Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslodavci prvog izbora 2010.

Istraživanje o poslodavcima prvog izbora proveo je MojPosao (www.MojPosao.net) na uzorku od preko 2.000 ispitanika tijekom veljače 2010. godine. Istraživanje o poslodavcima prvog izbora provedeno je šestu godinu za redom, a rezultati istraživanja temelje se isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama. Ispitanicima nisu unaprijed ponuđeni odgovori, već se od njih tražilo da redom navedu tri poslodavca kod kojih bi se najradije zaposlili.
 

Poslodavci prvog izbora

Nakon petogodišnje dominacije T-HT Grupe ove je godine prvo mjesto zauzela tvrtka dm-drogerie markt sa 7,6% glasova, T-HT Grupa nalazi se na drugom mjestu sa 6,6% glasova, dok se Agrokor nalazi na trećem mjestu s 4,3% glasova, ispred Vipnet -a koji se ove godine nalazi na četvrtom mjestu s 3,4% glasova.

Poredak poslodavaca prvog izbora je sljedeći:


 

RB Poslodavac prvog izbora Postotak bodova
1.

dm-drogerie markt

7,6%
2.

T-HT Grupa

6,6%
3.

Agrokor

4,3%
4.

Vipnet

3,4%
5.

ZABA*

2,3%
6.

INA*

2,1%
7.

PBZ*

1,8%
8.

HEP*

1,6%
9.

Pliva*

1,4%
10.

Atlantic Grupa*

1,4%
11.

Coca-Cola*

1,3%
12.

Ericcson Nikola Tesla *

1,3%
13.

Zagrebački Holding*

1,1%
14.

Erste Bank*

0,9%
15.

Microsoft*

0,9%
16.

HNB*

0,9%
17.

Siemens

0,8%
18.

LIDL*

0,7%
19.

Croatia osiguranje*

0,7%
20.

Končar*

0,7%

 

Za poslodavce označene sa '*' ne postoji statistički značajna razlika u poretku tog poslodavca i poslodavca ispod. Unatoč razlici u postotku bodova, ta razlika je premala da bi imala utjecaj na poredak. Prema tome, ne postoji značajna razlika u poretku ZABA-e i INA-e, tj. može se reći da te tvrtke dijele 5. mjesto. Slično se zaključuje i za ostale tvrtke označene zvjezdicom.

Među prvih 50 poslodavaca prvog izbora nalaze se i (abecednim redom): Adris grupa, Allianz, Belupo, Bruketa & Žinić, Cemex, Dalekovod, Dukat, Generalturist, Google, Hrvatske autoceste, Hrvatska Pošta, Hypo Alpe Adria Bank, Hrvatske željeznice, IBM, IGH, Kraš, M SAN Grupa, Magma, Nestle, Orbico, Philip Morris, Podravka, RBA, Splitska banka, Strabag, TELE2, Valamar, Vindija, Zagrebačka pivovara.

Od početka provođenja istraživanja ove je godine po prvi puta najviše mjesto zauzela tvrtka dm-drogerie markt, zamijenivši tako T-HT Grupu koja je ove godine na drugom mjestu. Nakon njih slijedi Agrokor na trećem mjestu, dok je Vipnet ove godine na četvrtom mjestu. U odnosu na prošlu godinu Zagrebačka banka je napredovala za dva mjesta i nalazi se na 5. mjestu, dok je INA nazadovala za dva mjesta te se ove godine nalazi na 6. mjestu. HEP je također nazadovao za dva mjesta pa se ove godine nalazi iza Privredne banke Zagreb koja je od prošle godine napredovala i nalazi se na 7. mjestu. U odnosu na prošlu godinu jedino je Pliva zadržala istu poziciju te se i ove godine nalazi na 9. mjestu. U prvih deset najpoželjnijih tvrtki ove je godine po prvi puta ušla i Atlantic Grupa koja je zauzela 10. poziciju.
 

 

Tvrtke s najvećim napretkom i razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora

Tvrtke koje su najviše porasle u očima ispitanika su Lidl koji se ove godine pojavio na 18. mjestu, zatim Končar koji se popeo na 20. mjesto te HNB koji se ove godine nalazi na 16. mjestu. Svakako treba istaknuti i napredak tvrtke dm-drogerie markt čiji je uspjeh značajan s obzirom da je u roku od samo 3 godine od pojavljivanja među prvih 50 najpoželjnijih tvrtki zasjela na prvo mjesto ljestvice.

Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora su vodstvo u sektoru i prilika za napretkom u struci koje je najvažnije za 44%, odnosno 43% ispitanika, slijedi sigurnost koja je najvažnija za 39% ispitanik te ukupni image u poslovnom svijetu koji je presudan za 38% ispitanika. Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj jer su visina plaće i ostale materijalne beneficije presudan faktor za svega 32% ispitanika, dok su od materijalnih beneficija važnije karakteristike kao što su socijalna odgovornost poslodavca te harmonični odnosi na radnom mjestu.

Ispitanicima kojima je dm drogerie-marktposlodavac prvog izbora, presudan faktor za odabir tog poslodavca je visina plaća i ostale materijalne beneficije. T-HT Grupa i Agrokor atraktivne su prvenstveno zbog vodstva u sektoru, Vipnet je atraktivan poslodavac zbog vodstva u sektoru i prilike za napredak u struci, a Zagrebačka banka je atraktivna ispitanicima prvenstveno zbog prilike za napredak u struci.
 

Poslodavci prvog izbora prema spolu i obrazovanju

Najatraktivnije tvrtke muškarcima su T-HT Grupa, zatim Agrokor i VIP, dok je za žene najatraktivniji poslodavac dm-drogerie markt, kojeg slijede T-HT Grupa te također Agrokor i VIP. Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca za muškarce su vodstvo u sektoru, prilike za napredak u struci te ukupni image u poslovnom svijetu, dok je ženama najvažnija prilika za napredovanja u struci, sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru. Sigurnost radnog mjesta, socijalna odgovornost tvrtke, harmonični odnosi na radnom mjestu te visina plaće ženama su važnije karakteristike nego muškarcima.

Najpoželjniji poslodavac za ispitanike sa srednjom stručnom spremom je dm-drogerie markt, dok je na drugom mjestu T-HT Grupa. Kod ispitanika s višom i visokom stručnom spremom, situacija je obratna pa je tako ovim ispitanicima T-HT Grupa najpoželjniji poslodavac, dok je dm-drogerie markt na drugom mjestu. Ispitanicima sa srednjom stručnom spremom najviše kod poslodavca cijene sigurnost radnog mjesta, vodstvo u sektoru te socijalnu odgovornost, dok ispitanici s višom i visokom stručnom spremom najviše cijene priliku za napredovanje u struci, vodstvo u sektoru te ukupni image u poslovnom svijetu.

Download cijelog teksta (pdf)

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.