Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istraživanje o božićnicama 2007.



Istraživanje je proveo MojPosao tijekom studenog 2007. godine na više od 1.100 ispitanika.

Ovim istraživanjem smo nastojali saznati kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica. Koliko su božićnice česte, visoke i jesu li u novčanom obliku.

 

1. Očekivanje božićnica

77% ispitanika očekuje ove godine božićnicu. Od toga, 59% ispitanika očekuje da će dobiti novac i to prosječno 1.572 kune što je 146 kuna ili nominalno 10% više nego prošle godine. Novac i bon očekuje 9% ispitanika, a samo bon za kupovinu 8% ispitanika.

 

60% ispitanika smatra da je božićnica pravo radnika (tj. zamjera poslodavcu ako je ne isplati), a 40% ispitanika smatra da je to stvar dobre volje poslodavca (tj. isplaćena u skladu s poslovnim rezultatima i slično).

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.294 kuna što je za 46% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.

Grafikon: Visina očekivane i adekvatne božićnice

 

2. Božićnice zaposlenika u 2006. godini

76% sudionika ovogodišnjeg istraživanja dobilo je božićnicu prošle godine. Poslodavci su svojim zaposlenicima božićnicu najčešće isplaćivali u novcu – 62% ispitanika 2006. godine dobilo je u prosjeku 1.426 kuna. 13% ispitanika dobilo je bon za kupovinu, a vrijednost bona prosječno je iznosila 757 kuna. Umjesto novca, 3% ispitanika dobilo je poklon, pri čemu su najčešći prehrambeni poklon paketi, rokovnici, kalendari i razni proizvodi tvrtke.

 

Od ispitanika koji su sudjelovali u ovogodišnjem istraživanju, njih 24% prošle godine nije dobilo božićnicu. Od onih koji su božićnicu ipak dobili, 10% njih je dobilo i trinaestu plaću, a 2% ispitanika dobilo je trinaestu plaću umjesto božićnice.

Od ispitanika koji imaju maloljetno dijete, poklon za maloljetni dijete prošle godine dobilo je 49% ispitanika od čega je njih 80% dobilo novac, prosječno 420 kuna po djetetu, što je za 9% više nego prošle godine, a 20% dobilo je poklon paket ili bon za kupovinu.

Ako pogledamo rezultate prema primarnoj djelatnosti poslodavca, prošle godine najmanje su bili darežljivi u turističkoj djelatnosti, gdje je samo 52% ispitanika dobilo božićnicu dok je u državnoj upravi čak 87% ispitanika dobilo božićnicu.

Gledajući vlasništvo tvrtke, najmanje je ispitanika koji su dobili božićnicu zaposleno u stranim institucijama (67%), a najviše u tvrtkama u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu (87%).

Samo 43%ispitanika koji primaju dohodak do 2.000 kuna dobilo je božićnicu, s druge strane čak 88% ispitanika sa dohotkom većim od 10.000 kuna dobilo je božićnicu. Općenito visina prosječne božićnice dobivene u novcu raste s povećanjem visine mjesečnog neto primanja.

Gledajući četiri najzastupljenije županije (Zagrebačka županija i Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska, Osječko-baranjska te Primorsko-goranska županija), prosječno je 72% ispitanika dobilo božićnicu, pri čemu je najmanje ispitanika dobilo božićnicu u Splitsko-dalmatinskoj županiji (njih 68%), a najviše u Osječko-baranjskoj županiji (78%), dok se novac za božićnicu najviše dijeli u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu (83% ispitanika koji su dobili božićnicu).

Download cijelog teksta (pdf)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.