Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Unatoč krizi, trećina ispitanika planira promijeniti posao

Istraživanje portala MojPosao pokazalo je da gotovo polovica zaposlenika strahuje za svoje radno mjesto, te prognoziraju da će kriza trajati još najmanje dvije godine.

Unatoč krizi, trećina ispitanika planira promijeniti posao

Predviđanja o završetku gospodarske krize su različita, ali kako su ju doživjeli građani i na koji način ona još uvijek utječe na tvrtku u kojoj rade, saznao je portal MojPosao u istraživanju provedenom tijekom lipnja 2011. u kojem je sudjelovalo preko 800 ispitanika.

Rezultati pokazuju kako krizu na svojem radnom mjestu još uvijek osjeća 61% ispitanika. Njih 22% radi u tvrtki koja je u procesu oporavka, a tek 3% ispitanika radi u tvrtki koja se već potpuno oporavila. 14% ih tvrdi da na svome radnom mjestu krizu nisu niti osjetili.

Kriza je najviše zahvatila tvrtke koje se bave građevinom i arhitekturom, gdje ju osjeti čak 81% ispitanika. Zanimljivi podatak je da su krizu u najmanjoj mjeri osjetili ispitanici zaposleni u djelatnosti kulture i medija (38%) te proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda gdje krizu nije niti osjetilo 20% ispitanika.

Sve regije su podjednako zahvaćene gospodarskom krizom, dok je u Zagrebu najviše ispitanika koji su izjavili da se gospodarska kriza još uvijek osjeti u tvrtki u kojoj rade (63%).

Posljedice gospodarske krize

Gospodarska kriza imala je najveći utjecaj na plaće zaposlenika - gotovo polovica ispitanika (48%) izjavila je da su im plaće smanjene, a čak 46% ih je izjavilo kako je zbog krize bilo i otkaza. Česta mjera, kako ističe 45% ispitanika, bilo je i tzv. 'zamrzavanje' zapošljavanja. Svega 2% njih radilo je u tvrtki koja je zatvorena zbog posljedica krize.

Istraživanje pokazuje da je u tvrtkama tijekom kriznog razdoblja najčešće bila zanemarena interna komunikacija. Polovica ispitanika je, naime, informacije saznavala kroz uredske 'tračeve', a svega petina ih je dobila sve informacije koje su ih zanimale.

Strah od gubitka posla

Gotovo polovica ispitanika (47%) strahuje za svoje radno mjesto, dok se 26% ispitanika ne boji, a nisu se boljali ni ranije. U većoj mjeri od otkaza strahuju ispitanici stariji od 41 godine (57%). Ovisno o vrsti zaposlenja, najviše strahuju ispitanici zaposleni na određeno (64%), a najmanje na neodređeno (41%), dok se 28% "honorarca" nije niti bojalo od gubitka trenutnog posla.

14% ispitanika smatra da su mjere štednje u njihovoj tvrtki bile u potpunosti opravdane, dok 56% smatra da su bile opravdane, ali i da nisu bile nužne u tolikoj mjeri. Trećina ispitanika smatra kako takve mjere borbe protiv krize uopće nisu bile potrebne.

Bojite li se, ili ste se bojali za svoje radno mjesto?

Bojite li se i jeste li se ikada bojali za svoje radno mjesto?

Pogled na budućnost

Da će kriza trajati još najmanje dvije godine smatra 49% ispitanika, dok njih 43% smatra kako će završiti za godinu do dvije. Tek 5% ih smatra kako će kriza potrajati manje od godine dana, dok je onih koji smatraju da je kriza već prošla svega 3%.

Što se tiče napredovanja, više od polovice ispitanika (58%) ne očekuje napredovanje do kraja 2011. godine. Tek 6% ispitanika ove je godine već napredovalo, dok ih 17% očekuje napredovanje do kraja godine.

Slično je i s povišicama, koje u 2011. godini ne očekuje većina ispitanika (65%) te regresom i božićnicama koje ne očekuje 43% ispitanika. I regres i božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposleni u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda (47%) te zaposleni u proizvodnji strojeve i uređaja (36%). Zaposleni u građevini i arhitekturi (7%) te u turizmu i ugostiteljstvu (9%) u najmanjoj mjeri očekuju da će ove godine dobiti i regres i božićnicu.

Planovi za karijeru

Najviše ispitanika, njih 33% ove godine planira promijeniti posao. Ukoliko budu prisiljeni, posao će promijeniti još 30% ispitanika, dok ih 24% ne planira mijenjati posao. Kada razmišljaju o budućnosti u poslovnom smislu, najviše ispitanika (37%) razmišlja dugoročno odnosno o periodu duljem od dvije godine. Da ne razmišljaju o budućnosti u poslovnom smislu izjavilo je 20% ispitanika. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.