Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kodeks odijevanja 2007.

Istraživanje o kodeksu odijevanja proveo je MojPosao tijekom ožujka 2007. na uzorku od gotovo 1000 ispitanika.

Istraživanjem se željelo saznati u kojoj mjeri su zastupljena pravila odijevanja na radnom mjestu, odnosno koliko se pažnje posvećuje odijevanju na poslu te je li točno da "odijelo čini čovjeka".

Download cijelog teksta (pdf)
 

Kodeks odijevanja

Više od polovice ispitanika ima određeni oblik kodeksa odijevanja u tvrtki u kojoj rade. Gotovo petina ispitanika (19%) ima službeno propisan kodeks odijevanja, a za svakog trećeg ispitanika (33%), u tvrtki u kojoj radi, postoje nepisana pravila odijevanja. 27% ispitanika nema propisan kodeks odijevanja, ali se u iznimnim situacijama kao što su poslovni sastanci ipak moraju formalno obući. 22% ispitanika nema propisan nikakav kodeks odijevanja.

Postoje razlike u kodeksu odijevanja kada je službeno propisan i kada postoje samo nepisana pravila.

Ako postoji službeno propisani kodeks odijevanja, on najčešće podrazumijeva formalnu poslovnu odjeću (37% slučajeva) ili poslovni ležerni stil (31%) koji ne obuhvaća tenisice i traperice. U 23% slučajeva službenim kodeksom odijevanja propisane su uniforme, a samo u 8% slučajeva kodeks odijevanja je ležeran.

Ako kodeks odijevanja u tvrtki postoji samo u smislu nepisanih pravila, ispitanici objašnjavaju da je stil odijevanja najčešće poslovni ležerni (46%) ili za 32% ispitanika potpuno ležeran. Manje je ispitanika koji u tom slučaju odijevaju formalnu poslovnu odjeću (19%) ili uniforme (samo 3%).

Ispitanici koji nemaju propisan kodeks odijevanja u većini slučajeva ipak obraćaju pažnju na to što će obući za posao. Pažnju prilikom odijevanja za posao uglavnom ili uvijek obraća čak 81% ispitanika. 16% ispitanika uglavnom ne obraća pažnju, a samo 3% ispitanika uopće ne obraća pažnju na odjeću koju će obući za posao.
 

"Ako se ugodno osjećam u svojoj odjeći, imati ću sigurniji nastup prema poslovnim partnerima. " – komentar ispitanika

Znatno više žena, njih 45%, unatoč tome što u tvrtki u kojoj rade nije propisan kodeks odijevanja, uvijek obraća pažnju na svoje odijevanje na poslu, dok to isto čini samo 27% muškaraca.
 

Kodeks odijevanja prema regijama

U većini regija podjednako je ispitanika koji imaju neki oblik kodeksa odijevanja u tvrtki u kojoj rade (bilo u obliku nepisanih pravila ili službeno propisan) i onih koji ga nemaju. Od prosjeka odstupa samo Istra i Kvarner gdje je nešto manje ispitanika, njih 45%, koji imaju kodeks odijevanja u tvrtki u kojoj rade.
 

Kodeks odijevanja prema djelatnostima

Najviše ispitanika zaposlenih u financijskoj djelatnosti, njih 82%, imaju kodeks odijevanja (službeno propisan kodeks ili nepisana pravila odijevanja). Slijedi djelatnost turizma i ugostiteljstva u kojoj 60% ispitanika ima propisan kodeks odijevanja. Najmanje ispitanika zaposlenih u građevini i arhitekturi (25%) ima kodeks odijevanja.
 

Kodeks odijevanja prema veličini tvrtke

Zanimljivo je da kodeks odijevanja ovisi o veličini tvrtke. Samo 35% ispitanika koji rade u manjim tvrtkama (do 19 zaposlenika) imaju kodeks odijevanja dok je u velikim tvrtkama (200 ili više zaposlenika) taj postotak znatno veći i iznosi 63%.
 

Kodeks odijevanja prema tipu vlasništva tvrtke

Kodeks odijevanja je najčešći u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu. Tako je 65% ispitanika koji su zaposleni u tvrtkama u stranom vlasništvu izjavilo da ima kodeks odijevanja što je za 15% više nego u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.

U hrvatskim institucijama kodeks odijevanja ima 60% ispitanika, u stranim institucijama 55% ispitanika, a u tvrtkama u hrvatskom državnom vlasništvu podjednako je onih koji imaju i onih koji nemaju kodeks odijevanja.
 

"Ne postoji strogi kodeks odijevanja, ali nepisana pravila se poštuju. Tvrtka je strana i obim poslovanja takav da se kontaktira s mnogo stranaka iz raznih područja djelovanja. " – komentar ispitanika


Promjene kodeksa odijevanja

U tvrtkama u kojima je propisan kodeks odijevanja, on se uglavnom duže vremena nije promijenio. Čak 70% ispitanika koji imaju kodeks odijevanja izjavili su da se on nije promijenio u posljednjih pet godina. Za 16% ispitanika kodeks odijevanja je postao stroži, a za 14% ispitanika postao je ležerniji.

Više od polovice ispitanika koji imaju kodeks odijevanja u tvrtki u kojoj rade, njih 53%, ne bi htjeli da se on promijeni. Samo 6% ispitanika je za potpuno ukidanje kodeksa, 9% smatra da bi kodeks trebao biti manje ležeran, a 32% da bi ipak trebao biti ležerniji.

Najviše ispitanika koji nose uniforme, te s druge strane, onih koji imaju ležeran kodeks odijevanja, ne bi htjeli da se on promijeni (63% i 66%).

Polovica ispitanika kojima je propisana formalna poslovna odjeća (50%) željeli bi da je stil odijevanja ležerniji.
 

Pridržavanje kodeksa odijevanja

Većina sudionika istraživanja koji imaju kodeks odijevanja, njih 56%, pridržavaju se istog. Samo rijetki, njih 5%, rijetko se ili uopće ne pridržavaju kodeksa. Ovisno o situaciji, kodeksa odijevanja pridržava se 39% ispitanika. Naravno, posebno se pridržavaju ispitanici koji imaju službeno propisane uniforme ili formalnu poslovnu odjeću.

Više od polovice ispitanika koji imaju kodeks odijevanja (54%) imaju jedan dan u tjednu kada se mogu ležernije obući.

Očekivano, ležeran dan u tjednu uglavnom nemaju ispitanici koji na posao dolaze u uniformi (84%), ali i više od polovice ispitanika (57%) koji nose formalnu poslovnu odjeću.
 

Posljedice nepridržavanja kodeksa odijevanja

Za svakog petog ispitanika (20%) koji ima kodeks odijevanja postoje posljedice zbog nepridržavanja istog.

Kao posljedice nepridržavanja ispitanici između ostalog navode: usmenu ili pismenu opomenu, novčanu kaznu, smanjenje plaće pa čak i otkaz.
 

Utjecaj stila odijevanja

Ispitanici su ocijenili u kojoj mjeri njihov stil odijevanja utječe na njihovo obavljanje radnih zadataka, na napredovanje i plaću te odnos s nadređenim i kolegama. Oni smatraju da njihov stil odijevanja najviše utječe na njihov odnos s nadređenom osobom, a najmanje na plaću.

Polovica ispitanika smatra da stil odijevanja uopće ne utječe na napredovanje, a 70% ispitanika smatra da stil odijevanja uopće ne utječe na obavljanje radnih zadataka i plaću. Ipak, nekolicina ističe:
 

"Ako mi je odjeća neudobna, teže mi se koncentrirati na posao. "


Iako se većina slaže da odjeća ne čini čovjeka te da stil odijevanja ne utječe na posao, mnogi ispitanici ističu da svojim stilom odijevanja ostavljaju dojam i kod klijenata i kod osoba s kojima rade.
 

"Izuzetno mi je važno što ću obući na posao, jer time pokazujem koliko cijenim sebe i ljude s kojima radim. " – komentar ispitanika

Download cijelog teksta (pdf)

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.