Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Američki direktori zarađuju do 400 puta više od radnika

Velike američke tvrtke protive se zakonskom prijedlogu prema kojem bi ubuduće morale javno obznaniti koliko njihovi direktori više zarađuju u odnosu na prosječnog radnika u tvrtki.

Američki direktori zarađuju do 400 puta više od radnika

Koalicija 81 velike američke tvrtke organizirala se kako bi u Kongresu zaustavila prihvaćanje pravila prema kojem će tvrtke ubuduće morati javno obznaniti koliko njihovi čelnici više zarađuju u odnosu na prosječnog radnika u tvrtki.

U grupaciji koja se protivi zakonskom prijedlogu, koji je već prošao nadležni odbor u Kongresu, nalaze se McDonald's,Lowe's, General Dynamics, American Airlines, IBM, General Mills i mnogi drugi. Iz tih tvrtki tvrde da bi podatak o razlici u plaći mogao zavarati ili zbuniti potencijalne ulagače, javlja Business.hr.

Demokrati u Senatu pak tvrde da otpor dolazi samo iz tvrtki koje će biti osramoćene jer će morati obznaniti da svoga glavnog direktora plaćaju čak 400 puta više od svojih radnika. Ne tako davne 2005. plaća izvršnog direktora bila je u prosjeku 158 puta veća od plaće prosječnog radnika.

Izvor: Business.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.