Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ugovor o radu na određeno vrijeme i porodni dopust

Radim na određeno vrijeme do povrata radnice s porodnog dopusta. Trudna sam i vjerojatno ću sama morati na bolovanje zbog čuvanja trudnoće odnosno na porodni dopust. Da li imam na to pravo i da li poslodavac može do tada zaposliti novog radnika na određeno vrijeme koji će zamijenjivati mene?

Dakle, ako ste Vi sklopili ugovor o radu na određeno vrijeme do povrata privremeno nenazočnog radnika, ugovor o radu Vam traje dok se taj radnik ne vrati. Vi možete ići na bolovanje odnosno porodni dopust, ali kada se zamjenjivani radnik vrati, toga će dana prestati i Vaš ugovor o radu, neovisno ako ste trenutno na bolovanju, porodnom dopustu ili sl.

U slučaju da Vi odete na bolovanje ili porodni dopust, poslodavac može sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme s novim (trećim) radnikom koji će mijenjati Vas. Prema tome, kada se Vi vratite, prestaje ugovor o radu tom novom, tj. trećem radniku. U ugovoru s tim trećim radnikom bilo bi dobro navesti da on mijenja Vas, ali i prvog nenazočnog radnika, dakle navesti da će njemu ugovor o radu prestati kada se Vi vratite, ako se Vi vratite prije prvog nenazočnog radnika, ili onda kada se vrati nenazočni radnik kojega Vi mijenjate, ako se on vrati prije Vas. To znači ako se prvi radnik vrati prije Vas, tada će danom njegovog povratka prestati ugovor o radu i Vama i radniku koji Vas zamjenjuje.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.