Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Oporavak tržišta rada u prvoj polovici godine

Na MojPosao je u prvoj polovici godine objavljeno više od 6.000 natječaja za radna mjesta, a najtraženija zanimanja su bila prodavač, konobar i programer.

Oporavak tržišta rada u prvoj polovici godine

Nakon 2010. godine koju je obilježila usporena gospodarska aktivnost i u kojoj tržište rada nije doživjelo značajne promjene, u prvoj polovici ove godine tržište rada je živnulo. Na portalu MojPosao objavljeno je više od 6.000 natječaja za različita radna mjesta, što je porast od gotovo 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja se ne mijenjaju

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2011. bila su: prodavač, konobar, programer, kuhar, prodajni predstavnik, komercijalist, administrator, agent u pozivnom centru, asistent, vozač. Što se najtraženijih zanimanja tiče, nije bilo većih promjena u odnosu na prošlu godinu.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u Prodaji (Trgovini)- 24,7% oglasa i 14,4% životopisa, Turizmu i ugostiteljstvu - 17,0% oglasa i 8,3% životopisa, te Financijama i računovodstvu - 8,2% oglasa i 12,8% životopisa.

Najdeficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika ponuda poslova) u prvoj polovici 2011. bile su „Skrb (o djeci, starijima…)“, „Turizam i ugostiteljstvo“ te „Briga o ljepoti, sport“.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima) u prvoj polovici 2011. bile su „Elektrotehnika“, „Ljudski resursi“ te „Obrazovanje i znanost“.

Manje tvrtki nudi stalni posao, posloprimci spremni raditi i honorarno

S obzirom na vrstu zaposlenja objavljeno je ukupno 67% oglasa za stalno zaposlenje, što je 3% manje nego lani. 43% oglasa odnosilo se za rad na određeno, 14% za honorarni rad, a 10% se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 91% posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, no čak ih je nešto više od trećine bilo zainteresirana i za honorarni rad (36%). Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2010. godinu bili su: prodajni predstavnik, konobar, dadilja, programer, prodajni savjetnik, komercijalist.

Traži se gotovo tri godine iskustva

U 45% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u najviše oglasa (56%) tražilo iskustvo od dvije do četiri godine, što je gotovo jednako kao i prošle godine (58%). Oko petine poslodavaca (22%) tražili su godinu dana iskustva, dok ih je jednako toliko (22%) tražilo pet ili više godina. Poslodavci su prosječno tražili 2 godine i 11 mjeseci radnog iskustva.

Tijekom prve polovice 2011. poslodavci su u najviše oglasa (njih 42%) tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, 54% posloprimaca u životopisima je kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Visoka stručna sprema zahtijevala se u 23% oglasa, a navedena je u 27% životopisa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se aktivno znanje engleskog jezika (49% oglasa), što je 2% više nego prošle godine, dok su ostali jezici manje zastupljeni. Oko tri četvrtine posloprimaca (77%) je u svojim životopisima navelo aktivno poznavanje engleskog jezika, što je za 1% više nego prošle godine.

Poznavanje rada na računalu kao uvjet za dobivanje posla, poslodavci su istaknuli u 64% oglasa što je 3% manje nego 2010. Čak 97% posloprimaca je u svom životopisu navelo poznavanje rada na računalu.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom i zapošljavanje u inozemstvu
Tijekom prve polovice 2011. godine poslodavci su objavili 229 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine takvih je oglasa 11% manje. Najveći broj oglasa objavljen je u kategorijama „IT i telekomunikacije“ te „Prodaja (Trgovina) “. U većini oglasa tražila se srednja stručna sprema (44% oglasa), u njih 20% visoka stručna sprema, a u 27% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

Poslodavci su do sada objavili i 175 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, što je 34% manje nego u istom razdoblju lani kada ih je objavljeno 265. Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je iz kategorije „Graditeljstvo, geodezija, geologija“, „IT, telekomunikacije“, „Strojarstvo i brodogradnja“ te „Graditeljstvo, geodezija, geologija“. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj, Austriji te Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od jezika se najviše tražilo aktivno poznavanje engleskog (71% oglasa) i njemačkog jezika (13% oglasa). U čak 44% oglasa tražila se visoka stručna sprema, dok u 28% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

(T. B.) 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.