Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što poslodavci vole


Istraživanje koje su početkom 2003. proveli MojPosao i Selectio o tome koje osobine poslodavci najviše cijene
 

Sadržaj

  • Koje opće osobine poslodavci najviše cijene?
  • Ako ste poslodavac – kako ocijeniti najvažnije osobine!?
  • Ako se natječete za posao – kako pokazati da ste zaista motivirani!?

1. Koje opće osobine poslodavci najviše cijene?

U tipičnom selekcijskom procesu za popunjavanje radnog mjesta, poslodavci najprije na osnovu pristiglih aplikacija – kojih ima najčešće nekoliko desetaka do stotinjak – odabiru kandidate za intervju. Napisani životopisi zaista su samo kvalifikacije za intervju (ili nekoliko njih) na kojem se donosi odluka o najboljem kandidatu. Jednom na intervjuu, svaki od nekoliko – obično do desetak – kandidata ima skoro jednake šanse za dobiti posao.

 

U tom trenutku, poslodavci se fokusiraju na procjenu nekih općih osobina zaposlenika. One zaista razlikuju kandidate (koji svi imaju dovoljno dobar životopis) i određuju koliko budući radnik može danas, te koliko će moći sutra, sam i kao dio tima.

Američko udruženje National Association of Colleges and Employers (Nacionalno udruženje fakulteta i poslodavaca) u svom izvještaju Job Outlook 2002 prikazalo je rezultate istraživanje u kojem su poslodavci pitani ‘Koje opće osobine kod kandidata za posao smatrate najbitnijima?’

 

Prvih deset osobina po važnosti bile su:

1. Komunikacijske vještine
2. Poštenje/integritet
3. Timski rad
4. Interpersonalne vještine
5. Čvrsta radna etika
6. Motiviranost/Inicijativa
7. Fleksibinost/Prilagodljivost
8. Analitičke vještine
9. Kompjuterske vještine
10. Organizacijske vještine
Istraživanje koje su početkom 2003. proveli MojPosao i , polučilo je gotovo istovjetne rezultate.
Selectio d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima proveo je slično istraživanje na reprezentativnom uzorku od gotovo sedamdeset hrvatskih poslodavaca – među kojima su bili kako neki od najvećih hrvatskih poslodavaca, tako i manje i srednje tvrtke – predstavljenih direktorima tvrtki ili voditeljima ljudskih resursa.
Poslodavci su pitani ‘Koje osobine općenito ocjenjujete najbitnijima u selekciji kandidata za radna mjesta?’
Ponuđene su im na izbor razne vještine i osobine, uglavnom s liste onih koje njihovi američki kolege smatraju najvažnijima, a mogli su ih i sami dodati.

 

Bio je predviđen takav odgovor na pitanje da se važnost raznih osobina može što više razlučiti: poslodavci su trebali odabrati 5 osobina, rangirajući ih od najvažnije na niže. Najviše rangirana osobina ili vještina dobila je 5 bodova, iduća 4, .., peta 1 bod, a ostale ništa.

Rezultati su prikazani u sljedećoj tablici. Uz rang u hrvatskom istraživanju, prikazan je i rang u američkom.

Rezultati su vrlo zanimljivi, najveći broj posloprimaca (čak i onih u konkurentnom segmentu gospodarstva!) idealno zaposlenje vidi u okrilju državne uprave ili državne tvrtke.
Vjerojatno većini takvih posloprimaca za odličan rad u izazovnoj sredini nedostaje motiviranost! A ona je pak od presudne važnosti za poslodavce. Budući da se, dakle, radi o relativno rijetkoj osobini u Hrvatskoj, poslodavci se pri odabiru kadrova prvenstveno orijentiraju na nju – u rezultatima istraživanja ova je osobina dobila dvostruko više bodova od iduće!

U SAD je motiviranost, iako se smatra glavnom odrednicom odličnog zaposlenika, toliko normalna kvaliteta da se poslodavci ne fokusiraju prvenstveno na nju pri odabiru kadrova: čim si na intervjuu za posao, smatra se da si vrlo motiviran. Slično je i s fleksibilnošću/prilagodljivosti. Zanimljiva posljedica je da, zbog posebne pažnje usmjerene osobine koje bi trebale biti normalnima, poslodavci gube fokus s nekih drugih ‘sitnica’, primjerice komunikacijskih vještina i poštenja! Iako nam značajno iskustvo u posredovanju u zapošljavanju u Hrvatskoj daje priličnu sigurnost za gornje zaključke, moguće su i drugačije interpretacije.

Saša Bakarić, Senior project director za Executive MBA pragrame na Fuqua school of business (jednoj od najboljih poslovnih škola na svijetu) kaže: ‘Sjećam se kad sam počela raditi u SAD, da sam bila jako razočarana činjenicom da se inicijativa previše ne cijeni. Moj zaključak je bio da život i rad u sustavu u kojem stvari dugo funkcioniraju po jednakim pravilima i logici dugo vremena, rezultira time da se inicijativa i "thinking out of the box" ne cijeni baš pretjerano. Nemoj popravljati ako nije strgano - to će ti ovdje ljudi reći. U Hrvatskoj (u većini kompanija) se još uvijek puno stvari mora razviti i ustaliti pa je inicijativa i te kako važna. No svakako, malo je tužno vidjeti poštenje i integritet tako nisko kod nas ...

2. Ako ste poslodavac – kako ocijeniti najvažnije osobine!

Ocjenjivanje motiviranosti i fleksibilnosti kandidata na intervjuu zaista je teško.

 

Nekoliko načina kako si možete pomoći su:

1. Nikad ne pitajte direktno:‘Jeste li zaista motivirani za ovu poziciju?’. Bolji način da istražite što kandidat zaista misli je, primjerice, da ga tražite da navede primjer gdje je svojom motiviranošću riješio težak problem, pogotova ako njegova okolina mogućnost kvalitetnog rješenja nije smatrala izglednim. Stav kandidata o radu vikendom također ćete umjesto pitanjem ‘Možete li putovati ili raditi vikendom kad treba?’ bolje saznati idirektnim pitanjima tipa ‘Kako ćete uskladiti svoj privatni život s povremenim potrebama za prekovremenim radom?’

2. Mišljenje bivših nadređenih ili čak kolega s posla iznimno je bitno za utvrđivanje motiviranosti i fleksibilnosti kandidata.

3. Kvalitetno pitanje, dobro za uvodni dio intervjua, za utvrđivanje motiviranosti kandidata je ‘Što znate o našoj tvrtki i poziciju za koju se natječete?’. Ako kandidat o tvrtki zna samo ono što piše u oglasu, ili nešto više općih informacija, vjerojatno nije naročito motiviran. Od kvalitetnog kandidata očekivalo bi se da je posjetio web stranice vaše tvrtke, da zna koji su vam glavni proizvodi ili usluge, kakvo je tržište i koji su glavni konkurenti.

4. Fokusiranje kandidata na plaću vrlo je loš znak na intervjuu. Kandidati čija prva briga je visina plaće, vjerojatno nisu valjano motivirani upravo za to mjesto za koje se natječu.

3. Ako se natječete za posao – kako pokazati da ste zaista motivirani!

Svi kandidati reći će da su motivirani. Kako ćete pokazati da VI zaista jeste?

 

1. Informirajte se o tvrtki. Na raspolaganju su vam razni izvori: website tvrtke, ako postoji, poznanstva, tržište na kojem posluje, ... Čak ako vas intervjuist i ne pita što znate o tvrtki, to će vam omogućiti da postavite inteligentna pitanja o poslu i tvrtki i pokažete da vam je stalo upravo do te pozicije!

2. Pri odgovorima na pitanja za koja naslućujete da ciljaju na motiviranost, fleksibilnost i slično što se ne može vidjeti iz životopisa, navodite konkrente primjere iz svoje poslovne povijesti gdje su te vasše osobine došle do izražaja.

3. Ne stavljajte raspravu o plaći na prvo mjesto prilikom razgovora o poslu. Pokažite da ste upravo vi onaj kojeg traže, a o plaći možete pregovarati kasnije.

4. Nakon intervjua pošaljite zahvalu (najbolje, neopterećujuće, elektronskom poštom) za poziv na intervju i usput se raspitajte o procesu. To će pokazati da vam je stalo!
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.