Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako se nositi s neuljudnim ispitivačem?

Temeljno pravilo intervjuiranja je "Budite uljudni". No, što učiniti kada se susretnete s neprijateljski nastrojenim ispitivačem?

Kako se nositi s neuljudnim ispitivačem?

Želite se uspješno predstaviti na intervjuu i otići s netaknutim samopoštovanjem. Donosimo nekoliko strategija kako odmjereno odgovoriti nepristojnom ispitivaču.

Budite realni

Ponekad iz primjedbe ispitivača, zbog pritiska i povišenih emocija na intervjuu, iščitamo više nego što je on to namjeravao. Pa prije nego što reagirate zapitajte se: "Je li to zaista bilo bezobrazno?" Neka pitanja, koja uključuju dob, religijsko opredjeljenje, nacionalnost, spol i seksualnu orijentacija, su očito diskriminirajuća. Druga, nisu. Ako se ispitivač prema vama odnosi očito bez poštovanja, odgovorite na neki od niže navedenih načina. Ako niste sigurni, zanemarite primjedbu i nastavite s intervjuom.

Imajte na umu prioritete

Naporno ste radili da biste došli do intervjua. Vaš prioritet je osigurati da se intervju vodi oko onoga što možete ponuditi tvrtki. Duboko udahnite i razmislite kako izvući najbolje iz ove izazovne situacije. Imajte na umu sljedeće:

  • O tvrtki možete odlučiti nakon što završite intervju
  • Ispitivač ne predstavlja cijelu tvrtku
  • Posao možda ne uključuje rad s ispitivačem
  • Ovakvo ponašanje može biti dio "stresnog intervjua" u kojem se testira vaš odgovor na situacije u kojima je pritisak velik

Vratite intervju na pravi put

Naravno, teško je ostati ljubazan kada ste suočeni s neuljudnim ponašanjem. Pa ipak mnogo toga možete učiniti da vratite intervju na pravi put.

  • Budite otvoreni. Ispitivač možda prepozna svoje problematično ponašanje i pokuša ga popraviti.
  • Ignorirajte bezobrazne primjedbe i pričajte o svojim vještinama
  • Postavite ispitivaču pitanje koje će ga prebaciti na drugu temu
  • Zadržite svoj smisao za humor i uzvratite laganom opaskom
  • Zatražite pojašnjenje ako vam ispitivač stalno proturječi ili vas prekida
  • Budite ljubazni kada izričete svoje mišljenje ispitivaču

Znajte kada treba otići

Ponekada je častan uzmak jedino rješenje nakon što ste pokušali učiniti sve što ste mogli kako bi spasili intervju. Zahvalite ispitivaču na vremenu. Potom ljubazno napustite intervju bez komentiranja njegovog ponašanja. Ako morate nešto reći, budite ljubazni.

Učite iz svog iskustva

Prije nego što ovo iskustvo ostavite iza sebe, razmislite o onome što ste naučili o ovom potencijalnom kolegi. Tada iskoristite to iskustvo kako biste poboljšali svoje reakcije u kontaktu s 'teškim' ljudima.

Krajnji korak je da vježbate negativne situacije na intervjuu s nekime tko će vam dati iskrenu povratnu informaciju. Na taj način moći ćete reagirati odmjereno ako ikada opet naiđete na nepristojnog ispitivača.

Izvor: Monster 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.