Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Samo trećina kompanija bavi se problemom stresa na poslu

Psiholog Dean Ajduković smatra da su hrvatski menadžeri izloženi većem broju stresora od europskih - lošijoj organizaciji tržišta i nepreglednim okolnostima poslovanja.

Samo trećina kompanija bavi se problemom stresa na poslu

Istraživanje koje je provela Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) kaže da je 79 posto menadžera u Europi zabrinuto zbog količine stresa s kojom se susreću na poslu. Ono je pokazalo i da manje od jedne trećine kompanija ima sluha za ovaj problem i provodi adekvatne programe za rješavanje stresa, piše Ana Mlinarić u Poslovnom dnevniku.

U ovom je istraživanju sudjelovala i Hrvatska, a profesor Dean Ajduković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu smatra da su pojedinačni rezultati za našu zemlju lošiji od europskog prosjeka. "Situacija u Hrvatskoj gora je no u Europi. Naši menadžeri pod većim su stresom od europskih kolega jer su izloženi većem broju stresora - prvom redu lošijoj organizaciji tržišta i nepreglednim okolnostima poslovanja", smatra profesor Ajduković.

Poražavajuće su brojke organizacija i tvrtki čiji se ljudski resursi bave ovim problemom, a riječ je o samo 26 posto. Prema istraživanju glavni je problem nedostatak resursa i nedovoljna osviještenost poslodavaca. U Hrvatskoj se borba sa stresom na radom mjestu svodi na povremene team buildinge koji ne rješavaju konkretan problem.

Ajduković kaže da postoji veliki jaz između znanja i mogućnosti s jedne strane i nečinjenja s druge strane. Pojašnjava da u Hrvatskoj postoje stručnjaci koji se bave ovom temom, no da je učinkovitost vrlo mala ili da je gotovo i nema. S tim se slaže i glavni tajnik Društva za psihološku pomoć Dragan Jusupović. Društvo je godinama organizirano provodilo radionice za suzbijanje stresa, no prema Jusupovićevim riječima i nisu se baš naradili.

"Do sada smo najviše radili sa organizacijama iz pomagačkih struka, nastavnicima, profesorima i socijalnim radnicima. Radimo samo na zahtjev zainteresiranih strana i to na konkretnim situacijama jer o količini stresa ovisi puno faktora, a između ostalog i odnos podređenih i nadređenih u organizaciji", kazao je i dodao da menadžerske korporacije nisu pokazivale zanimanje za ovakve radionice.

Hrvatskoj na ruku ne ide ni činjenica da ne postoji zakonska odredba koja štiti zaposlenike od stresa. Ravnateljica Uprave za rad Ministarstva gospodarstva Inga Žic kaže da je na snazi stari zakon iz 1996. koji uključuje zaštitu radnika samo na fizičkoj razini. "Predviđamo da bi novi Zakon o zaštiti na radu mogao biti usvojen početkom 2012., a uključivat će sve rizike na radnom mjestu. Ministarstvo zdravstva i naše ministarstvo procijenit će kolika je opasnost od stresa na poslu i na tome ćemo temeljiti odredbe novog zakona", kazala je ravnateljica.

Provedeno istraživanje dio je europske kampanje EU-OSHA koja zaposlenike i njihove poslodavce želi upozoriti na rizike i opasnosti na poslu. Tako će zaposlenici efikasnije i uspješnije obavljali svoj posao što će se poslodavcima, dugoročno gledano, financijski biti isplativije.

Izvor: Poslovni dnevnik 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.