Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Korištenje godišnjeg odmora unaprijed zbog komplikacija u trudnoći

Zbog komplikacija u trudnoći moram prekinuti rad kod poslodavca kod kojeg radim od 1.1.2007. godine. Prije odlaska na odmor zbog komplikacija u trudnoći, željela bih iskoristiti ostatka godišnjeg iz 2008. i cijeli godišnji iz 2009.
Imam li zakonski pravo na kompletan godišnji odmor za 2009. godinu ili samo na dio, i na koji dio? Ovisi li to o poslodavcu ili je zakonski propisano?

U slučaju da raskidate ugovor o radu poslodavac bi Vam trebao omogućiti korištenje ostatka godišnjeg odmora iz 2008. godine (rok do 30. lipnja) te može odlučiti da Vam prizna pravo na godišnji odmor odnosi razmjerni dio godišnjeg odmora (ovo u slučaju ako radni odnos prestane prije 01.07.2009. godine).

Međutim, isto tako poslodavac Vam nije dužan to osigurati ako ugovor o radu prestaje na Vaš zahtjev već će Vam u tom slučaju izdati potvrdu o neiskorištenom godišnjem odmoru.

Ako je slučaj da započinjete korištenje bolovanja radi komplikacija u trudnoći, smatram da bi Vam poslodavac trebao omogućiti korištenje neiskorištenog godišnjeg odmora iz 2008. godine, ali ne nužno i godišnjeg odmora za 2009. godinu (nema zakonske obveze).

Godišnji odmor za 2009. godinu moći ćete koristiti kada se vratite s korištenja rodiljnog dopusta, ali pod uvjetom da u ovoj godini budete na radu najmanje šest mjeseci.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.