspješnost u poslu, i muškarci i žene sve karakteristike određene kao važne za održavanje kvalitetnih međuljudskih odnosa, procjenjuju dominantno ženskim. Tako, na primjer, pristojnost kao žensku karakteristiku navodi čak 91% žena i 83% muškaraca.

 

4. Odnosi u timu

 

 

Prema trendovima u svijetu učinkovitiji su oni odjeli gdje su muškarci i žene suradnici, dakle mješoviti odjeli.

Spol nadređenog se ne percipira kao nešto bitno što utječe na radnu učinkovitost odjela. 68% ispitanih žena i 64% ispitanih muškaraca smatra da kvaliteta međuljudskih odnosa ne ovisi o spolu šefa. Ipak, 15% žena i 16% muškaraca, misli da su međuljudski odnosi u timu bolji kad odjel ima ženskog šefa, dok neznatno veći broj ispitanika, 17% žena i 19% muškaraca, misli da su odnosi bolji kad odjel ima muškog šefa.

 

Ipak, ovo istraživanje pokazuje kako više muških ispitanika (27%) smatra da je odjel učinkovitiji kad je nadređeni muškog spola, nego što to smatraju ženske ispitanice (18%). Kao jedno od navedenih objašnjenja zašto je odjel učinkovitiji kad je šef muškog spola glasi: „muškarac je čvrsta ruka“. Tek svaki deseti ispitanik, smatra da je odjel učinkovitiji kad je šef ženskog spola.
Isto tako odjeli u kojima je većina suradnika istog spola, bilo ženski ili muški, ne ocjenjuju da spol nadređenog ima značajnijeg utjecaja na učinkovitost na radnome mjestu.

Što se tiče suradnje među zaposlenicima, istraživanje pokazuje kako većina muškaraca (njih 66%) surađuje s muškarcima, dok većina žena surađuje sa ženama (57%). Dakle, iako smo u prethodnim odgovorima utvrdili da muškarci i žene gotovo podjednako dobro surađuju jedni s drugima, ipak postoji tendencija da muškarci više surađuju s muškim kolegama, a žene sa ženskim kolegicama.

 

5. Zadovoljstvo nadređenim

 

 

Više od polovine ženskih ispitanika zadovoljno je svojom nadređenom osobom; s nadređenom ženom 54% te s nadređenim muškarcem 56%. No, također, ženske ispitanice nešto češće izjavljuju da su nezadovoljne svojim ženskim nadređenim osobama (26%), nego muškim nadređenim osobama (21%).

Muški ispitanici su uglavnom zadovoljni svojim nadređenim osobama, neovisno o njihovom spolu (58%). Također, podjednako su nezadovoljni i muškim i ženskim nadređenim osobama; 18% muških ispitanika izjavljuje da je nezadovoljno s nadređenom muškom osobom te 19% izjavljuje da je nezadovoljno s nadređenom osobom ženskog spola.

 

Download cijelog teksta (pdf)
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.