Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nepuno radno vrijeme i radno iskustvo kao uvjet za zasnivanje radnog odnosa

Želim podnijeti molbu za zapošljavanje na radno mjesto u gradskoj upravi za koje je jedan od uvjeta 5 godina radnog staža. Ja imam pet godina staža, ali sam od toga 6 mjeseci radio nepuno radno vrijeme. Dakle, pitanje je kako se tretira nepuno radno vrijeme u ovom i sličnim slučajevima?

Člankom 39. st. 2. Zakona o radu određeno je ako je za stjecanje određenih prava važno prethodno trajanje radnog vremena s istim poslodavcem, razdoblje radnog vremena s nepunim radnim vremenom smatrat će se radom u punom radnom vremenu.

Iako navedena odredba ne rješava izravno Vaš slučaj, ona po svojem smislu upućuje da se nepuno i puno radno vrijeme trebaju izjednačiti u slučajevima kada je prethodno trajanje radnog odnosa bitno za neko pravo. Stoga ih također valja izjednačiti i u slučaju prethodnog radnog iskustava kao uvjeta za zasnivanje radnog odnosa.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.