Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istraživanje o trajanju nezaposlenosti


Istraživanje je proveo MojPosao u lipnju 2006. na uzorku od 774 ispitanika.

Cilj ovog istraživanja je ustanoviti koliko traje period nezaposlenosti nakon završetka obrazovanja, odnosno koliko je vremena potrebno da bi se našao posao.

Ponuda za posao

Ponudu za posao još za vrijeme obrazovanja dobilo je 34% sudionika istraživanja. Samo manji postotak ispitanika takvu ponudu nije prihvatilo (17%). Većina ispitanika ponudu je prihvatila još za vrijeme trajanja obrazovanja (69%), a 14% ih je pričekalo završetak obrazovanja.

Prema stupnju obrazovanja, ponudu za posao za vrijeme trajanja fakulteta ili akademije dobije 40% osoba dok je taj postotak znatno manji kod osoba sa srednjom školom (26%).

Promatrane su ponude za posao za vrijeme trajanja obrazovanja na nekoliko fakulteta: Ekonomski fakultet, Fakultete elektrotehnike i računarstva, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet i Pravni fakultet. Za vrijeme pohađanja fakulteta, ponudu za posao dobije čak 64% studenata Filozofskog fakulteta. Slijedi FER s 52% ispitanika koji su dobili ponudu za posao za vrijeme studiranja na tom fakultetu.

Trajanje nezaposlenosti

Općenito tijekom svoje karijere, najveći postotak ispitanika (25%) nikad nije bio bez posla, a 15% ispitanika bilo je najduže nezaposleno manje od tri mjeseca. Između tri i šest mjeseci prosječno je bilo bez stalnog zaposlenja 17% ispitanika, šest do 12 mjeseci 16% ispitanika, a 14% ispitanika bilo je nezaposleno između jedne i dvije godine. 11% ispitanika bilo je nezaposleno više od dvije godine, a samo 1% ispitanika nikad nije bilo zaposleno za stalno.

Više muškaraca (31%) nego žena (22%) nikad nije bilo bez posla. 18% muškaraca u odnosu na 12% žena bilo je nezaposleno manje od tri mjeseca. Između tri mjeseca i dvije godine prosječno je bilo nezaposleno 14% muškaraca i 17% žena. Duže od dvije godine bilo je nezaposleno više žena (14%) nego muškaraca (8%).

Trajanje nezaposlenosti nakon obrazovanja

Četvrtina sudionika istraživanja počela je raditi za vrijeme obrazovanja. Malo više od petine (21%) odmah se zaposlila nakon završetka obrazovanja, 13% ispitanika čekalo je na zaposlenje do tri mjeseca, 11% ispitanika tri do šest mjeseci, 12% šest mjeseci do pola godine, 10% ispitanika tražilo je posao između jedne i dvije godine, a 7% ispitanika više od dvije godine nakon završetka obrazovanja.

Uspoređujući ispitanike koji su završili fakultet ili akademiju s ispitanicima koji su završili srednju školu, puno veći postotak ispitanika sa srednjom školom (13%) čekalo je na zaposlenje nakon obrazovanja više od dvije godine, za razliku od ispitanika s fakultetom (4%).

Nasuprot tome, podjednak je postotak ispitanika koji su počeli raditi još za vrijeme obrazovanja (fakultet ili akademija – 22%, srednja škola – 24%). (Napomena: Ispitanici s ostalim stupnjevima obrazovanja izostavljeni su iz ovog prikaza.)

Promatrajući trajanje nezaposlenosti fakultetski obrazovanih ispitanika, uočava se da veći postotak žena (26%) u odnosu na muškarce (19%) počne raditi još za vrijeme trajanja fakulteta, ali nakon završetka obrazovanja odmah se zaposli znatno veći postotak muškaraca (36%) nego žena (14%). Čak 46% žena sa završenim fakultetom ili akademijom čeka na zaposlenje više od tri mjeseca u odnosu na samo 26% muškaraca.

Promjena prvog posla

Svakom drugom ispitaniku (52%) prvi posao je bio u struci.

Unatoč tome što je prvi posao većinom u struci, većina osoba ne ostaje na svom prvom radnom mjestu (79%).

Razlog za promjenu posla uglavnom nije samo jedan pa su ispitanici u istraživanju mogli odabrati ili navesti više razloga zbog kojih su promijenili prvi posao.

Za najviše ispitanika (33%) jedan od razloga promjene prvog posla je prilika za većom plaćom. 32% ispitanika navelo je da ih prvi posao nije profesionalno ispunjavao te su ga zbog toga promijenili.

Za muškarce glavni razlog promjene prvog posla je prilika za većom plaćom (42%). Znatno manje žena navodi taj razlog kao razlog odlaska s prvog radnog mjesta (24%). (Napomena: u anketi se u ovom pitanju moglo odabrati više odgovora.)

Zadovoljstvo trenutnim poslom

Ispitanici su više zadovoljni nego nezadovoljni svojim trenutnim poslom. Vrlo zadovoljno je 18% ispitanika, zadovoljno je 35% ispitanika, niti zadovoljno niti nezadovoljno 26%, nezadovoljno 15%, a vrlo nezadovoljno samo 6% ispitanika.

Muškarci su zadovoljniji svojim poslom nego žene. Vrlo nezadovoljno ili nezadovoljno je 24% žena u odnosu na 16% muškaraca.

Zapošljavanje 'preko veze'

Većina ispitanika smatra da je zapošljavanje 'preko veze' najprisutnije u državnoj upravi. Čak 62% sudionika istraživanja smatra da je zapošljavanje u državnoj upravi gotovo isključivo 'preko veze' dok 23% smatra da je uglavnom 'preko veze'.

Slično je i u tvrtkama u državnom vlasništvu za koje 50% ispitanika smatra da zapošljavanju gotovo isključivo 'preko veze'. Najmanje ispitanika smatra da se 'preko veze' zapošljava u tvrtkama u stranom vlasništvu (8%).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.