Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Outsourcing nekada donosi više teškoća nego koristi

Može li bum outsourcinga trajati vječno? I je li on uopće toliko koristan koliko tvrde njegovi zagovaratelji?

Outsourcing nekada donosi više teškoća nego koristi

Kada je 1928. dovršena, Fordova tvornica u River Rogueu u SAD-u imala je sve što je bilo potrebno da se sirovina pretvori u automobil – 100.000 radnika radilo je na 5 milijuna metara četvornih, imala je 160 kilometara tračnica te svoje vlastite dokove i talionice. I danas je to najveće Fordova tvornica, ali je samo sjena svoje nekadašnje slave. Većinu dijelova rade kooperanti i podizvođači, a današnjih 6.000 radnika ih samo slažu. Lokalnom čeličanom upravlja ruska tvrtka, Severstal.

Outsourcing je izmijenio globalno poslovanje. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća tvrtke su iz vlastitog poslovanja izdvojile sve, od čišćenja prostorija do upravljanja sigurnošću. TPI, tvrtka koja se specijalizirala u tom sektoru, procjenjuje da se godišnje potpiše novih ugovora u vrijednosti 100 milijardi dolara. U Velikoj Britaniji, primjerice, 10 posto zaposlenih radi na outsourcanim poslovima, a tvrtke na to godišnje troše 200 milijardi dolara. Čak je i rat outsourcan – SAD u Afganistanu zapošljavaju više najamnih radnika nego što je vojnika.

Može li bum outsourcinga trajati vječno? I je li on uopće toliko koristan koliko tvrde njegovi zagovaratelji? Postoje naznake da se outsourcing često izjalovi i da tvrtke ponovno promišljaju svoju pristup tome.

Naime, vrijednost takvih ugovora u drugom tromjesečju 2011 pala je za 18 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. A ako se gleda samo na američki kontinent, vrijednost ugovora je u drugom tromjesečju ove godine pala za čak 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kriza daje djelomično objašnjenje takvog trenda, no ovdje se više radi o zasićenju tržišta – sve ono što se razumno moglo izdvojiti, već je izdvojeno iz poslovanja.

Također, porastao je i broj skupih sudskih sporova koji se tiču outsourcinga, a imajući u vidu sporost pravosuđa u Indiji ili Kini, koje su privukle najviše outsourcanih poslova, nezadovoljstvo outsourcingom je i veće nego što to pokazuju sudski dokumenti.

Neke od najvećih poslovnih katastrofa posljednjih godina uzrokovao je ili čak pogoršao outsourcing. Prije osam godina Boeing, najveći američki proizvođač zrakoplova, odlučio je slijediti primjer automobilskih tvrtki i angažirati kooperante na izgradnji njihovog novog 787 Dreamlinera. Rezultat je bio katastrofalan – neki dijelovi se nisu slagali s drugima, neki kooperanti nisu dostavili komponente na vrijeme unatoč tome što su i sami angažirali podizvođače. Boeing je morao preuzeti neke kooperante kako bi spriječio njihov kolaps. A ako Dreamliner i siđe s proizvodne trake ove godine, kao što Boeing obećava, bit će milijarde dolara skuplji te će poletjeti tri godine kasnije od predviđenog.

Outsourcing može poći po krivu iz mnoštva različitih razloga. Ponekad kompanije pritisnu kooperante tako jako da su one prisiljene smanjiti kvalitetu. Ponekad dobavljači daju nerealna obećanja kako bi dobili ugovor, a potom ne uspiju ispuniti dogovoreno. Ponekad obje strane sklope trraljavi ugovor. A neke tvrtke potkopavaju cijelu svoju strategiju nepromišljenim outsourcingom. Uslužne kompanije, na primjer, službu za korisnike prepuštaju stranim call centrima i potom se pitaju zašto ih mušterije mrze.

Kada outsourcing krene po krivu, teško je popraviti situaciju. Kada tvrtke izdvoje neki posao, uobičajeno zatvore odjel koji se njime bavio. Isprepliću se sa svojim kooperantima, predajući im osjetljive materijale i pozivajući ih da rade zajedno s njihovim zaposlenicima. Izvlačenje iz takve mreže može biti teško. Mnogo je jednostavnije zatvoriti odjel nego izgraditi ga. Otkazivanje kooperantu može dovesti do zastoja u proizvodnji, gomilanja računa i kaos.

To ne znači da će tvrtke u skorije vrijeme ponovno prigrliti model Fordove tvornice s početka teksta. Neke tvrtke, poput Boeinga, sve više poslova obavljaju unutar tvrtke. No, poslovna logika iza outsourcinga je i dalje privlačna, tako dugo dok se obavlja ispravno. Mnogi poslovi su od male važnosti za glavno poslovanje tvrtke i mogu se obaviti bolje i jeftinije ako se izdvoje i prepuste stručnjacima. Čišćenje je jedan od očitih primjera kao i mnoštvo back-office poslova.

Stoga bez obzira na probleme u SAD-u, outsourcing se nastavlja razvijati u rastućim ekonomijama i u Europi, a tvrtke danas promišljaju o outsourcingu radije nego da ga napuste. Zamjenjuju velike dugoročne ugovore s manjima. Također, razvijaju odnose s više kooperanata, na kraće vrijeme. No, tvrtke svakako trebaju više razmišljati o tome što je njihovo glavno poslovanje, a što je periferno. (T. B.)

Izvor: The Economist 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.