Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Premještaj na novo radno mjesto nakon porodiljnog

Zaposlena sam kod poslodavca kao referent uvoza-nabave od svibnja 2004. na neodređeno vrijeme. Od toga sam zadnju godinu bila na porodiljnom dopustu. U međuvremenu su ukinuli moje radno mjesto (poslove su prebacili na drugu poslovnicu) te mi dolaskom na posao ponudili lošije radno mjesto (za srednju stručnu spremu, s nižom plaćom i radom u smjenama i vikendom, dok ja imam visoku spremu te sam radila osmosatno radno vrijeme 5 dana u tjednu). Kako mi ovi uvjeti nikako ne odgovaraju, pogotovo zato što sada imam malo dijete, zanima me imam li pravo odbiti ovakvo radno mjesto i uz koje posljedice.

Ukoliko bi u tom vremenu otkazao ugovor isti bi bio ništavan.

Ali polazeći od pretpostavke da se sve navedeno događa nakon proteka korištenja prava na rodiljni dopust odnosno petnaest dana poslije, poslodavac Vam može uz valjane razloge otkazati ugovor o radu pri čemu može istodobno ponuditi novi izmijenjeni ugovor.

U slučaju da ne prihvatite izmijenjeni ugovor u ostavljenom roku koji ne može biti kraći od osam dana, ugovor o radu prestaje istekom utvrđenog otkaznog roka.

Vama ostaje mogućnost da u roku od najduže petnaest dana izjavite zahtjev za zaštitu prava, a potom u slučaju negativnog odgovora ili izostanka odgovora kroz sljedećih petnaest dana pokrenuti radni spor pred nadležnim sudom.

U slučaju i da prihvatite izmijenjeni ugovor o radu i dalje imate pravo pobijati odluku o otkazu ukoliko smatrate da Vam je poslodavac nezakonito otkazao sadašnji ugovor.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.