Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Na kakvog ste se zaposlenika spremni kladiti?

Istraživanje koje su u travnju 2005. proveli MojPosao i Selectio o stanju na tržištu rada u Hrvatskoj

Sadržaj

  • Je li istina da je zbog velikog broja nezaposlenih lako pronaći nove zaposlenike?
  • Što nedostaje današnjim zaposlenicima?
  • Na kakvog su se zaposlenika poslodavci spremni kladiti?
  • Jesu li vam kao novi zaposlenici interesantni mladi bez konkretnog radnog iskustva?
  • Koja su najtraženija zanimanja?
  • Zbog čega je vaša tvrtka interesantna novim zaposlenicima?
  • Anketa koju su u travnju 2005. proveli MojPosao i donosi najnovije podatke o stanju na tržištu rada u Hrvatskoj, ocjenjenom od strane 78 poslodavaca, najvećim dijelom direktora/vlasnika tvrtki ili članova uprave.

    1. Je li istina da je zbog velikog broja nezaposlenih lako pronaći nove zaposlenike?

    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 1.
    Je li istina da je zbog velikog broja nezaposlenih lako pronaći nove zaposlenika?
    (za uvećanje kliknite na sliku)
    62% ispitanika smatra da to nije istinita. Unatoč velikom broju nezaposlenih, poslodavci teško pronalaze zaposlenike kakve trebaju i traže.

    Iako dio poslodavaca (njih 18%) smatra da veliki broj nezaposlenih donekle olakšava potragu za novim zaposlenicima, važan je podatak da se nitko ne slaže s tvrdnjom da je omjer ponude i potražnje na tržištu rada u Hrvatskoj zadovoljavajući.
    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 2.
    Struktura i kvaliteta radne snage ograničavajući su faktor konkurentnosti u EU
    (za uvećanje kliknite na sliku)
    Poslodavci smatraju da struktura i kvaliteta radne snage ne odgovaraju današnjim potrebama tržišta, te da je takvo stanje jedan od ograničavajućih faktora naše konkurentnosti u EU. Taj problem posebno osjećaju mali i srednji poslodavci kojima su ljudi ključni faktor uspjeha.
    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 3.
    Visina plaće ograničavajući faktor konkurentnosti u EU?
    (za uvećanje kliknite na sliku)
    Visina i struktura plaće u Hrvatskoj (velika razlika između neto primanja, termini u kojima još uvijek razmišlja većina zaposlenika i bruto plaće po zaposleniku) također dio poslodavaca vidi kao neodgovarajuće i kao prepreku našoj konkurentnosti u EU.

    2. Što nedostaje današnjim zaposlenicima?

    Prvenstveno proaktivnost i samoinicijativnost. Nedostatak proaktivnosti kod zaposlenika posebno ističu velike tvrtke gdje su, čini se, zaposlenici skloni ponašati se po unaprijed zadanim 'pravilima igre', ne pokazujući inicijativu za napretkom.
    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 4.
    Koja znanja i stavovi nedostaju današnjim zaposlenicima?
    (za uvećanje kliknite na sliku)
    Radna etika također je vrlo bitna. Neetično ponašanje kao kritiku današnjim zaposlenicima posebno ističu male i srednje tvrtke gdje neprofesionalizam i 'zabušavanje' pojedinaca izravno djeluju na poslovanje tvrtke u cijelosti.

    Radna etika je manji problem kod velikih tvrtki koje pak muku muče s nefleksibilnim zaposlenicima. Nefleksibilnost, posebno u kombinaciji s nedostatkom proaktivnosti, formula je koja garantira stagnaciju i nekonkurentnost.
    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 5.
    Koja će znanja biti najvažnija za 5 godina?
    (za uvećanje kliknite na sliku)
    Poslodavci predviđaju da će za najviše pet godina osobe koje ne posjeduju napredna specijalistička znanja i koje ne drže korak s novom tehnologijom biti potpuno nekonkurentne na tržištu rada. Zahtjevat će se također i sve veća širina interesa i znanja, te će se morati izaći iz strogih granica uže specijalnosti i postati 'kvalitetni generalisti'.----

    3. Na kakvog su se zaposlenika poslodavci spremni 'kladiti'?

    Poslodavci su spremni bez puno razmišljanja posao ponuditi osobi s odgovarajućim stavom: motiviranost, proaktivnost, samoinicijativnost i radna etika osobine su koje poslodavci prepoznaju, cijene i nagrađuju.
    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 6.
    Kakvom biste zaposleniku bez puno razmišljanja ponudili posao?
    (za uvećanje kliknite na sliku)

    Osobe izraženih interpersonalnih vještina (komunikativnost, tolerancija, timski rad) također će biti prepoznata i neki će poslodavci biti spremni 'kladiti se' na nju. Vrlo su cijenjeni i vrhunski stručnjaci (znanje je najvažnije!), posebno u velikim tvrtkama gdje vrhunski specijalist u određenom području može u potpunosti doći do izražaja.

    4. Jesu li Vam, kao novi zaposlenici, interesantni mladi bez konkretnog radnog iskustva?

    Najzanimljiviji su mladi diplomanti posebno ako imaju honorarno iskustvo ili stručnu praksu. U malim i srednjim tvrtkama konkretno radno iskustvo je važno, dok u velikim tvrtkama ono nije toliko potrebno. Mladi s tek završenom srednjom školom nisu interesantni kao novi zaposlenici te će najčešće priliku dobiti u velikim tvrtkama.
    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 7.
    Jesu li Vam, kao novi zaposlenici, interesantni mladi bez konkretnog radnog iskustva??
    (za uvećanje kliknite na sliku)
    Poslodavci su primjetili da mladi diplomanti uglavnom nemaju adekvatna praktična znanja (88,46%), a među takvima se posebno ističu diplomanti ekonomske struke (52,6%).

    5. Koja su najtraženija zanimanja?

    Najtraženiji su manageri u prodaji, zatim informatičari. Vrlo traženi su i diplomirani inženjeri različitih struka (strojarstva, građevinarstva i slično) i djelatnici u marketingu i PR-u.
    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 8.
    Koja su najtraženija zanimanja?
    (za uvećanje kliknite na sliku)

    U velikim tvrtkama (preko 200 zaposlenih) je potreba za različitim zanimanjima nešto ujednačenija uz laganu prednost inženjera koji su u takvim sredinama ipak traženiji nego stručnjaci u prodaji ili informatici.

    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 9.
    Najbolja plaćena struka
    (za uvećanje kliknite na sliku)

    Mogućnost pregovaranja o uvjetima (plaća i ostale beneficije) imaju svi zaposlenici, ovisno o postignutim rezultatima, ali ipak će najveću slobodu u pregovorima imati management.

    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 10.
    Tko ima najveću slobodu pregovaranja o plaći?
    (za uvećanje kliknite na sliku)

    Osobe koje dolaze iz direktne konkurencije nisu pod svaku cijenu zanimljivi poslodavcu koji će ipak prije zaposliti osobu odgovarajućeg stava. Kad osoba odgovarajućeg profila još i dolazi iz konkurentne tvrtke, imat će slobodu u zahtjevima za plaćom.

    6. Zbog čega je vaša tvrtka interesantna novim zaposlenicima?

    Pokazalo se da novi zaposlenici ne biraju radno mjesto zbog dobrih primanja. Velike tvrtke smatraju da su zanimljive zbog imagea koji uživaju u javnosti, a male tvrtke privlače posloprimce interesantnom djelatnošću.

    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 11.
    Zbog čega je vaša tvrtka interesantna novim zaposlenicima?
    (za uvećanje kliknite na sliku)

    Koliko su uspješni u tome i je li to dovoljno za ostanak na radnom mjestu: 47% zaposlenika radi u velikim tvrtkama više od 10 godina, a samo 5% zaposlenika radi u malim tvrtkama više od 10 godina. U malim tvrtkama veći dio zaposlenika (27,5%) ostaje raditi jednu do tri godine, a u srednjim 30% zaposlenika ostaje raditi 6-8 godina.

    [" target="_blank">[" border=0 alt="Povećajte sliku">Graf 12.
    Koliko u prosjeku zaposlenici ostaju u vašoj tvrtki?
    (za uvećanje kliknite na sliku)

    Kao glavni razlog odlaska zaposlenika iz tvrtke, poslodavci navode nemogućnost hijerarhijskog i profesionalnog napredovanja, a velik dio poslodavaca, čak i u malim privatnim tvrtkama, uopće ne zna razlog odlaska.

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.