Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tek diplomirane inženjerke, a već šefice gradilišta

Dvije djevojke iz Slavonije donedavno nisu ni čule za projekt „S faksa na posao“ jer ih je život iz studentskih klupa vodio ravno na gradilište. Među tristotinjak muških radnika, one su glavne inženjerke na zahtjevnim građevinskim projektima.

Tek diplomirane inženjerke, a već šefice gradilišta

Iako se izgledom ne razlikuju od drugih djevojaka svoje dobe, a vikendom izlaze van, dvije djevojke iz Slavonije većinu radnih dana, a i noći, po cičoj zimi i tropskim vrućinama, provode na gradilištu, piše Sergej Trajković u Jutarnjem listu.

Nives Beljan nadzire radove na  stambeno-poslovnom kompleksu i hotelu s pet zvijezdica u Đakovu dok je Barbara Rakitić uspješno dovršila vinariju vinogradarstva Belje, jednu od najvećih i najsuvremenijih u svijetu i Hrvatskoj.

Iako je rijetkost vidjeti ženu na gradilištu, a kamoli djevojku u srednjim dvadesetima koja vodi čitav projekt gradnje, radnici ih poštuju. – Slušaju me kao muškarca, a mislim da čak i više. Poštuju me baš zato što sam žena, kaže Nives i dodaje kako se sve riješava dogovorom.

Tek diplomirane inženjerke građevine zajedno su studirale u Osijeku, zajedno se javile na posao u tvrtki Projektgradnja iz Slavonskog broda i  –  na svoje veliko iznenađenje, odmah dobile posao.

-Jednostavno su nam rekli da nas obje uzimaju da vide hoćemo li se snaći i odmah nas bacili u vatru, kako se kaže. Rekli su da će nas zadržati ako vide da dobro radimo, pazimo na nabavku, na rokove. Ako primijete da nismo za ovaj posao, ionako ćemo to same shvatiti i brzo otići – kaže Barbara.

Ona je vodila gradnju vinarije s kapacitetom od osam milijuna litara vina na kojoj je sudjelovalo čak 300 radnika. Iako se bojala veličine projekta i rokova koji su ih natjerali da vinariju grade po cičoj zimi, posao je dovršen prije nekoliko dana i sve je spremno za jesensku berbu. (M.D.)

Izvor: Jutarnji list

  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.