Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žličica soli dnevno povećava rizik od Alzheimera

Konzumiranje prevelikih količina soli može opasno ugroziti zdravlje, posebno je pogubno za srce, no liječnici upozoravaju da je isto tako opasno i za mozak.

Žličica soli dnevno povećava rizik od Alzheimera

Najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu prezasoljenu hranu i ne bave se tjelesnom aktivnošću u starijoj dobi dožive brži mentalni pad od onih koji su pazili što unose u organizam.

Upozoravajući je podatak da više od jedne čajne žličice soli dnevno može ozbiljno zatupiti um i povećati rizik za obolijevanje od Alzheimerove bolesti, piše Jutarnji list.

Tim kanadskih stručnjaka proučavao je količinu konzumiranja soli i razinu fizičke aktivnosti kod 1262 zdravih muškaraca i žena u dobi između 67 i 84 godine.

- Rezultati naše studije pokazali su da je prehrana bogata natrijem u kombinaciji s nedovoljno tjelesne aktivnosti bila posebno štetna za kognitivne sposobnosti starijih osoba - rekla je dr. Aleksandra Fiocco sa Sveučilišta u Torontu.

Pod visokom količinom soli smatra se unos nešto više od jedne čajne žličice soli dnevno. To je kao da svakoga dana osoba pojede 15 vrećica čipsa ili tri i pol Big Maca.

- Čovjek ne bi smio pojesti više od 5 grama soli dnevno, a Hrvati pojedu 10 do 15 grama - rekla je Sandra Hrg, voditelj odjela prehrane i dijetetike na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. (M.D.)

Izvor: Jutarnji list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.