Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tri mita o intervjuima za posao

Mislite da znate sve što se uopće može znati o intervjuima za posao? Stručnjaci tvrde da postoji mnogo iznenađujućih mitova u vezi razgovora za posao, te da zbog vjerovanja u njih vjerojatno nećete dobiti posao koji želite. Neki od njih su:

Tri mita o intervjuima za posao

Mit 1. Ispitivač je pripremljen

Osoba s kojom razgovarate je vjerojatno preopterećena i pod stresom jer mora nekoga zaposliti. Moguće je da je samo ovlaš pogledala vaš životopis, te uopće nije razmišljala o vašim kvalifikacijama.

Ono što vi možete učiniti je da na svaki oglas za posao gledate kao na skup problema, kojima ste upravo vi rješenje. Pripremite se za intervju tako što ćete identificirati probleme koji muče poslodavca, a naznaku kojih možete iščitati iz oglasa. Ako ste pak poslali otvorenu molbu i pozvani ste na intervju, a da poslodavac nije objavio oglas, prikupite sve informacije do kojih možete doći o tvrtki i industriji kojom se bavi kako biste identificirali te probleme. Potom pripremite primjere kako biste ih vi riješili.

Mit 2. Ispitivač će postavljati prava pitanja

Mnogi ispitivači ne pripreme niti jedno pitanje osim uobičajenog: "Recite mi nešto o sebi". A u nekim slučajevima razgovarat ćete s predstavnikom odjela ljudskih resursa ili visokopozicioniranim menadžerom koji nema mnogo specifičnih informacija o otvorenom radnom mjestu.

Pripremite prezentaciju svojih prethodnih postignuća i vještina. Ona ne smije biti preopširna, već sažeta i zanimljiva kako bi ju osoba s kojom razgovarate lakše upamtila. Preporuke su također poželjne. Ako vas je bivši šef nahvalio u preporuci, citirajte ga.

Mit 3. Osoba s najboljim kvalifikacijama dobiva posao

U to nitko više ne vjeruje, zar ne? Stručnjaci kažu da slabije kvalificirani kandidati koji su vješti u prezentaciji mogu steći prednost pred kandidatima s boljim kvalifikacijama.

Ako ste sramežljivi ili introvertirani, vježbajte nastup na intervjuu. Radite s bliskim prijateljem ili rođakom sve dok se ne budete osjećali ugodno odgovarajući na njihova pitanja. Kako ne biste davali samo kratke odgovore, pripremite objašnjenja i primjere.

Također, pokušajte saznati neke informacije o osobi s kojom ćete razgovarati. Pronađite njen profil na Linkedinu ili ju 'proguglajte', na primjer, te pronađite najnovije vijesti o tvrtki. Kako biste postavili temelje za prijateljski razgovor, pronađite razlog da joj date osobni kompliment ili pohvalite neki određeni uspjeh tvrtke. I ne zaboravite se smiješiti i uspostaviti kontakt očima.

Na kraju, upamtite da je izgled također važan. Odjenite se pristojno, a ako niste sigurni koliko formalno odjeveni biste trebali biti, upitajte za savjet osobu iz odjela ljudskih resursa s kojom ste kontaktirali u vezi intervjua, ili pogledajte rubriku 'O nama' na internetskoj stranici tvrtke. Ako su menadžeri na slikama u odijelima i s kravatama, vjerojatno biste se trebali odjenuti formalno. Ako je izvršni direktor na slici u majici kratkih rukava, odjenite se ležerno, ali ipak poslovno.

Izvor: Monster 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.