Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Promocija brenda kroz pogodnosti zaposlenicima

Ako kandidati za posao mogu birati u kojoj će se tvrtki zaposliti, a za istu plaću, o tome koju će tvrtku odabrati odlučuju dodatne pogodnosti, ali i životni stil tvrtke.

Promocija brenda kroz pogodnosti zaposlenicima

Google je već svjetski sinonim za dobro radno okruženje i uvjete rada. No, nisu ni oni takvo što osmislili, niti su tome posvetili pozornost zbog velikog altruizma, već zbog toga jer znaju da će im se to višestruko vratiti povećanom učinkovitošću koja će se odraziti i na prihodima.

Uz hladni 'keš', uvijek je moguće dopuniti ponudu ili neke bonuse i stimulacije zamijeniti pravim dobrima koja će zaposlene učiniti zadovoljnima i učinkovitima. Barem tako pokazuju svjetska iskustva, piše Tanja Ivančić Belošević u Večernjem listu. Američki poslodavci, ako ništa drugo, pokušavaju i preko svojih zaposlenika reklamirati tvrtku i njezin proizvod.

Clif bar je kompanija koja postoji od 1992. i ima 300-injak zaposlenih. Proizvodi čokoladice i energetske pločice te njeguje imidž zdravog načina života i prehrane. Kompanija se nedavno preselila na novu lokaciju. Uredili su je u skladu s ekološkim zahtjevima. Imaju četiri unutarnja vrta, posebno parkiralište za bicikle, stijenu za slobodno penjanje, fitness centar sa sobom za yogu, plesni studio, dvije masažne sobe, tuševe i svlačionice, te pet trenera i nutricionista. Svaki zaposlenik ima pravo na dva i pol sata tjedno besplatnog korištenja svega toga. Usto, imaju dječji vrtić, besplatnu kavu, psima je dopušten ulazak, frizera i praonicu rublja.

Sve to nije posve besplatno, no iznimno je praktično i olakšava svakodnevni život zaposlenih. Posebno se brinu za transport zaposlenika na posao, a stimuliraju i one koji žele ulagati u ekološki prihvatljive načine transporta ili u svom domu ugraditi neke od alternativnih oblika električne energije, poput solarnog grijanja. Kada je riječ o godišnjem odmoru, ponose se, tvrde, fleksibilnim radnim vremenom pa i odmorima. Tjedni se sastanci pak održavaju uz doručak.

Sweetgreen, lanac fast-food restorana sa salatama i jogurtima, na tržištu se želi pozicionirati kao životni stil, a prije svih u to želi uvjeriti svoje zaposlene. Osnovala su ga tri prijatelja, diplomanti Sveučilišta Georgetown, te su nastojali da taj koncept uz njihove proizvode doista zaživi. U svojim trgovinama organiziraju koncerte koji nisu namijenjeni samo klijentima nego i zaposlenima. U skladu s imenom osmislili su i posebne nagrade za njih. Daruju im tenisice, majice, iPode, bicikle…

A svakodnevno imaju besplatan ručak i salatu te ne moraju trošiti vrijeme na odlazak u neki restoran. S vremenom, tvrdi njihova menadžerica, brojevi s uniformi smanjivali su se s XXL na L, te je za nju to potvrda zdravog načina života koji tvrtka promiče.

Burton, proizvođač snowboarda još od 1977. tvrtka je za koju mnogi misle da je u njoj zabavno raditi ikako piše Mashable.com, čini se da doista i jest tako. Oni se ponajprije zalažu za aktivan životni stil, koji promoviraju svojim klijentima, a isto to omogućuju i svojim zaposlenicima.

Osiguravaju besplatne ski-passove za sve zaposlene. Ako je snijeg viši od 60 centimetara, uredi se zatvaraju i zaposleni idu na boardanje, ili pak na klizalište iza zgrade. Naravno, imaju i posebne popuste na opremu tvrtke.

Colofit je pak tvrtka koja savjetuje ostale kako da upravljaju upravo pogodnostima za zaposlene pri osnivanju tvrtki. U sklopu svoje usluge savjetuju im da se povežu s okruženjem u kojem se nalaze, te ponude popuste upravo u tim trgovinama, dvoranama… Već u životopisu zaposlenih vidi se čemu naginju i što im je važno. Mali trud i briga o zaposlenima, tvrde u Colofitu, višestruko se vraćaju u obliku efikasnosti tvrtke i dobre atmosfere koja u njoj vlada. (T. B.)

Izvor: Večernji list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.