Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kolektivni godišnji odmor

Može li zaposleniku na Fakultetu netko zabraniti odlazak na kolektivni godišnji odmor, uz objašnjenje da je takvo što nužno zbog povećanja obujma poslova, kada je jasno da nakon prestanka izvođenja nastave i odlaska svih zaposlenih na kolektivni godišnji odmor ne postoje poslovi koji se povećavaju po obujmu? Tko odlučuje o radnom vremenu zaposlenike na fakultetima i postoji li bilo kakav dokument kojim je to regulirano ili šefovi takve odluke mogu donositi svojevoljno i po volji ih mjenjati jedanput mjesečno? Koliko sati asistenti moraju provoditi na Fakultetu nakon prestanka predavanja u periodu održavanja ispita?

Kada zaposlenik dobije odluku o rasporedu godišnjeg odmora, uključujući i odluku o kolektivnom godišnjem odmoru, takva se odluka može izmijeniti samo iznimno, zbog važnih i neodgodivih poslova, kako to određuje članak 41. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim služama (koji se primjenjuje na fakultetu). Pri tome se zaposleniku mora omogućiti naknadno korištenje godišnjeg odmora, a zaposlenik ujedno ima pravo i na naknadu štete tj. nastalih troškova (uplaćeno ljetovanje, vozna karta i sl.).

Vrijeme boravka asistenata na fakultetu nakon proteka predavanja nije određeno niti jednim propisom i sl. dakle zavisi od stvarnih potreba (klasifikacijski ispiti, dežurstva i sl.), pri čemu zahtjev za takvim boravljenjem na fakultetu mora imati svoje objektivno opravdanje i ne smije ići na štetu znanstvenog rada i sl. niti ne smije predstavljati diskriminaciju među zaposlenicima (da netko stalno ostaje duže, a netko nikada ili vrlo rijetko i sl.).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.