Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako radnike natjerati da zarađuju? Ukinite sva pravila

Ricardo Semler je ukinuo kontrolu dolazaka na posao i pravila odijevanja, uklonio zidove između ureda te ukinuo rezervacije za parkirališna mjesta, čak i odluku o plaćama zaposlenika

Kako radnike natjerati da zarađuju? Ukinite sva pravila

Bez obzira na to što se strogi korporativni običaji ili pravila uzimaju zdravo za gotovo te što zaposlenici u tvrtkama znaju da moraju prihvatiti određena pravila o dolasku na posao, odjeći, hijerarhiji ili plaći koju primaju, američki proizvođač pumpi za vodu, strojeva za žvakaće gume i klimatizacijskih uređaja te građevinar Semco dokaz je da pravila zapravo štete produktivnosti.

Nakon što je naslijedio tvrtku od oca, Ricardo Semler je ukinuo kontrolu dolazaka na posao i pravila odijevanja, uklonio zidove između ureda te ukinuo rezervacije za parkirališna mjesta, čak i odluku o plaćama zaposlenika. Umjesto toga formirao je nekoliko timova kojima je dao apsolutnu autonomiju da odluče o svemu, javlja Business.hr.

Tako je njima prepuštena čak i nabava, sami odlučuju što će kupiti i koliko su to spremni platiti, ali cijelo vrijeme moraju biti svjesni da im plaća, sukladno međusobnom dogovoru, ovisi isključivo o profitu koji ostvare. Uprava ne mora igrati ulogu policajca u takvim slučajevima jer će bilo koju nerazumnu kupnju, ako bi ikome uopće pala na pamet, zaustaviti u korjenu ostali radnici.

Jedino pravilo koje je Semler uveo jest rotacija zaposlenika i menadžera između timova, pa tako svatko može u jednom timu raditi najmanje dvije, a najviše pet godina. Tako za svako radno mjesto u svakom trenutku postoji potencijalna zamjena, nitko nije nezamjenjiv.

Štoviše, Semler potiče svoje radnike da posjećuju neku od 30 tvrtki koje rade u njihovoj blizini te da usporede radne uvjete i plaće. Svi dobri prijedlozi i sva saznanja koja radnici tako prikupe odmah se primjenjuju u radu tvrtke.

Članovi timova redovito ocjenjuju menadžere te da su upravo oni odgovorni za odabir i zapošljavanje novih. Odjel za upravljanje ljudskim resursima može predlagati kandidate, no radnici ih osobno intervjuiraju prije nego što ih zaposle u svom timu.

Nova organizacija rada koja odgovara tvrtkama s visokovrijednim proizvodima, na kojima se ostvaruje visoka marža, podigla je prihod tvrtke na 150 milijuna dolara godišnje. (T. B.)

Izvor: Business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.