Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslodavac internim pravilnikom odredio korištenje godišnjeg odmora

Može li poslodavac internim pravilnikom tražiti od zaposlenika da se lanjski godišnji odmor potroši do datuma koji je raniji od 30. lipnja, kako je navedeno u članku 46 Zakona o radu?

U konkretnom slučaju može se postaviti pitanje da li je za radnika povoljnije kraće razdoblje u kojem radnik mora iskoristiti neiskorišteni godišnji odmor iz prethodne godine ili je za radnika povoljniji najduži zakonom utvrđeni rok.

S obzirom da u svom pitanju niste pojasnili razlog radi kojeg niste cjeloviti godišnji odmor iskoristili u kalendarskoj godini na koju se godišnji odmor odnosi nisam siguran u potpunu preciznost svog odgovora ali mogu dati odgovor koji bi bio primjenjiv u najvećem broju slučajeva.

Polazim od pretpostavke da je radnik ostvario pravo na korištenje godišnjeg odmora u dva dijela od kojih je prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana iskoristio u godini na koju se godišnji odmor odnosi, a sve kako to propisuje članak 46. Zakona o radu kojeg navodite.

U tom slučaju, Zakon propisuje, drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Po mom shvaćanju ovo ograničenje roka do polovice sljedeće kalendarske godine propisano je iz razloga da poslodavci radnikovo pravo na korištenje drugog dijela godišnjeg odmora ne bi produživali predugo unaprijed pa godišnji odmor u trajanju na koji je utvrđen više ne bi imao smisla jer ne bi bio godišnji odmor.

Štoviše, smatram da je bila intencija zakonodavca taj rok učiniti što je moguće kraćim. Isto tako napomenuo bih da raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac pa radnik ne može inzistirati na vremenu korištenja godišnjeg odmora.

Držim da bi za Vašeg poslodavca bilo bolje da je svojim aktom definirao 30.06. kao krajnji rok za korištenje drugog dijela godišnjeg odmora jer bi za sebe imao više mogućnosti za utvrđivanje rasporeda korištenja odmora ali samom činjenicom da je taj rok skratio nije oštetio radnika u ostvarivanju njegovih prava ako mu je godišnji odmor utvrdio u trajanju određenom pravilnikom o radu odnosno kolektivnim ugovorom, ako je sačinio raspored korištenja godišnjeg odmora sukladno članku 48. Zakona te ako je radnika pravodobno obavijestio o korištenju odmora i zaista mu omogućio korištenje odmora.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.