Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Godišnji odmor i bolovanje za vrijeme otkaznog roka

Osoba je dobila otkaz kao tehnološki višak. Otkazni rok od mjesec i pol dana počeo je teći odmah po uručenju pismenog otkaza, 1. travnja. Dana 12. svibnja (dakle 4 dana prije isteka otkaznog roka) otvorila sam bolovanje, koje ce isteći 26.8. o.g. Preostalo mi je 4 dana otkaznog roka i godišnji odmor. Da li sada imam pravo iskoristiti samo razmjerni dio, ili puni godišnji odmor? Također, 4 dana g.o. iz prošle god. nisam mogla iskoristiti do 30.6.zbog bolovanja, da li ih mogu iskoristiti ili ne? Bolovanje mi završava 26.8. o.g. Da li ću moći otvoriti novo bolovanje tijekom god. odmora koji bi počeo teći po isteku otkaznog roka ili to mogu isključivo u tih preostalih 4 dana otkaznog roka? Pravnici se razilaze u mišljenjima: jedni tvrde da mogu, jer je radnik još uvijek u radnom odnosu, drugi tvrde da bi to na sudu bilo pobojno. S tim u vezi mi je bitno znati: Da li imam pravo zapoceti god. odmor prije isteka tih preostalih 4 dana otkaznog roka, odnosno odmah po zatvaranju bolovanja. 26.8. ili mi to poslodavac može osporiti? Problem je što bolovanje na istu dijagnozu ne mogu otvoriti prije isteka 14 dana od dana zatvaranja bolovanja.

Što se tiče početka korištenja godišnjeg odmora, o tome ipak ne možete odlučivati samostalno, nego o tome odlučuje poslodavac, pa Vam poslodavac mora odrediti kojeg ćete dana započeti koristiti godišnji odmor, dakle u kojem od preostala četiri dana otkaznog roka ćete započeti koristiti godišnji odmor. Ako Vam poslodavac ne bi odobrio godišnji odmor imali biste pravo na naknadu štete zbog neiskorištenog godišnjeg odmora, ali ne biste mogli valjalo na godišnji odmor otići samostalno bez dogovora s poslodavcem o rasporedu godišnjeg odmora.

Sve dok ste u radnom odnosu kod poslodavca imate pravo koristiti bolovanje ako za tim postoji potreba. Dakle, i za vrijeme korištenja godišnjeg odmora koji se koristi u otkaznom roku imate pravo ići na bolovanje ako za to postoje opravdani medicinski razlozi o čemu odlučuje nadležni liječnik.

Međutim, moram napomenuti da iz svih okolnosti navedenih u pitanju postoji ozbiljna sumnja u namjeru zlouporabe bolovanja. Naime, bolovanje, i to za istu dijagnozu, unaprijed planirate, dakle nastojite iskombinirati godišnji odmor kako biste nakon 14 dana išli na bolovanje zbog iste dijagnoze, a što sve dovodi do produljenja otkaznog roka, što je očiti cilj bolovanja. Stoga postoji mogućnost da poslodavac u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju zatraži kontrolu bolovanja.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.