Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Novi bonton za internetske mreže

Nekada smo na internetu samo provodili vrijeme, a danas na njemu praktički živimo. Upoznajte pravila digitalnog svijeta u kojem možete pronaći posao ili uništiti svoj poslovni image prije zaposlenja.

Novi bonton za internetske mreže

Facebook, Twitter, LinkedIn, mail… mjesta za društvena i poslovna okupljanja u internetskom svijetu imaju svoja pravila. Kao što ste nekad učili redoslijed vilica, naučite što je nepristojno raditi online.

POSAO

  1. Vodite računa o privatnosti. Svaki sajt pamti vašu IP adresu, svaka poruka ili mejl koji ste poslali ostaju online. Budite oprezni na što klikate i na browseru namjestite postavke za privatnost.
  2. S mejla maknite potpis “poslano s mog iPhonea/BlackBerryja/iPada”. Još prije godinu dana ovaj potpis je bio prihvatljiv, ali s tim se više ne trebate hvaliti.
  3. 2.Na LinkedInu nemojte dodavati ljude koje želite upoznati.  LinkedIn je isključivo društvena mreža za “virtualni” biznis.
  4. Googlajte svoje ime. Vaši poslodavci uglavnom istraže vaše ime i prezime online stoga nije naodmet znati kakvu su sliku stvorili.
  5. Upoznajte se s “Cloudom“. Vaši će podaci biti sačuvani bez obzira na stanje vašeg kompjutera i moći ćete im pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu.

FACEBOOK

  1. Kad nekog upoznajete prvi put, nemojte reći da ga poznajete s Facebooka. Osim toga, izbjegnite razgovor o njegovim omiljenim knjigama i filmovima - naprosto je glupo.
  2. Ne koristite Facebook za promoviranje svog posla, kluba, projekta... Facebook služi za održavanje kontakta s ljudima. Ako želite business, otvorite posebnu stranicu.
  3. Više nitko ne koristi “poke”. “Pokanje” možemo usporediti s trubljenjem iz auta. Isto vrijedi za višak uskličnika ili pretjerivanje s kraticama tipa "lol" u komunikaciji.
  4. Ne mijenjajte sliku na profilu više od dva puta tjedno i pazite što njome poručujete budućim poslodavcima.
  5. Vaše pozivnice za tulume trebaju biti privatne i ciljane, ionako vam neće doći svi vaši prijatelji.

TWITTER

  1. Ne dodavajte nekog na listu prijatelja na Facebooku samo zato jer vas prati na Twitteru.
  2. Odaberite dobru sliku za profil. Nemojte kao sliku držati avatar od Twittera jer tako izgledate kao  spamer. Neka slika odgovara vašem twiteraškom stilu.
  3. Nemate ništa za reći? Onda samo čitajte. Većina vijesti se objavi na Twitteru i prije nego se  dogode i mnogi svoje profile koriste samo za čitanje.
  4. Ne postavljate pitanja na koja Google ima odgovor.
  5. Budite redoviti. Uopće nije “cool” odjednom staviti četiri ili pet tweetova nakon dulje pauze. (M.D.)

Izvor: Jutarnji list

  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.