Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na rodiljnu naknadu tijekom ugovora na određeno

Zaposlena sam na određeno vrijeme na godinu dana. U međuvremenu sam ostala u drugom stanju i termin za porod mi je u svibnju 2009. godine. Imam li pravo na puni iznos porodiljne naknade te koliko ona iznosi obzirom na to da mi je plaća sada oko 5000 kuna? Ukoliko poslodavac ne produži ugovor nakon njegovog isteka, imam li pravo na porodiljnu naknadu?

Ukoliko šestomjesečni prosjek Vaše plaće u razdoblju od odlaska na rodiljni dopust pa unazad šest mjeseci bude 5000 kuna, kroz prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta primat ćete iznos rodiljne naknade koji odgovara iznosu Vaše plaće, a nakon toga maksimalno mjesečni iznos od 2.500 kuna do navršene godine dana djeteta.

Iako poslodavac nema nikakvih financijskih obveza prema Vama ako Vam i produži ugovor o radu, napominjem da on to nije dužan učiniti jer ugovor o radu ističe protekom vremena na koji je zaključen i činjenica da je radnica trudna odnosno na rodiljnom dopustu ne utječe na trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme.

Pravo na rodiljnu naknadu ostvarujete putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pa Vas upućujem na područni ured Zavoda u Vašem mjestu stanovanja radi svih detaljnijih informacija (podnošenje zahtjeva, dokumentacija i sl. te ostala prava s osnova roditeljstva).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.