Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kineski radnici više nisu najjeftiniji

Politika jednog djeteta i povećani troškovi zbog zahtjevne proizvodnje digli su cijenu rada u Kini. Ulagači se stoga okreću drugim i siromašnijim azijskim državama.

Kineski radnici više nisu najjeftiniji

Kina gubi status mjesta za najjeftiniju proizvodnju zbog sve većih troškova i povećanja minimalnih plaća. Prema izvješću poznate revizorske kuće KPMG, ulagači se zbog toga sve više okreću drugim azijskim državama poput Bangladeša, Indije, Indonezije i Vijetnama.

Novi je trend disperzija proizvodnje po cijeloj Aziji, pa se tako Indonezija i Vijetnam specijaliziraju za proizvodnju obuće, dok se u Indiji najviše proizvode ručno šivane tkanine i kućanski proizvodi od metala. Kina pak još uvijek drži primat u proizvodnji kućanskih elektroničnih proizvoda i pokućstva.

Razlozi za sve skuplju proizvodnju u Kini ne leže samo u povećanim troškovima nego i u sve starijoj populaciji. Poznata kineska politika jednog djeteta po obitelji dovela je pak do nedostatka radne snage, što radnike stavlja u položaj da mogu tražiti veće plaće. (M.D.)

Izvor: Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.